Drónokat is használhatnak a polgárőrök az illegális hulladéklerakók megtalálásához

2024. március 26. 14:31
A polgárőrök drónokkal is segíthetik az illegális hulladéklerakók felderítését Magyarországon – mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
Drónokat is használhatnak a polgárőrök az illegális hulladéklerakók megtalálásához
Koncz Zsófia emlékeztetett rá, hogy a drónhasználatot maguk a polgárőrök kérték, az Országgyűlés tavaly év végén megteremtette ennek jogi feltételeit.
 
A polgárőrök kétezer településen 67 ezer taggal vannak jelen, és mivel a szabadidejükben tesznek a közrend és a közbiztonság fenntartásáért, önkéntesség, alázat jellemzi és településükön tisztelet övezi őket – hangoztatta.
Koncz Zsófia: Drónokat is használhatnak a polgárőrök az illegális  hulladéklerakók megtalálásához | hirado.hu
Az államtitkár beszámolt arról, hogy a polgárőrség bevonása illegális hulladéklerakók szervezett felderítésébe, felszámolásába azért merült fel, mert folyamatosan jelen vannak a településeken, sokféle feladatot látnak el, bel- és külterületen is járőröznek, lovastagozatuk van, feladatuk ellátásához kutyákat, kerékpárokat, motorkerékpárokat is használnak, így a munka hatékonyabb lehet.
pecaverzum.hu/upload/articles/thumb_850x565_crop3_...
Koncz Zsófia utalt rá, hogy a kormány 2020-ban fogadta el a klíma- és természetvédelmi akciótervet, ennek része az illegális hulladék mennyiségének csökkentése, lerakásának megelőzése, és a vizek tisztasága.
 
Büszkék lehetünk rá, hogy mi magyarok olyan, a kormány által szívesen támogatott, nemzetközileg is elismert kezdeményezéseket tudunk elindítani, mint a PET-kupák, ahol hulladékból épített hajókkal ártereket tisztítanak – mondta.
PET Kupa a Tisza megmentője - Hulladekvadasz.hu
Az államtitkár kitért rá, hogy a klíma- és természetvédelmi akcióterv elkészítésének évében meghirdetett Tisztítsuk meg az országot! projektben 165 ezer tonna illegális hulladéktól sikerült „megmenteni” az országot, elindult a polgárőrök is használt HulladékRadar alkalmazás.
A polgárőrök is bekapcsolódnak az illegális hulladéklerakók felderítésébe -  Forrás Rádió
A TeSzedd!, a PET-kupa, a HulladékRadar és a Tisztítsuk meg az országot! akciókkal és pályázattal több mint félmillió tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni az elmúlt időszakban – mutatott rá.
 
Koncz Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy a munka folytatódik, a Tisztítsuk meg az országot! második pályázata március 27-ig nyitva áll, önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek jelentkezését várják.
Koncz Zsófia: Drónokat is használhatnak a polgárőrök az illegális  hulladéklerakók megtalálásához
Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormány több olyan lépést tett a közelmúltban, amely segíti az áttérést a körforgásos gazdaságra.
 
Elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer, a kötelező visszaváltás rendszere, néhány év alatt elérhető, hogy a PET-palackok visszaváltási aránya elérje a 90 százalékot – közölte.
Most élesedik a kötelező visszaváltási rendszer
Koncz Zsófia hangsúlyozta: minden területen ilyen intézkedésekkel szeretnék segíteni, hogy a települések tiszták, zöldek legyenek, és „tiszta, élhető Magyarországot hagyjunk a gyermekeinkre, unokáinkra”.
 
Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt. Ott szólt arról is, hogy a kormánynak fontos az illegális hulladéklerakás elleni hatékony fellépés, ebben rengeteget tud segíteni a polgárőrség, amely tetten érheti az elkövetőket és összegyűjtheti a bizonyítékokat.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt adott át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program

2023. október 06. 14:26
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot és foglalkoztatófüzeteket adott át Magyarország idei Zöldség- Gyümölcs Hősének, Petrilla Csabának, a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola történelem-földrajz szakos tanárának, illetve az iskola diákjainak.

Azonnali béremelésért tüntettek a postások

2023. március 09. 10:34
Azonnali, inflációkövető, január 1-ig visszamenőleges béremelést követelt szombati demonstrációján Budapesten két postai érdekképviselet, majd petíciót juttattak el a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz, írja az MTI.
 
A rendezvényen a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke felháborítónak nevezte, hogy a több mint 24 ezer postai dolgozó fele csak a garantált bérminimumot viszi haza fizetésként, a postahivatalokban pedig szerinte méltatlanok a munkakörülmények.