Gyógyszermaradványok és rezisztens baktériumok a tisztított szennyvízben! Magyar-kínai innováció jelenthet megoldást!

2023. április 28. 12:50
Az eljárásnak köszönhetően nagymértékben csökkenthető a szennyvizek toxicitása.
 
Magyar és kínai kutatók közötti együttműködés keretében minden eddiginél hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki a szennyvíz utókezelésére. Az innovatív eljárás lényege, hogy a szennyvíztisztító telep kifolyó vizét gyorsított elektronokkal sugározzák be, miáltal nagymértékben csökkenthető a szennyvizek toxicitása. A kutatási projektben a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete is részt vett.
Gyógyszermaradványok és rezisztens baktériumok a tisztított szennyvízben! Magyar-kínai innováció jelenthet megoldást!
Egyre többször lehet arról hallani, hogy a háztartási szennyvízben lévő antibiotikumok nagy része nem bomlik le megfelelően a szennyvíztisztító telepeken, így azok a tisztított szennyvízzel együtt a felszíni vizekbe kerülhetnek, és hatással lehetnek az élővilágra.
 
Szintén gondot jelent, hogy a szennyvíztisztítók lagúnáiban a vízben lévő gyógyszermaradványokkal számos baktériumtörzs is találkozhat, amelyek rezisztenssé, azaz ellenállóvá is válhatnak az antibiotikumokkal szemben.
 
A tisztított szennyvíz tehát sok esetben gyógyszermaradványokkal és rezisztens baktériumokkal együtt kerül a felszíni vizekbe, ami nagymértékben hozzájárul a világszerte egyre több humán- és állat-egészségügyi problémát jelentő antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez.
 
Magyar és kínai kutatók e probléma megoldására dolgoztak ki minden eddiginél hatékonyabb technológiát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával, az Energiatudományi Kutatóközpont által vezetett kínai-magyar TéT pályázati program finanszírozásában. Az új eljárás lényege, hogy a szennyvíztisztító telep kifolyó vizét gyorsított elektronokkal sugározzák be.
 
Az eredmények azt bizonyítják, hogy mind a penicillin-típusú (ß-laktám) és a tetraciklin-típusú antibiotikumok, mind a baktériumok nagymértékben elroncsolódnak 1–2 kGy* dózisnál. Emellett az is kiderült, hogy a rezisztens Staphylococcus aureus baktériumtörzs esetében a rezisztenciáért felelős mecA gén már egészen kis, 0,6 kGy dózissal besugározva degredálódik, így ezzel a besugárzással az antibiotikum-rezisztencia terjedése is visszafogható.
 
„Már kis (0,6 kGy) dózisú besugárzás hatására is jelentősen kevesebb bakteriális DNS lesz jelen a sejten kívüli térben, így a természetes rekombinációs folyamatok során csökken az esélye a rezisztens baktériumtörzsek kialakulásának. Megnövelt dózisok hatására pedig még tovább fokozódik az örökítőanyag roncsolódása, ezáltal az ellenálló mikrobák létrejöttének lehetősége is tovább csökken" – mutatott rá Dr. Belák Ágnes egyetemi docens, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet szakértője, a kutatás egyik résztvevője.
 
A kísérleti eredmények alapján tehát az Energiatudományi Kutatóközpont, a MATE, valamint a pekingi Tsinghua University szakértői a szennyvíztisztítókból távozó szennyvizek utókezelésére a nagyenergiájú ionizáló sugárzás használatát javasolják.
 
A MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet Élelmiszer-mikrobiológia,-higiénia és -biztonság Tanszéke részéről Dr. Belák Ágnes és Dr. Kovács Mónika egyetemi docens, valamint Mohácsiné Dr. Farkas Csilla tanszékvezető egyetemi tanár vett részt a projektben.
 
* A Gray (Gy) a besugárzás SI mértékegysége az elnyelt sugárdózis egysége, ahol 1 Gy egyenlő az 1 kg tömegű anyag által elnyelt 1 Joule energiával.
 
Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hiába nyitottak a munkaadók, kicsi az esélye az évközi minimálbér-emelésnek

2023. június 23. 15:44
Túl vannak az első tapogatózó egyeztetésen a szociális partnerek, miután hónapok óta csökken a minimálbér vásárlóereje. A vállalkozói oldal ugyan nyitottnak mutatkozik az évközi emelésre, amely legkorábban szeptember–október tájékán lenne esedékes, de akkor már a jövő évi minimálbér-tárgyalásoknak kell elindulniuk.
 
A munkaadói oldal sem zárkózott el attól, hogy elinduljon egy párbeszéd a felek között, mert ők is érzékelik, hogy a magas infláció mekkora probléma a munkavállalók körében – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülése után. 

Több mint 73 ezer forinttal nőtt a bruttó átlagos bér

2023. március 29. 12:10
A KSH adatai szerint 2023 januárjában tovább folytatódott a bérek emelkedése, egy év alatt 16,1 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bére több mint 73 ezer forinttal 528 ezer forintra emelkedett, a tavalyi 455 ezer forintról. 2010-hez képest tehát az átlagos kereset már 2,6-szorosára nőtt - fűzte hozzá a legfrisseb adatokhoz közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.