Eddig kidobtuk, pedig igazi kincs

2024. április 18. 14:04
Biológiailag lebomló csomagolás az élelmiszeriparban? Nem lehetetlen!
 
A rizsszemeket védő külső héj a teljes terméstömegnek mintegy 20-25 százalékát teszi ki, amelynek hasznosítására már több eljárást dolgoztak ki. Ezek közül különös érdeklődésre tarthat igényt a dél-koreai Kyungpook Nemzeti Egyetem munkatársai által kifejlesztett, teljesen új technológia.
Eddig kidobtuk, pedig igazi kincs
A rizshéj eddig hulladék volt, most viszont értékes alapanyag lehet – Fotó: Shutterstock
 
Az innováció lényege, hogy a rizshéj kémiai előkezelése, majd egy enzimes hidrolízis révén nagy szilárdságú és erősen víztaszító tulajdonságú nanoszálakat alakítanak ki.
 
Ezeket a szálakat azután egy kitozán poliszacharid anyagba beépítve – a két alkotóelem hasznos tulajdonságainak egyesítése révén – egy különleges, kompozit biofóliát lehet előállítani, amely többek között az élelmiszeripar számos területén hasznosítható.
 
A kitozán alapú kombinált (kompozit) fóliák biológiailag lebonthatóak, ami összhangban van a műanyaggyártáson belül a hagyományos műanyagok környezetbarát alternatíváinak fejlesztésére irányuló globális törekvéssel.
 
Ez a felfedezés egy újabb példája annak, amikor egy nagy tömegben, folyamatosan képződő hulladékból hasznos nyersanyagot lehet előállítani.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Eddig ingyenes szolgáltatás válik fizetőssé az OTP Banknál

2024. január 16. 17:27
Február 1-jétől lép életbe az új költség az OTP Banknál. A nem saját számlára történő befizetésért számít fel díjat a bank, amennyiben a befizetést bankfiókban intézi valaki. A befizetésre alkalmas ATM-ek esetében ez a szolgáltatás továbbra is ingyenes lesz.

Díjnyertes lekvár – gyógyír a munkanélküliségre

2023. november 15. 18:41
Vadon termő gyümölcsökből, csipkebogyóból, kökényből és somból készülnek a Trizsi-Vad-Ász Lekvárcsalád termékei, amelyeket díszoklevéllel ismertek el az idei OMÉK Hagyomány és Innováció az Agráriumban pályázatán.