Eddig kidobtuk, pedig igazi kincs

2024. április 18. 14:04
Biológiailag lebomló csomagolás az élelmiszeriparban? Nem lehetetlen!
 
A rizsszemeket védő külső héj a teljes terméstömegnek mintegy 20-25 százalékát teszi ki, amelynek hasznosítására már több eljárást dolgoztak ki. Ezek közül különös érdeklődésre tarthat igényt a dél-koreai Kyungpook Nemzeti Egyetem munkatársai által kifejlesztett, teljesen új technológia.
Eddig kidobtuk, pedig igazi kincs
A rizshéj eddig hulladék volt, most viszont értékes alapanyag lehet – Fotó: Shutterstock
 
Az innováció lényege, hogy a rizshéj kémiai előkezelése, majd egy enzimes hidrolízis révén nagy szilárdságú és erősen víztaszító tulajdonságú nanoszálakat alakítanak ki.
 
Ezeket a szálakat azután egy kitozán poliszacharid anyagba beépítve – a két alkotóelem hasznos tulajdonságainak egyesítése révén – egy különleges, kompozit biofóliát lehet előállítani, amely többek között az élelmiszeripar számos területén hasznosítható.
 
A kitozán alapú kombinált (kompozit) fóliák biológiailag lebonthatóak, ami összhangban van a műanyaggyártáson belül a hagyományos műanyagok környezetbarát alternatíváinak fejlesztésére irányuló globális törekvéssel.
 
Ez a felfedezés egy újabb példája annak, amikor egy nagy tömegben, folyamatosan képződő hulladékból hasznos nyersanyagot lehet előállítani.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Még drágább az életed: jelentős áremelkedés várható az üzemanyagpiacon

2024. január 29. 16:09
Egyre több a geopolitikai kockázat, ami jelentős mértékben emeli a kőolaj árát.
 

Nőként, női vezetőként az agráriumban

2023. március 08. 12:31
A mezőgazdaságban egyre több a női vezető. Bár még mindig alapvetően férfias szakmaként tartjuk számon, de a nők és a női vezetők megítélése változóban van. Egyre több nő áll helyt ebben az embert próbáló szakmában, elősegítve a mezőgazdaság fejlődését.
A Magyar Mezőgazdaság 10. idei száma március 8-án, a nemzetközi nőnapon jelenik meg, és szerkesztőségünk megragadja az alkalmat, hogy ezúton köszöntsük minden kedves hölgy olvasónkat! Az ENSZ világnapján inspiráló nőkről készített összeállítással kívánunk rávilágítani egyre nagyobb szerepükre és helytállásukra a mezőgazdaságban és az élelmiszerláncban.