Egészen különleges fekete lyukat fedeztek fel

2023. augusztus 03. 12:37
Nagy segítség lehet a tudósoknak a fekete lyukak evolúciójának megértéséhez annak az objektumnak a részletekbe menő megismerése, amely szupermasszív volta ellenére meglehetősen könnyű.
Egészen különleges fekete lyukat fedeztek fel
Az amerikai Texasi Egyetem kutatói megtalálták az eddigi legtávolabbi szupermasszív fekete lyukat. Az objektum 570 millió évvel az ősrobbanás után látszódik, vagyis nagyjából 13,2 milliárd fényévre lehet tőlünk – írja a HVG a Gizmodo cikkét idézve. A kutatócsoport az eddigi legtávolabbi aktív, szupernagy tömegű fekete lyukat fedezte fel a James Webb-űrteleszkóppal. A CEERS 1019 jelű galaxis valamivel több mint 570 millió évvel az ősrobbanás után már létezett, és a benne található fekete lyuk tömege kisebb, mint bármely más, a korai univerzumban azonosított fekete lyuké.
 
A bizonyítékot a Webb Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) felmérése szolgáltatta, amelyet Steven Finkelstein, az austini University of Texas munkatársa vezetett. A program egyesíti a Webb rendkívül részletes közeli és közép infravörös képeit, valamint spektroszkópiai adatait.
A James Webb űrteleszkóp segítségével a tudósok arra jutottak, hogy az objektum akkor tűnt fel, amikor a világegyetem a jelenlegi korának alig 4 százalékán volt túl. Érdekesség, hogy az objektum nagyjából kilencmillió naptömegű, így ez az eddig legkisebb tömegű a korai univerzumban eddig látott szupermasszív fekete lyukak közül. Összehasonlításként: a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* kevesebb mint ötmillió naptömeggel bír.
 
A mostani felfedezésről a The Astrophysical Journal Letters című tudományos lapban jelent meg a publikáció. A szupermasszív fekete lyukak a világegyetem legsűrűbb objektumai közé tartoznak, és akár több milliárdszor is nehezebbek lehetnek a Napnál. Mint minden fekete lyuknak, ezeknek is olyan intenzív gravitációs mezője van, hogy még a fény sem tud kijutni az eseményhorizontjukból.
 
A fekete lyukak evolúciója továbbra is az egyik legérdekesebb kutatási terület a csillagászatban, ezért az ilyen ősi objektumok megfigyelése lehetőséget ad a jobb megértésükhöz. A legnagyobb kérdés jelenleg, hogy hogyan lesznek az egyszerű fekete lyukakból óriási tömegű szupermasszív óriások. Jelenleg a közepes méretű fekete lyukak megfigyelése még hiányzik, ezért nem tudni, miként zajlik le az átmenet.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Kisebb pontosítások kedveznek a Napenergia Plusz Programban

2024. január 08. 15:18
Több, túlnyomórészt technikai jellegű módosítást vezettek át a modern napelemes rendszerek telepítését támogató program kiírásán. A várható megtérülési időhöz igazodva egységesen tíz év lesz a rendszer-, termék- és kivitelezői garanciák teljes időtartama. Az új elemek egyebek mellett rögzítik, hogy legfeljebb 600 ezer forint értékben számolható el a mérőhely szabványosítása, fázisbővítése.

Orbán Viktor a béremelésekről: Még még még, ennyi nem elég!

2023. augusztus 25. 15:03
Augusztus lehet az a hónap, amikor fordulat lehet abban, hogy a bérek növekedése magasabb lesz, mint az infláció – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjúban. A miniszterelök elmondta, hogy míg 2023 az infláció letörésének éve volt, 2024 a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz. Szót ejtett arró is, hogy a jövőben továbbra is mindent megtesznek a rezsicsökkentésért. A múlt heti diplomáciai nagyüzemről szólva jelezte, hogy ha nincs energia, megáll az ország, a gazdaság, az élet, ezért energiabiztonságra van szükség.