Egészen különleges fekete lyukat fedeztek fel

2023. augusztus 03. 12:37
Nagy segítség lehet a tudósoknak a fekete lyukak evolúciójának megértéséhez annak az objektumnak a részletekbe menő megismerése, amely szupermasszív volta ellenére meglehetősen könnyű.
Egészen különleges fekete lyukat fedeztek fel
Az amerikai Texasi Egyetem kutatói megtalálták az eddigi legtávolabbi szupermasszív fekete lyukat. Az objektum 570 millió évvel az ősrobbanás után látszódik, vagyis nagyjából 13,2 milliárd fényévre lehet tőlünk – írja a HVG a Gizmodo cikkét idézve. A kutatócsoport az eddigi legtávolabbi aktív, szupernagy tömegű fekete lyukat fedezte fel a James Webb-űrteleszkóppal. A CEERS 1019 jelű galaxis valamivel több mint 570 millió évvel az ősrobbanás után már létezett, és a benne található fekete lyuk tömege kisebb, mint bármely más, a korai univerzumban azonosított fekete lyuké.
 
A bizonyítékot a Webb Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) felmérése szolgáltatta, amelyet Steven Finkelstein, az austini University of Texas munkatársa vezetett. A program egyesíti a Webb rendkívül részletes közeli és közép infravörös képeit, valamint spektroszkópiai adatait.
A James Webb űrteleszkóp segítségével a tudósok arra jutottak, hogy az objektum akkor tűnt fel, amikor a világegyetem a jelenlegi korának alig 4 százalékán volt túl. Érdekesség, hogy az objektum nagyjából kilencmillió naptömegű, így ez az eddig legkisebb tömegű a korai univerzumban eddig látott szupermasszív fekete lyukak közül. Összehasonlításként: a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* kevesebb mint ötmillió naptömeggel bír.
 
A mostani felfedezésről a The Astrophysical Journal Letters című tudományos lapban jelent meg a publikáció. A szupermasszív fekete lyukak a világegyetem legsűrűbb objektumai közé tartoznak, és akár több milliárdszor is nehezebbek lehetnek a Napnál. Mint minden fekete lyuknak, ezeknek is olyan intenzív gravitációs mezője van, hogy még a fény sem tud kijutni az eseményhorizontjukból.
 
A fekete lyukak evolúciója továbbra is az egyik legérdekesebb kutatási terület a csillagászatban, ezért az ilyen ősi objektumok megfigyelése lehetőséget ad a jobb megértésükhöz. A legnagyobb kérdés jelenleg, hogy hogyan lesznek az egyszerű fekete lyukakból óriási tömegű szupermasszív óriások. Jelenleg a közepes méretű fekete lyukak megfigyelése még hiányzik, ezért nem tudni, miként zajlik le az átmenet.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Egy szuperélelmiszer, ami megvédheti a bélrendszert és kivédheti a betegségeket

2023. április 14. 11:51
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli olyan molekulákat tartalmaz, amelyek védik és elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint gátolják a betegségek kialakulását, ami tovább erősíti a bizonyítékot, hogy ez a zöldség valóban egy szuperélelmiszer.
A Penn State University tudósai egereken végeztek vizsgálatokat, és megállapították, hogy a brokkoliban lévő molekulák egy olyan receptorhoz kötődnek, amely segít megvédeni a vékonybél nyálkahártyáját. Továbbá megállapították, hogy amikor ez a kötődés megtörténik, akkor számos olyan tevékenységet indít el, amely befolyásolja a bélsejtek működését.

Környezeti katasztrófa: elsüllyedt egy műtrágyát szállító hajó

2024. március 05. 16:05
A teherszállítón több mint 41 ezer tonna műtrágyát szállítottak.