Elakadhatnak a bértárgyalások Palkovics László lemondása után a szakszervezet szerint

2022. november 17. 10:37
A minimálbér-tárgyalások is gellert kaphatnak a kormányátalakítás miatt, bizonytalanná válhat a valós érdemi egyeztetés, és főként az, hogy év végéig megállapodjanak a felek a jövő évi százalékokról – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség.
Elakadhatnak a bértárgyalások Palkovics László lemondása után a szakszervezet szerint
A lehető legrosszabbkor érte a szakszervezeteket és rajtuk keresztül a munkavállalókat is a kormányátalakítás, hiszen egyelőre nem tudni, hogy Palkovics László miniszter lemondását és ezzel a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnését követően kinek a feladata lesz majd a jövő évi minimálbér-tárgyalások folytatása – jelezte a szakszervezetek aggodalmát Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke emlékeztet, idén egyébként is nehezen indult az egyeztetés, hiszen viszonylag hosszas várakozás után, mindössze alig néhány héttel ezelőtt érkeztek meg a kormánytól az egyeztetéshez szükséges adatok – és azok sem a megfelelő mennyiségben – a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) résztvevői számára.
 
A VKF TÁRGYALÓPARTNEREI MOSTANÁIG MÉG EL SEM JUTOTTAK KONKRÉT SZÁZALÉKOKNAK, A SZAKSZERVEZETEK KÖVETELÉSEINEK ÉS A MUNKÁLTATÓK, VALAMINT A KORMÁNY AJÁNLATÁNAK ÜTKÖZTETÉSÉIG.
 
A szakszervezetek attól tartanak, hogy a napokban zajló kormányátalakítás jelentősen befolyásolhatja az egyébként sem túl gördülékeny tárgyalások érdemi folytatását, miközben alig néhány héten belül, az év végéig egyezségre kell jutni a legkisebb keresetűek jövő évi megemelt javadalmazásáról. Zlati Róbert szerint a jelenlegi drámai gazdasági körülmények között ez a megállapodás akkor sem születne meg könnyen, ha minden a megkezdett formában és a már megszokott szereplőkkel zajlana, ám félő, hogy a kormányátalakítás jelentősen átrendezi a helyzetet és a lehetőségeket.
 
Nemcsak a szakszervezetek, hanem a VKF minden tárgyalópartnere érzi, a kormánynak egyelőre kisebb gondja is nagyobb, mint a jövő évi minimálbér-emelés felelősét kijelölni - írja a közlemény. Hogy ne fussanak ki az egyeztetési időből:
 
"a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői folytatják a tárgyalásokat – egyelőre a kormányoldal nélkül –, hogy legalább ők tisztázzák egymás között az álláspontokat és a lehetőségeket".
 
A jelenleg káoszosnak tűnő helyzet ellenére a MASZSZ bizakodva várja az érdemi, már százalékokról szóló tárgyalások folytatását a kormányoldal képviselőivel is – szögezte le az elnök.
 
Forrás: portfolio.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Varga Mihály: A kormány legfőbb célja az áremelkedések mérséklése

2022. december 05. 11:02
A kormány legfőbb célja a következő időszakban, hogy mérsékelje az áremelkedéseket, és mindent megtegyen azért, hogy az infláció elkezdjen csökkenni - erről beszélt a pénzügyminiszter a tegnapi Bayer show-ban. Varga Mihály azt is elmondta, hogy jelenleg is a jövő évi költségvetés újratervezésén dolgoznak, hiszen az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott az inflációs helyzet.
 

Szemünk világa - természetesen

2022. november 18. 14:45
A szem nagyon értékes érzékszervünk, talán nem kell különösebben bizonygatni, hogy miért. A látás segítségével fogadjuk be a körülöttünk lévő világ legnagyobb részét. A látás romlása, illetve a szembetegségek ezen fontos érzékszervünk hatékony működését csökkentik.