Egy évtized levendula

2023. július 12. 14:33
A levendulatermesztés virágkora nagyjából öt évvel ezelőtt volt hazánkban, akkoriban igazi divattá vált a „levendulázás”. Továbbra is sokan szeretik a színe és az illata miatt, vagy a hozzá társított „vintage” vagy provance-i hangulata miatt – mondja Sabján-Ozsváth Emese, aki a Zala megyei Csömödéren közel egy évtizede foglalkozik levendulatermesztéssel és levendulás termékek készítésével.
Egy évtized levendula
A mezőgazdasággal kapcsolatos munka közel sem volt ismeretlen számára, hiszen a végzettségének megfelelően egész életében agrárterületen dolgozott előtte, akárcsak a férje.
 
– A keszthelyi Georgikon Karon végeztem 2005-ben, állattenyésztés szakirányon. Zala megyében, a szlovén határ közelében élünk férjemmel és kislányommal, Csömödéren. Közel tíz évig az agrár-szakigazgatásban dolgoztam, ellenőr és falugazdász is voltam – kezdte a bemutatkozást. – Hat éve vagyok gazdálkodó.
 
Mezőgazdasági vállalkozásaink gazdálkodással, földdel és támogatásokkal kapcsolatos adminisztrálását végzem vagy koordinálom.
A saját gazdaságomban levendulát termesztek, valamint rét- és legelőgazdálkodást folytatok, hortobágyi racka juhokat tartok. Férjem, Krisztián és édesapja közösen igazgatják 900 hektáros csömödéri központú gazdaságunkat, ami főleg hagyományos szántóföldi növényeket termeszt.
 
Sabján-Ozsváth Emese: fenntartható irányt kerestem, ami kis terület művelésével is jövedelmet termel
Fotó: Bella Huba
Milyen megfontolásból kezdett el levendulát termeszteni. Mit érdemes tudni az ültetvényről?
 
– A nagyüzemi mezőgazdaságot megismerve valamilyen fenntartható irányt kerestem, ami kis terület művelésével is jövedelmet termel. A levendulára esett a választásom. Próbaként telepítettünk egy levendulalabirintust és egy 400 négyzetméteres ültetvényt, még 2014-ben. A próbaültetvény eredési eredményei alapján vettük a bátorságot, hogy nagyobb terület telepítésébe is belevágjunk.
 
A Fiatal gazda-pályázat támogatásával 2,5 hektár francia levendulát telepítettünk 2016-ban Csömödéren.
Eddig fenntartottuk ezt a területet, de idén ősszel összevonjuk a két táblánkat, 1,5 hektárra csökkentjük az ültetvény méretét a könnyebb gondozás érdekében.
 
Mennyi munkát és odafigyelést igényel egy levendulaültetvény gondozása?
 
– Akinek csak néhány bokra van, annak nincs sok feladata a levendulával. Az ültetésekor érdemes szem előtt tartani néhány dolgot. Nagyon fényigényes növény, félárnyékban nem fog szépen fejlődni. Azonkívül nagyon kötött, agyagos és víznyomásos talajba ne ültessük. Nyáron ne metsszük a fás részeit, mert a nyári hőség nagyon megviseli a növényeket. Ősszel vagy tavasszal érdemes erőteljesebben visszavágni, formázni a levendulabokrokat, de akkor sem a talajszintig. Azért kell visszavágni, hogy ne kopaszodjanak fel és sok új virágzó hajtást hozzanak.
 
Az ültetvényünkben az első néhány év után hagytuk a sorközöket begyepesedni. Emiatt tavasztól őszig folyamatos munka a fűnyírás és a gyomlálás.
Mi tavasszal, legkésőbb április közepéig metsszük a levendulabokrokat, július elején pedig a betakarítás a fő munkálat.
 
Mit kell tudni magáról levenduláról? Pontosabban, mire lehet használni?
 
– A levendula a citromfű, a zsálya, a borsmenta és a kakukkfű rokona. Története szinte egyidős az emberiségével, több mint 2500 éve használjuk gyógynövényként. Az egyik legsokoldalúbban és legváltozatosabban használható gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európában a rómaiak terjesztették el. Ez a finom illatú növény az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is ebből ered: a lavare annyit tesz, hogy mosni. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővíz illatosítására, szappant készítettek belőle, de még száraz virágait a földre szórva is illatosítottak vele.
 
A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó erőket, a rontó szellemeket.
Ezt a hatást is a levendula erős illatának tulajdonították. Egyes 13–14. századi feljegyzések azt írják, hogy aki bőségesen átitatta kesztyűjét levendulaolajjal, azt kisebb eséllyel fertőzte meg a pestis.
 
Ókori görög, római és karthágói leletek arról tanúskodnak, hogy a fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulás vízben. Egyiptomban a balzsamozáshoz használták, Angliában csuklóra kötözve viselték pestisjárvány idején.
Évszázadokon keresztül használták mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szert. Használták még rüh és moly ellen, ficamok és rovarcsípés gyógyítására, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula hasmenés, köhögés, fejfájás elleni gyógyszerként volt használatos, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként.
 
A levendula nagyon sok illóolajat tartalmaz, amit lepárlással lehet kinyerni belőle.
Virágját leszedve és csokorba kötve, vagy párnába töltve még mindig sok mindenre használják. Napjainkban kozmetikumok, mosó- és tisztítószerek népszerű összetevője.
 
Milyen levendulás termékeket készítenek és honnan veszik hozzájuk a recepteket? Mire javasolják használni őket?
 
– Bérlepárlással állítunk elő belőle illóolajat és virágvizet. Szárított levendulavirágot csak olyan mennyiségben készítünk, amennyire a saját termékeink alapanyagaként szükségünk van.
Termékbemutató
A szárított virágból szörpöt készítünk és levendulás linzert. A linzert egy régi családi recept alapján készítjük, a szörp alapreceptjét az interneten találtuk, azt finomítgattuk az évek során. Tavaly óta egyébként biominősítésű a levendulánk, a Bio Garancia Kft. tanúsítja az ültetvényt. A levendula illóolaja elsősorban nyugtató és fertőtlenítő hatásáról ismert. Aromaterápiában, masszázsolajokban és párologtatáshoz használhatjuk.
 
A levendulavíz kevésbé ismert, pedig ugyanazzal a jótékony hatással rendelkezik, mint az illóolajok, csak szelídebb formában. Így babák is használhatják.
A családunk mindennapjainak része a levendula. A levendulavíz nálunk mindig ott van a fürdőszobában, hajápolásra, nyáron testpermetként használjuk. Kisebb vágásokat, horzsolásokat gyorsan begyógyít fertőtlenítő hatásának köszönhetően, és nem csíp. Az illóolajat rovarcsípésre kenjük, egyrészt, mert csillapítja a viszketést, és mert azt is fertőtleníti.
 
Hol sajátították el a termékkészítés munkafolyamatait és melyik terméküket kedvelik a legjobban a vásárlók?
 
– A termesztéssel és a feldolgozással kapcsolatos munkafolyamatok többségét munka közben, a tapasztalataink alapján sajátítottuk el. Azonkívül rendszeresen megosztjuk a tapasztalatainkat a szepetneki levendulás barátainkkal, és más levendulatermesztőkkel is van lehetőségünk hasonlóra. Fontosak és hasznosak ezek a beszélgetések, amikor saját irányt keresünk a termelésben.
 
A legnépszerűbb termékünk a levendulaszörp és az illóolajjal töltött illatosító.
Az ültetvény virágpompában
Az ültetvény virágpompában
 
Levendulaszüretet is szoktak szervezni, közösségi programként. Úgy tudom, idén is lesz.
– A látogatóink számának alakulása alapján úgy tűnik, hogy a levenduladivat lecsengőben van. Vannak törzsvásárlóink és törzsvendégeink, akik évről évre visszatérnek, de már nem célunk, hogy minél több látogatót csábítsunk ide a nyári nyitva tartás alatt. A levendulaszüretet és a többi kísérőrendezvényt azért szervezzük, hogy megosszuk a sok értéket, amivel szerencsénk van gazdálkodni. Közösségépítő jelleggel szervezünk levendulássütemény-sütő versenyt, és az Arborea Naturkozmetikum márkával közösen kifejlesztett termékeinket is ekkor mutatjuk be.
 
Terveznek-e fejlesztést a levendula termesztésével vagy feldolgozásával kapcsolatban?
 
– Régi álmom, hogy egy -  legalább hetente egyszer nyitva tartó -  levendulaboltot nyissak Csömödéren, ami egyben műhelyként szolgálna. Az épületet már megvettük hozzá, de alapos felújításra szorul. A termőterület csökkentésével pedig tömörebb állományt hozunk létre, ami egyrészt látványosabb, másrészt könnyebb lesz gondozni.
 
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Kapcsolódó cikkek

Nagy üzlet a legálisan termelt kender

2023. március 17. 15:47
A globális kendertermelés piaci értéke pár éven belül 18,6 milliárdra emelkedik.
 
A sokoldalúan hasznosítható ipari kender vetésterülete és felhasználása világszerte növekszik. Régen elmúlt az az idő, amikor a kendert elsősorban rostnövényként használták – olvashatjuk az alliedmarketresearch.com portálon.

Tovább erősítjük hazánk önellátását

2023. augusztus 28. 11:42
A magyar kormány minden olyan beruházás mögött ott áll, ami támogatja hazánk önellátásának további erősítését – jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Balaton Agrár Zrt. borászati üzemavató ünnepségén, pénteken, Ordacsehin.