Az egyik legpusztítóbb kártevővel sikerült felvenniük a harcot magyar kutatóknak

2024. május 10. 17:01
A ciprusfélék egyik legpusztítóbb hazai kártevője, a borókaszú ellen sikerült magyar kutatóknak vegyszer nélküli védekezési módszert megalkotniuk. A HUN-REN ATK kutatói a rangos Journal of Applied Entomology folyóiratban közölték eredményeiket.
A borókaszú inváziós fajként terjed Európa-szerte. A tuják megrágásán túl a ciprusrák kórokozójának vektora is, emiatt a tömeges felszaporodása jelentős gazdasági kárral jár.
Az egyik legpusztítóbb kártevővel sikerült felvenniük a harcot magyar kutatóknak
Az egészséges növényállomány megóvására a rendszeres permetezés, rovar- és gombaölő permetszerek gyakori alkalmazása volt eddig a megoldás, ez viszont jelentős környezeti terheléssel és nagy anyagi ráfordítással járt. Azonban miután a kutatóközpont munkatársainak sikerült azonosítaniuk a kártevő aggregációs feromonjának két komponensét, hatalmas erőlelépést tettek egy új, biológiai védekezési módszer kidolgozása felé.
Miért barnul a tuják lombja? I. rész
A borókaszúnőstények közép- és utóbeléből nyert kivonatokat bioszenzoros gázkromatográffal elemezték a kutatók, majd a borókaszúcsápon aktívnak bizonyult komponenseket azonosították. Ezekkel viselkedési vizsgálatokat folytattak négykarú olfaktométerrel. A laboratóriumi eredményeket faiskolai ültetvényekben végzett szabadföldi csapdázásos kísérletekkel is megerősítették.
 
MINDKÉT VIZSGÁLATI MÓDSZERREL SIKERESEN BIZONYÍTOTTÁK AZ AZONOSÍTOTT KOMPONENSEK VISELKEDÉSI HATÁSÁT, ÍGY AZ AGGREGÁCIÓS FEROMONOK MEGLÉTÉT IS.
 
Kutatásaik úttörőnek számítanak a ciprusféléket károsító szúbogarak esetében, eddig ugyanis ismeretlen volt e rovarcsoport kémiai ökológiája – írja a kutatóközpont a tanulmányban.
 
Az áttöréssel lehetővé válik a borókaszú elleni új, biológiai védekezés kidolgozása.
 
A mostani eredmények  elősegíthetik a tuják és egyéb ciprusfélék gazdaságosabb, versenyképesebb, hatékony és környezetbarát termesztését.
 
A háztáji kertekben az esztétikai kár megelőzésére már a közeljövőben használhatóvá válhatnak az újfajta védekezési lehetőségek.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Zöldebb és olcsóbb energia: milyen lehetőségei vannak egy agrárcégnek?

2023. március 24. 11:54
Hogyan csökkenthető az energiafüggőség?
 
Az energetikai problémák a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedőknek is komoly kihívást jelentenek. Márciusi Energetika az agráriumban című rendezvényein a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezen a területen is segíteni kívánt tagjainak: helyzetértékeléssel, valamint újszerű energetikai, illetve hatékonyságnövelő megoldások bemutatásával – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 

Az Őrség természetvédelmi őre: a tóka

2023. február 06. 14:01
Amikor először jártam az Őrségben még kisgyermekként, fel sem tűntek különösebben a kis kerti tavak. Legalábbis én azt hittem, hogy a házak előtti kis tó csak amolyan dísz, békalegeltető, kacsaúsztató édes kis semmirevalóság - írja Bódi Ábel a greendex.hu-n
 
Aztán amikor már felnőtt fejjel jártam a szereket, egyre gyanúsabb lett a dolog, hiszen elődeink nem csináltak semmit csak a szépért, mindennek volt valamilyen funkciója. Még gyanúsabb lett a dolog, amikor kivétel nélkül minden egyes ház előtt volt egy tóka. Nem tavacska, tóka.