Az egyik legpusztítóbb kártevővel sikerült felvenniük a harcot magyar kutatóknak

2024. május 10. 17:01
A ciprusfélék egyik legpusztítóbb hazai kártevője, a borókaszú ellen sikerült magyar kutatóknak vegyszer nélküli védekezési módszert megalkotniuk. A HUN-REN ATK kutatói a rangos Journal of Applied Entomology folyóiratban közölték eredményeiket.
A borókaszú inváziós fajként terjed Európa-szerte. A tuják megrágásán túl a ciprusrák kórokozójának vektora is, emiatt a tömeges felszaporodása jelentős gazdasági kárral jár.
Az egyik legpusztítóbb kártevővel sikerült felvenniük a harcot magyar kutatóknak
Az egészséges növényállomány megóvására a rendszeres permetezés, rovar- és gombaölő permetszerek gyakori alkalmazása volt eddig a megoldás, ez viszont jelentős környezeti terheléssel és nagy anyagi ráfordítással járt. Azonban miután a kutatóközpont munkatársainak sikerült azonosítaniuk a kártevő aggregációs feromonjának két komponensét, hatalmas erőlelépést tettek egy új, biológiai védekezési módszer kidolgozása felé.
Miért barnul a tuják lombja? I. rész
A borókaszúnőstények közép- és utóbeléből nyert kivonatokat bioszenzoros gázkromatográffal elemezték a kutatók, majd a borókaszúcsápon aktívnak bizonyult komponenseket azonosították. Ezekkel viselkedési vizsgálatokat folytattak négykarú olfaktométerrel. A laboratóriumi eredményeket faiskolai ültetvényekben végzett szabadföldi csapdázásos kísérletekkel is megerősítették.
 
MINDKÉT VIZSGÁLATI MÓDSZERREL SIKERESEN BIZONYÍTOTTÁK AZ AZONOSÍTOTT KOMPONENSEK VISELKEDÉSI HATÁSÁT, ÍGY AZ AGGREGÁCIÓS FEROMONOK MEGLÉTÉT IS.
 
Kutatásaik úttörőnek számítanak a ciprusféléket károsító szúbogarak esetében, eddig ugyanis ismeretlen volt e rovarcsoport kémiai ökológiája – írja a kutatóközpont a tanulmányban.
 
Az áttöréssel lehetővé válik a borókaszú elleni új, biológiai védekezés kidolgozása.
 
A mostani eredmények  elősegíthetik a tuják és egyéb ciprusfélék gazdaságosabb, versenyképesebb, hatékony és környezetbarát termesztését.
 
A háztáji kertekben az esztétikai kár megelőzésére már a közeljövőben használhatóvá válhatnak az újfajta védekezési lehetőségek.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

NAK: Meg kell őrizni a hazai termékek arányát a boltokban

2023. augusztus 10. 16:32
Széles körű szakmai egyeztetést kezdeményezett a hazánkban működő élelmiszer-kiskereskedelmi szereplőkkel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
A találkozó célja az volt, hogy a jelentős gazdasági haszonnal kecsegtető olcsó import ellenére se csökkenjen a magyar termékek aránya a hazai üzletláncok kínálatában - olvasható a NAK cikkében.

Az idei év jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet

2023. május 10. 16:00
Egy év folyamatos csökkenés után 2023 első negyedévében ismét emelkedett az MBH AgrárTrend Index értéke. Az ágazat szereplőit óvatos optimizmus jellemzi. Az energia- és a takarmányárak csökkenése miatt az idei jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet.
 
A szántóföldi növénytermesztésben azonban éppen az alacsonyabb felvásárlási árak miatt nagyon jó időjárási körülményekre lesz szükség a jövedelmezőség fenntartásához – derült ki az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek összegzéséből, amelyet az agrárium szereplőinek megkérdezésével készítettek.