Egyes agrár-környezetgazdálkodáshoz és ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó támogatások meghosszabbítását tervezi az Agrárminisztérium

2020. április 24. 08:07
A 2020 utáni európai uniós költségvetés és a Közös Agrárpolitika reformjának elhúzódó tárgyalásai miatt a mezőgazdasági támogatáspolitikában átmeneti időszakra kell készülni, amely a Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatos döntések megszületéséig biztosítja majd az agrártámogatások jelenlegi keretek közötti igénylését és a kifizetések folytonosságát.

Az Agrárminisztérium a VP4-10.1.1-15 kódszámú, „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című és a VP4-11.1-11.2-15 kódszámú, „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című, 2015-ben meghirdetett pályázati felhívások 2020. december 31-én véget érő kötelezettségvállalási időszakának egy évvel történő meghosszabbítását tervezi. A döntés csak az Európai Parlament és Tanács átmeneti időszakra vonatkozó rendeletének hatálybalépése után válhat véglegessé. A hosszabbításhoz szükséges előkészítő munkálatokat már megkezdte a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. A tervezett hosszabbítás a támogatások folyamatosságának biztosításán túl, a környezeti és fenntarthatósági célok megvalósulását is szolgálja. A módosítás elfogadását követően a két pályázati felhívás kedvezményezettjei számára a hosszabbítás lehetősége önkéntes lesz, amelyről az érintett gazdálkodók a pályázati felhívás megjelenése után nyilatkozhatnak majd.

A kötelezettségvállalási időszakok tervezett hosszabbítása az agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál hozzávetőlegesen 470 ezer hektár terület és közel 9.500 gazdálkodó, az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó támogatásnál pedig mintegy 134 ezer hektár terület és 2.100 gazdálkodó további támogatására biztosít lehetőséget.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Agrárszakmai fórumot tartottak Bicskén a jövő változásairól

2022. február 25. 09:00
Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásai kapcsán tartott fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium. A találkozó kiemelt témái voltak a gazdálkodókat érintő jövőbeni változások, valamint a KAP stratégiai terve.

Tarolt a fagy és a jég a mezőgazdaságban

2020. december 02. 08:23
A mezőgazdaságban a jégeső mellett a tavaszi fagyok okozták idén a legnagyobb károkat, a kárbejelentések 87 százaléka pedig a növénytermesztési ágazathoz kapcsolódott.