EGYEZTETÉS A HAZAI MEZŐGÉPGYÁRTÓK ÉS FORGALMAZÓK SIKERÉÉRT

2023. március 30. 14:52
A sikeres hazai agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlen – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók érdekvédelmi szervezeteinek képviselővel folytatott egyeztetésen.
EGYEZTETÉS A HAZAI MEZŐGÉPGYÁRTÓK ÉS FORGALMAZÓK SIKERÉÉRT
Juhász Anikó a tanácskozáson kifejtette, hogy az elmúlt évek válságai rávilágítottak a modernizáció elkerülhetetlenségére, ennek támogatása pedig jelentősen segítheti a magyar mezőgépipar külpiaci terjeszkedését, népszerűsítését. Ez a folyamat a szakpolitika és a célok kijelölése mellett az érdekvédelmi szervezetek és a tagok támogatásával segíthető –tette hozzá.
 
Ökrös Oszkár az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azokról a nemzetközi folyamatokról és irányokról beszélt, amelyek a mezőgazdasági gépesítést és modernizációit jellemzik. Előadásában nemzetközi példákat említett, valamint ismertette, hogy egyes országok milyen gépekre, technológiára, vagy éppen együttműködésre lennének nyitottak. Beszámolt arról is, hogy a magyar mezőgépgyártó cégeknek milyen lehetőségeik vannak a nemzetközi piacra lépésben, valamint, hogy milyen megjelenési alkalmak vannak a külpiacokon, amelyeket a hazai cégek ki tudnának használni.
 
A rendezvényen részt vett a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ), a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ), valamint az agrárgazdasági attasék, akik online formában követhették élőben az eseményt. Dr. Fenyvesi László, a MEGOSZ főtitkára bemutatta a szervezet tevékenységét, tagságát, illetve a tagok körében végzett külkereskedelmi igényfelmérés eredményeit, majd Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója tájékoztatott a forgalmazókat tömörítő egyesület céljairól, tevékenységeiről, illetve a lehetséges együttműködési lehetőségekről.
 
Az egyeztetésen a jelenlévők megállapodtak a közös munka folytatásáról annak érdekében, hogy a hazai mezőgépgyártók és forgalmazók minél sikeresebben jelenhessenek meg a nemzetközi piacokon.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Mélypont: utoljára 1946-ban fordult ez elő a hazai sertésállománnyal

2023. április 17. 10:02
A veszteségek miatt sokan hagyták abba a sertéshízlalást.
 
Hiába magasak jelenleg az élősertés-árak, a likviditásukat vesztett termelők az elmúlt időszak veszteségeit még nem tudták pótolni, miközben hatékonyságjavító beruházásokra kellene költeniük

Nagy a baj, de még nagyobb a veszély

2023. május 25. 12:44
Magyarország uniós csatlakozása óta egyértelműen gabona- és olajosmag-termelésünk alkotja a mezőgazdasági termelés gerincét és jövedelemter­melő képességének zömét, de most mindkettő rendkívül súlyos helyzetben van. A hazai gabonatárolók megteltek Ukrajnából származó áruval, és emiatt a magyar termelők készlete gyakorlatilag eladhatatlanná vált.