Egységes uniós áfarendszert hoznának létre

2017. október 05. 08:16
Az Európai Bizottság az unió áfaszabályainak reformjának javaslatait mutatta be szerdán. Ez csökkentené az áfacsalás lehetőségét, továbbá javítaná, modernizálná és egyszerűsítené az áfarendszert a kormányok és a vállalkozások számára.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, az Európai Unióban (EU) évente több mint 150 milliárd euró értékű áfa veszik el az adórendszer hibái és kiskapui miatt. Becslések szerint évente mintegy 50 milliárd euró elvesztése a határokon átnyúló áfacsalásnak tudható be. Az uniós bizottság becslése szerint a csalás miatt kieső bevétel a javasolt reformnak köszönhetően 80 százalékkal csökkenhet.

A biztos elmondta, huszonöt évvel az egységes piac megteremtése után a vállalatok és a fogyasztók még mindig 28 különböző áfarendszerrel szembesülnek határokon átnyúló tevékenységük során. Moscovici kiemelte: a javasolt reform amellett, hogy rugalmasabbá és egyszerűbbé teszi a rendszert a vállalatok számára, segíteni szeretne az európai vállalatoknak az egységes piac minden előnyének kihasználásában és a globális piacokon való versenyben. Megkönnyíti az uniós cégek határokon átnyúló kereskedelmét, csökkenti a bürokráciát és egyszerűsíti a hozzáadottérték-adóval kapcsolatos eljárásokat.

A javaslat részleteit ismertetve elmondta, a határokon átnyúló vállalkozások jelenleg 11 százalékkal magasabb költségekkel szembesülnek, mint a belföldön kereskedők. Az áfarendszer egyszerűsítésével és korszerűsítésével ezek a költségek összességében körülbelül 1 milliárd euróval lennének csökkenthetők azáltal, hogy az árukat egyik tagállamból egy másikba történő értékesítés során ugyanúgy adóztatnák meg, ahogyan az egyes tagállamokon belül értékesített árukat. Ez egységes áfarendszert hozna létre az egész EU területén, amely szűkítené az eltérő szabályozók okozta kiskapuk lehetőségét is. Egyszerűbb lenne a határokon átnyúló vállalatok számára az áfabevallásuk kezelése, ugyanis a kereskedők a saját nyelvükön és ugyanazon szabályok szerint és adminisztratív sablonokkal dolgozhatnának, mint saját országukban. Az áfa végső összegét pedig mindig a végfelhasználó tagállamában kellene megfizetni.

 


Intő az EB-től

Az Európai Bizottság levelében felszólította Magyarországot, hogy hangolja össze nemzeti áfaelőírásait az uniós szabályokkal. A tájékoztatás szerint a magyar az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) a vállalkozásoknak áfafizetési célból részletes jelentést kell tenniük a magyar adóhatóságok részére bizonyos közúti fuvarozási tevékenységeikről. Ez a követelmény sérti az áfára vonatkozó uniós irányelvet, mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókat érintően, a határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezet be. Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a bizottság indokolással ellátott véleményt küldhet az ügyben a magyar hatóságoknak.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Partnerségi megállapodásra lenne szükség a termelők és a kereskedők között

2016. július 15. 10:24
Még ebben az évben tárgyalások kezdődhetnek az élelmiszertermelők és kereskedők között egy kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat teremtő megállapodás érdekében, hogy ne mindig a termelő kerüljön kényszerhelyzetbe, hanem akár az árrés kis részének átengedésével legyen partner a kereskedelem is - jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Mosonmagyaróváron, a termelői piacon tartott sajtótájékoztatóján.

Vetőmag Világkongresszus volt Budapesten

2017. május 31. 09:26
A világ mintegy 10 országából érkezett vetőmag-kereskedők látogattak el 2017. május 25-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) monorierdői fajtakitermesztési állomására. A vendégek 22 Magyarországon nemesített zöldborsófajta fajtabemutatóját tekintették meg, továbbá megismerkedtek a fajtakitermesztés jogszabályi hátterével és ideális hazai körülményeivel.