Így tudhatnánk meg, honnan jön a tej és a hús

2016. május 13. 08:14
Kötelezővé kellene tenni a csomagoláson a tej- és hústermékek származását – szorgalmazza az Európai Parlament. A képviselők állásfoglalása nem kötelező érvényű.

Az Európai Parlament (EP) képviselői plenáris ülésükön elfogadott, nem kötelező érvényű állásfoglalásban azt javasolták, hogy a tej- és hústermékek címkéin kötelező legyen feltüntetni a származási országot is. Az EP-képviselők szerint a tej- és hústermékek valamennyi fajtáján a származási ország vagy az eredet helyének kötelező és egységes feltüntetése átláthatóbbá tenné az élelmiszerellátási láncot, és ez erősítené a fogyasztói bizalmat. Emellett arra tettek javaslatot, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok vegyék fontolóra azt is, hogy a származási ország vagy az eredet feltüntetését terjesszék ki más, egyetlen összetevőből álló termékekre is.

Véleményük szerint a korábbi visszaélések miatt az élelmiszerlánc átláthatóbbá tétele és az európai fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében kötelezővé kellene tenni a feldolgozott élelmiszerekben található hús származási helyének feltüntetését is. Jelenleg elegendő a „made in EU” meghatározás is.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Tovább folyik a harc az új munkaszüneti napért

2017. november 09. 12:19
A szakszervezetek továbbra is vitatják, hogy rontaná az ország versenyképességét az újabb munkaszüneti nap, azaz inkább újabb fél nap, ha december 24-e szabadnappá válna. Svédországban például több a munkaszüneti nap, mint Magyarországon, mégis hasít a gazdaság.

Az „okos” eszközök mellé képzett gazdák kellenek

2017. november 02. 08:02
Szélsebesen fejlődik az agrártechnológia, újabb és újabb precíziós gazdálkodási megoldások születnek, ezek előnyeit azonban csak akkor lesznek képesek kihasználni a magyar gazdálkodók, ha ők is folyamatosan képzik magukat, fejlesztik szellemi (tudás) potenciáljukat.