Így tudhatnánk meg, honnan jön a tej és a hús

2016. május 13. 08:14
Kötelezővé kellene tenni a csomagoláson a tej- és hústermékek származását – szorgalmazza az Európai Parlament. A képviselők állásfoglalása nem kötelező érvényű.

Az Európai Parlament (EP) képviselői plenáris ülésükön elfogadott, nem kötelező érvényű állásfoglalásban azt javasolták, hogy a tej- és hústermékek címkéin kötelező legyen feltüntetni a származási országot is. Az EP-képviselők szerint a tej- és hústermékek valamennyi fajtáján a származási ország vagy az eredet helyének kötelező és egységes feltüntetése átláthatóbbá tenné az élelmiszerellátási láncot, és ez erősítené a fogyasztói bizalmat. Emellett arra tettek javaslatot, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok vegyék fontolóra azt is, hogy a származási ország vagy az eredet feltüntetését terjesszék ki más, egyetlen összetevőből álló termékekre is.

Véleményük szerint a korábbi visszaélések miatt az élelmiszerlánc átláthatóbbá tétele és az európai fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében kötelezővé kellene tenni a feldolgozott élelmiszerekben található hús származási helyének feltüntetését is. Jelenleg elegendő a „made in EU” meghatározás is.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Elkezdődött a gímszarvasok bőgése a Gemencben

2018. augusztus 22. 08:25
Elkezdődött a szarvasbőgés a gímállományáról híres gemenci erdőben, a jelenség ideje alatt a Gemenc Zrt. több kirándulást szervez erdei vasúton és lovas fogattal a természetbarátoknak - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.

49,5 milliárd Ft jut öntözésfejlesztésre

2016. május 12. 07:53
Egyéni beruházás esetén 500 millió forint, kollektív esetén 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa. A kérelmek benyújtására 2016. július 6. napjától 2018. július 6. napjáig van lehetőség.