Így tudhatnánk meg, honnan jön a tej és a hús

2016. május 13. 08:14
Kötelezővé kellene tenni a csomagoláson a tej- és hústermékek származását – szorgalmazza az Európai Parlament. A képviselők állásfoglalása nem kötelező érvényű.

Az Európai Parlament (EP) képviselői plenáris ülésükön elfogadott, nem kötelező érvényű állásfoglalásban azt javasolták, hogy a tej- és hústermékek címkéin kötelező legyen feltüntetni a származási országot is. Az EP-képviselők szerint a tej- és hústermékek valamennyi fajtáján a származási ország vagy az eredet helyének kötelező és egységes feltüntetése átláthatóbbá tenné az élelmiszerellátási láncot, és ez erősítené a fogyasztói bizalmat. Emellett arra tettek javaslatot, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok vegyék fontolóra azt is, hogy a származási ország vagy az eredet feltüntetését terjesszék ki más, egyetlen összetevőből álló termékekre is.

Véleményük szerint a korábbi visszaélések miatt az élelmiszerlánc átláthatóbbá tétele és az európai fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében kötelezővé kellene tenni a feldolgozott élelmiszerekben található hús származási helyének feltüntetését is. Jelenleg elegendő a „made in EU” meghatározás is.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Feltérképezendő Afrika a magyar agrárium számára

2018. augusztus 29. 08:34
Növelni kell Magyarország mezőgazdaságának versenyképességét.

A magas színvonalú szakképzés a magyar mezőgazdaság versenyképességének alapja

2018. szeptember 06. 09:22
Az agrárium korszerűsítése mellett a magas színvonalú szakképzés az alapja a magyar mezőgazdaság versenyképességének - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn Csongrádon.