Egyszerűbbé válnak a növénytermesztési feltételek

2016. november 17. 09:20
Változnak a termeléshez kötött támogatások és a zöldítés feltételei jövőre, hogy egyszerűbben és átláthatóbban alkalmazhassák azokat a gazdálkodók, hangzott el egy szakmai konferencián.

A rizsnél hektáronként 2,5 tonnás hozamot kell igazolni 2017-ben a termeléshez kötött támogatás feltételeként. Változik a támogatható zöldségek köre, és új vetőmagnormákat vezetnek be. Jövőre bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája is, például a sziki kenderrel és a fekete zabbal. A nitrogénmegkötő növények esetében a hazai termesztési technológiához igazítják a bab termesztési idejét – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által szervezett növénytermesztési és kertészeti konferencián. Hozzátette: támogathatóak lesznek a zöldségnek minősülő fűszernövények, az olajtök, az étkezési burgonya, valamint az intenzív és a hagyományos gyümölcsök is. Kikerül viszont a támogatotti körből például az olajretek.


A zöldítésnél az elmúlt két év tapasztalatai alapján annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen az ökológiai jelentőségű másodvetések kezelése, fenntartási időszakot írnak elő. Így a vetéstől számított legalább 60 napig az ökológiai jelentőségű másodvetést a gazdálkodó nem forgathatja be. Emellett a spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból állandó kultúrának minősül. A zöldítés rendeletben további módosításokra is számítani kell, mivel az uniós jog is változni fog. (A zöldítés változásairól bővebben itt lehet olvasni.)


Felidézte azt is, hogy az idei egységes kérelemben bekövetkezett egyik legfontosabb változás az volt, hogy bevezették az úgynevezett sárgalapos rendszert. Ez az jelenti, ha a helyszíni ellenőrzésre kiválasztott termelőknél csekély mértékű túligénylést tapasztaltak, akkor csökkentett – 50 százalékos – szankciót kapott a termelő. De ha a következő évben ismét túligénylést tapasztalnak nála, akkor a tárgyévben a normál szankcióval sújtják és a tárgyévet megelőző évre is kiróják rá a csökkentett és normál szankció különbségét is. Továbbá az idén bevezették az előzetes ellenőrzést is, ami lehetővé teszi a gazdáknak a hibáik előzetes szankciómentes javítását az egységes kérelemben.


Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy az unió által közvetlenül térített agrártámogatások összege mintegy 400 milliárd forint, a nemzeti támogatások összege pedig 100 milliárd forint körüli. Ezek a támogatási összegek gyakorlatilag jövőre sem változnak. Így az alaptámogatásra és a zöldítésre jutó támogatás összege hektáronként 226,1 euró, mintegy 70 ezer forint. A fiatal gazdák számára ehhez még hozzá kell számolni 67,9 euró, mintegy 21 ezer forint további támogatást is.

 

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Trükköznek a bérekkel a munkaadók

2018. február 13. 11:39
Trükköznek a bérekkel a munkaadók, a cégek a dolgozók átminősítésével és a munkaórák csökkentésével próbálják kikerülni a kötelezően megemelt javadalmak kifizetését – írja a Népszava.

Változik az élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása

2016. február 25. 08:44
Változik a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása: a folyamatosan frissülő, megújuló szabályok garantálják, hogy az előírásokat betartva és megfelelő szakértelemmel elkészítve, jó minőségű termékek készülhessenek - ismertette Zsigó Róbert.