Együtt segíti az AVHGA és az MBH Bank a magyar élelmiszer-gazdaság hatékony finanszírozását

2023. június 08. 13:09
Együttműködési megállapodást írtak alá.
 
Az élelmiszer-gazdaságban tevékenykedő vállalkozások naprakész finanszírozását elősegítő együttműködési megállapodást írt alá az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az MBH Bank.
Együtt segíti az AVHGA és az MBH Bank a magyar élelmiszer-gazdaság hatékony finanszírozását
Az AVHGA által nyújtott kezesség csökkenti a bank részéről jelentkező hitelkockázatokat, és megkönnyíti az ügyfelek számára, hogy forráshoz jussanak, ezáltal megvalósítsák a hatékonyságot és a versenyképességet növelő céljaikat egy olyan időszakban, amikor az orosz-ukrán háború, a magas infláció, az aszály, az energiapiac volatilitása és az árak emelkedése, valamint az új Közös Agrárpolitika kihívások elé állította a gazdákat, és megnőtt a források iránti igény.
gabona
A kedvező díj ellenében elérhető kezességet az MBH Bank mintegy 40 Agrárcentrumában is igényelhetik a vállalkozások, családi gazdaságok 
 
Az élelmiszer-gazdaság stratégiai ágazat
A megállapodást – amelynek végső célja, hogy elősegítse az agrárium alkalmazkodását és a magyar vidék fenntartható fejlődését – az AVHGA részéről dr. Herczegh András ügyvezető igazgató és Leskó Tamás üzleti ügyvezető igazgató-helyettes, az MBH Bank részéről pedig Szabó Levente egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettes és Hollósi Dávid, a hitelintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója írta alá Mezőfalván, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által szervezett Szántóföldi Napokon és AgrárgépShow-n június 7-én.
 
„Az elmúlt évek bizonyították, hogy az élelmiszer-gazdaság stratégiai ágazat, amelynek kulcsfontosságú a finanszírozása. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy erős legyen a hazai gazdálkodói kör. A mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozások piacvezető finanszírozójaként a most aláírt megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy még gördülékenyebbé váljon a hitelezés, és elő tudjuk segíteni ügyfeleink sikeres gazdálkodását. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kiemelt partnerünk ebben" – mondta Szabó Levente.
 
A kezesség növeli a vállalkozások mozgásterét
Az AVHGA kezességvállalása mind az ügyfelek, mind a bank számára garanciát jelent a biztos finanszírozásra, ezáltal nagymértékben javítja a kölcsönhöz jutás esélyeit, és jelentős anyagi terhet vesz le a gazdák válláról. Az ügyfelek az egyéb banki fedezetek kiváltása mellett időt és költségeket takaríthatnak meg általa. A kedvező díj ellenében elérhető kezességet az MBH Bank mintegy 40 Agrárcentrumában is igényelhetik a vállalkozások, családi gazdaságok országszerte. Az ügyintézés online zajlik, az adminisztrációt a hiteligénylési folyamatokba építve a bank végzi.
 
„Az általunk nyújtott kezesség növeli a vállalkozások mozgásterét, és segítség lehet az átmenetileg pénzügyi nehézségekkel küzdő gazdálkodók esetében, továbbá akkor is, ha a vállalkozó eszközeit, ingatlanjait már jelzáloghitel terheli" – hangsúlyozta dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy akár gazdálkodói múlt nélküli vállalkozások és fiatal gazdák is igényelhetik a kezességet.
 
„Az MBH Bank elődeihez, a Budapest Bankhoz, az MKB Bankhoz és a Takarékbankhoz is régóta tartó, szoros kapcsolat fűzött minket. Öröm számunkra, hogy az egyesülést követően most az újonnan létrejött bankkal megújíthatjuk ezt az együttműködést, sőt, továbbfejleszthetjük a finanszírozás lehetőségeit."
 
Az MBH Bank jelenleg több mint 15 ezer ügyfele számára biztosít forrást az AVHGA támogatásával, a kezességgel biztosított hitelek volumene meghaladja a 350 milliárd forintot. Az ügyletek több mint 85 százalékát, összeg szerint megoszlásban pedig mintegy 90 százalékát a pénzintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága kezeli, elsősorban a Széchenyi Kártya program elemeihez, az Agrár Széchenyi Kártyához és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelhez kapcsolódóan.
gabona
Az agráriumnak a 21. századi követelményeknek megfelelő, életszerű, naprakész, hatékony finanszírozásra van szüksége 
 
Nagyon alacsony a nem teljesítő hitelek aránya
Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója kiemelte: „Az Alapítvány kezességvállalása lehetővé teszi, hogy a klasszikus kereskedelmi banki szektor is egyre inkább részese legyen az agrárium finanszírozásának, ami nagyon fontos. Garancia, amelynek révén ügyfeleink előre tudnak lépni a bonyolultnak tűnő banki minősítésben. Ennek is köszönhető, hogy agrárportfóliónk rendkívül jó minőségű, nagyon alacsony a nem teljesítő hitelek aránya".
 
Az MBH Bank és az AVHGA céljai között szerepel, hogy az ágazat speciális finanszírozási igényeit szem előtt tartva egyre inkább tudásalapú legyen az együttműködésük. „A gyorsan változó körülmények tőlünk is alkalmazkodást követelnek meg, hogy segíteni tudjuk ügyfeleink eredményes gazdálkodását" – mutatott rá dr. Herczegh András és Hollósi Dávid, aki hozzátette: „Az agráriumnak a 21. századi követelményeknek megfelelő, életszerű, naprakész, hatékony finanszírozásra van szüksége".
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Beleégett a magyarokba a tavalyi infláció, de a fizetésemelési követeléseket a gazdaság nem bírja el

2024. február 29. 17:05
A bértárgyalásokon a kollektív fellépésnek van súlya, az egyéni érdekérvényesítés lehetőségei szerények. Arra is van példa, hogy teljes egészében elmarad idén a béremelés – Bod Péter 2024. február 23-án a Népszavában a szociális partnerek véleményét – így Mészáros Melinda, a LIGA elnöke véleményét is – kérdezte arról, hogyan állnak a béremelések idén.

A víz vagy túl sok, vagy túl kevés!

2023. december 05. 14:10
Az elmúlt két évtized tapasztalatai, valamint a klímaelőrejelzések arra engednek következteti, hogy mihamarabb fel kell készülni a szélsőségekre, de várhatóan leginkább egyre gyakoribbá váló vízhiányos időszakokra, különös tekintettel a síkvidéki területeken!