Együttműködési megállapodást írt alá a fenntartható erdőgazdálkodásról a magyar és a szlovén agrárminiszter

2020. július 03. 07:41
A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Csütörtökön délelőtt hivatalában fogadta Nagy István agrárminiszter szlovén kollégáját, Dr. Aleksandra Pivec mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi minisztert, akivel a koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásairól is egyeztetett. A megbeszélésen a felek kölcsönös segítségnyújtásról biztosították egymást, a két ország szomszédsága miatt ugyanis a legszorosabb kapcsolatokra kell törekedni. A magyar tárcavezető hangsúlyozta, hogy hasonló nehézséggel kellett mind a két nemzetnek megküzdenie, a járvány ugyanis a HORECA-szektort valamint a szőlő- és borágazatot is érintette.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 


Az agrárminiszter felhívta kollégája figyelmét a hazánkban zajló fásítási programokra, amelyek keretében megfelelő választ kívánunk adni az éghajlatváltozás jelentette kihívásokra. Hozzátette: Magyarország célul tűzte ki, hogy 27%-ra növeli az erdővel borított területeinek mértékét. Nagy István ebben a munkában számít a szlovén szakemberek szakmai tapasztalataira is, éppen ezért fontosnak nevezte, hogy a két ország erdészetei között még szorosabb legyen a kapcsolat. Kifejtette: hazánk az Európai Unió Erdészeti Stratégiájának kidolgozásában is szeretne együttműködni délnyugati szomszédjával.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István


A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a Közös Agrárpolitikával összefüggésben két átmeneti évre van szükség. A megbeszélés résztvevői a primőr termékekre és a piacvédelemre is felhívták a figyelmet, amit szerintük az Európai Unióban közösen hatékonyabban lehet képviselni. Az egyeztetésen a beporzók védelmének fontosságáról és az uniós mézpiac helyzetéről is tárgyaltak.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A mai napon megjelent a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként az agrárium számára célzott segítséget jelentő intézkedéscsomag

2020. április 14. 07:33
2020. április 14-én (kedden) az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt Miniszter úr, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár úrral ismerteti a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként az agrárium számára célzott segítséget jelentő intézkedéscsomag részleteit.

Tovább kell növelni a az élelmiszer-ellátás válságállóságát

2022. június 20. 08:40
Az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kilátások és kihívások képezték fő témáját az Agrárkutatás Állandó Bizottság (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) legutóbbi rendezvényének, amelyen részt vett Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.