Ehető tavaszi vadnövény: most érdemes zamatos turbolyát gyűjteni!

2023. március 30. 14:22
Ánizsos illatával a zamatos turbolya igazán különleges fűszernövény.
 
A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) üde zöld színével, petrezselyemre emlékeztető leveleivel lombfakadás előtt szinte ellepi a magyar erdőket, erdőszéleket. Kora tavasszal érdemes gyűjteni, amikor a levelek még zsengék, de már ánizsos illatot árasztanak.
 
Ehető tavaszi vadnövény: most érdemes zamatos turbolyát gyűjteni!
Hogyan ismerhető fel a zamatos turbolya?
A zamatos turbolya az ernyősvirágzatú (Apiaceae) családjába tartozik, Magyarországon kora tavasszal vadon megtalálható és gyűjthető. Levélformája alapján talán könnyen összekeverhető lenne más növényekkel, azonban ánizsos illata elárulja, elég a növényt finoman megdörzsölni.
 
A zamatos turbolya íze szintén mutat ánizsos jegyeket, de inkább édeskés, aromás. Sokszor azok is kedvelik, akik az ánizs erős ízét inkább kerülik.
 
Gyors növekedésű egynyári növény. Rendszerint újraveti magát és így alkot nagyobb telepeket. A levelek többszörösen összetettek, kifejlett magassága gyakran a 70-80 cm-t is eléri. Késő nyáron virágzik, ernyős virágzata apró fehér virágokból áll.
 
Kedveli a nyirkos talajt. A természetben általában már ősszel kihajt és zölden telel át, majd tavasszal gyors növekedésnek indul. Nyár közepére beérnek a magok, ezután az egész növény elszárad.
 
Zamatos turbolya termesztése
A zamatos turbolya vetőmagja beszerezhető. Vethető ősszel, ahogyan a természetben is újraveti magát, de fűszernövényként egész évben termeszthető. Fagymentes időben tulajdonképpen bármikor elszórhatjuk a magjait. Napos és félárnyékos területet is kedveli, azonban a meszes talajon szenved.
 
A magjaira sekély takarás kell csupán – ha túl mélyre kerülnek, nem biztos, hogy kihajtanak – és arra is fokozottan ügyelni kell, hogy a talajt óvjuk a kiszáradástól. Nyáron gyakori öntözést igényel.
 
A turbolya könnyen és egyszerűen nevelhető cserépben, virágládában is, viszont az öntözésre és a tápanyagutánpótlásra ebben az esetben is gondot kell fordítani.
 
Vetés után 4-5 héttel a zamatos turbolya levelei már fogyasztásra alkalmasak. Ha a növény eléri a 25-30 centis magasságot, a levelek aromája a legízletesebbek.
 
Mivel a zamatos turbolyának nagyon kedvez a klímánk, ezért apró magjaival nagyon könnyen és hatékonyan szaporodik. Ha el szeretnénk kerülni, hogy az egész veteményest elárassza, meg kell akadályoznunk, hogy magjait elszórja.
 
Szintén a zamatos turbolya magasra nevelése ellen szól, hogy friss, zsenge levelei a legfinomabbak, az öreg levelek már kevésbé aromásak. Ha egész évben használnánk a konyhában, érdemes inkább többször vetni.
 
Zamatos turbolya felhasználása
A zamatos turbolya friss zöldfűszerként jól illik salátákhoz, zöldségekhez, halakhoz, csirkéhez, túróhoz, tojáshoz, szószokhoz és levesekhez. Feldobja a tavaszi salátákat és jól passzol más fűszernövényekkel, többek között a szintén tavasszal kihajtó petrezselyemhez, snidlinghez.
 
Főzni nem érdemes, a turbolyaleveleket aprítva, tálaláskor célszerű az ételhez adni.
 
A zamatos turbolyából – mézzel, citrommal – gyakran készítenek szörpöt is, de amennyire könnyű rajongani a friss zamatos turbolyáért, annyira megosztó a turbolyaszörp.
 
A turbolya tartósításának egyik legegyszerűbb módja a szárítás – a szárított turbolyát száraz, hűvös, fénytől zárt helyen érdemes tárolni – ugyanakkor fagyasztható is, valamint a turbolya íze kellemesen megízesíti az olajat és az ecetet.
 
Gyógyászati jelentősége nő, legújabb eredmények alapján a természetes antioxidánsok közé sorolják. Magas flavonoid- és C-vitamin-tartalma miatt megelőző szerepe lehet olyan kóros elváltozásoknál, ahol a szabadgyökös reakciók különös szerepet játszanak. Keringést javító hatású. Régen a népgyógyászatban zúzódások esetén, véraláfutásokra borogató-szerként alkalmazták. Napjainkban virágos leveles szárát tavaszi kúrákhoz gyomorerősítő teakeverékek alkotórészeként használják. Teáját vese-, hólyag- és emésztőszervi megbetegedések ellen használják. Szárított leveles, virágos szára (Cerefolii herba), termése (Cerefolii fructus) ánizsra emlékeztető illóolajat, keserűanyagokat, glikozidokat, ásványi anyagokat (Fe, Mg), C-vitamint tartalmaz.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Termékkorlátozást vezet be a Tesco

2023. október 12. 18:44
Az ex-árstopos termékek kedvező ára miatt a Tesco október 12-től, vagyis mától mennyiségi korlátozást vezet be erre a termékköre - írja a cég.
 

Kincset rejt a téli éléskamra

2024. január 11. 18:43
A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon illeszthetünk be az étrendünkbe. A különleges ízvilággal rendelkező zöldségféle előnyeit egyre többen ismerik fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a zeller iránti kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelenthet a zöldségnövény termesztése – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikkében.