Éjjel-nappal nyitva a horgosi határátkelő

2023. december 01. 14:31
A munkavállalói igények eljuttatása után november végétől éjjel-nappal nyitva áll a Horgos 2 határátkelő. „Megszűnt az a lehetetlen helyzet, hogy a térség vajdaságból bejáró munkavállalói csak kerülővel, vagy több órás késéssel járjanak be a Szeged környéki vállalatokhoz" – mondja Nyisztor Margaréta, az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete elnöke.
Éjjel-nappal nyitva a horgosi határátkelő
A szakszervezetnek régi problémát sikerült megoldani azzal, hogy a Horgos 2 határátkelőhely nyitva tartását meghosszabbították – magyarázza a szakszervezeti elnök –, azoknak a vajdasági munkavállalóknak a problémáját, akik Magyarországon vállalnak munkát. A COVID alatt lezárták a határokat, de a létszámproblémák miatt az a döntés született, hogy a kishatárátkelőhely csak 7-19 óráig áll nyitva.
 
Milyen problémákat okozott a szűkített nyitva tartás?
- Azoknak a munkavállalóknak, aki több műszakos munkarendben dolgoztak a nagy határátkelőt kellett használni, amely olyan forgalmas, hogy órákig kellett sorba állniuk. A másik lehetőség, hogy gyalogosan, vagy kismotorral használták a munkavállalók a határátkelőt. Elmentek a határátkelőhelyig személyautóval, ott kiszálltak az autóból, átgyalogoltak, és egy másik autóval folytatták az utazásukat. Sajnos itt egy jókora szakaszt az autópálya leállósávjában kellett gyalogolni.
 
Ha végigvárják a sort, mennyi idő a munkába járás?
- Nagyon sok. Volt olyan eset, hogy a 4-5 órás várakozási idő miatt a délutános műszakból a tagjaink csak hajnali 2-3 órára értek haza.  
 
Milyen cégeket érintett ez a probléma, és hozzávetőlegesen hány főt?
- A COVID alatt történt egy számlálás, 2021-ben, akkor 2500 főt érintett. Minden Szeged környéki céget érintett, a Pick Szeged Zrt.-t, a SOLE-MIZO Zrt.-t, vagy a Knorrt.. Minden, környékbeli nagyobb céget érintett.
 
A munkáltatók hogyan viszonyultak a bejáró munkavállalók problémáihoz?
- A munkáltatók próbálták finomítani a munkarendet, de vannak olyan területek, ahol nem lehetett. Ha a határproblémák miatt késett a munkavállaó, tolerálták, de mindez nem csak a vajdasági munkavállalókat érintette, hanem azokat is, akiknek helyettesíteni kellett a késő vagy kieső munkavállalókat! A munkafolyamatnak menni kell.
 
A szakszervezet mit tudott tenni ennek a működésétől első látásra messze álló probléma megoldásáért?  
- Fölmértük a problémát, és a szociális médiában létrehoztunk egy csoportot a vajdasági szakszervezeti tagjaink számára. Kiderült, ők a helyi politikusokkal és hatósággal felvették a kapcsolatot, és a témában már többször szerepeltek a sajtóban. Közülük hadd emeljem ki Bíró Anett szakszervezeti tagunkat, aki talán a legaktívam munkát végezte. A határ ezen az oldalán azzal tudtuk támogatni őket, hogy a határszakaszokról tényszerű információkat gyűjtöttük. Az információkat és a probléma leírását, képeket, videót a LIGA Szakszervezeteknek küldtük el. Dr. Mészáros Melinda elnökasszony segítségével a kérdést a megfelelő fórumokra sikerült eljuttatni. Az illetékesek pedig léptek, így november 20-tól már 0-24 órában működik a határ.
Megkezdődik a horgosi határátkelő bővítése | SZMSZ (Szabad Magyar Szó)
Hogyan fogadták mindezt a munkavállalók?
- Örülnek neki, jobb a határforgalom, nincs akkora várakozás. Ugyanakkor tartanak attól, hogy a határ nyitva tartása összekapcsolódik a szerbiai ünnepekkel, ahol januárban van a karácsony és a szilveszter. Félnek, hogy ezt követően visszaáll a 12 órás nyitva tartás. Egyelőre annyit tudunk, hogy forgalomszámlálás után döntik el az illetékesek, maradhat-e a meghosszabbított nyitvatartási idő.
 
Ha nem lehet 24 órában biztosítani az átkelést, akkor elég lenne 5 órától 23 óráig, hogy a nyitva tartás kövesse a munkarendet. Sok probléma megoldódna azzal is, ha olyan járatot is sikerülne illeszteni a vasúti menetrendbe, amely igazodik a munkarendhez.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Az IMF vezetője szerint nem kellene engedni a követelődző gazdáknak

2024. február 06. 15:29
A most odaítélt kedvezményeket később nehéz lesz visszavonni.
 
Az európai kormányoknak ellen kellene állniuk azon követeléseknek, hogy nagyobb anyagi támogatást nyújtsanak a tiltakozó gazdáknak, mert lehet, hogy később majd megbánják. Erre figyelmeztetett Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója – írja a vg.hu.

Annyira eladósodtak a magyar kórházak, hogy osztályokat kell leállítani

2024. március 22. 15:14
A kórházak tartozása február végén meghaladta a százmilliárd forintot, amely komoly gondokat okoz az orvostechnikai beszállítóknak. Az érintett szereplők szerint olyan rossz az adósághelyzet, hogy amiatt már ideiglenesen kell lezárni kórházi osztályokat.