Élelmiszer-vállalkozások önellenőrzése – fontos változások lépnek életbe

2024. április 10. 13:37
Az új rendszer előnye, hogy növeli a hatóság ‒ fogyasztók egészsége érdekében végzett ‒ munkájának hatékonyságát.
Az élelmiszer-vállalkozásokat rendelet1 kötelezi az önellenőrzésre. A jogszabály tavaly év végi módosítása fontos változásokat hozott a közép- és nagyvállalkozások számára. Többek között az érintettek az önellenőrzési adatlapokat a továbbiakban kizárólag digitális úton rögzíthetik, a helyszínen, valós időben, és a felügyeleti lépéseket is ilyen formában kell dokumentálniuk – írja a Nébih.
Élelmiszer-vállalkozások önellenőrzése – fontos változások lépnek életbe
A követelmények május 1-től lépnek életbe
Az önellenőrzés a vállalkozások működésére és tevékenységére vonatkozóan kidolgozott követelmények teljesítésének ellenőrzését jelenti, melyet az adott vállalkozás saját maga végez el. Fontos, hogy a kontroll során az érintetteknek olyan dokumentációs rendszert kell alkalmazniuk, amely biztosítja az utólagos ellenőrizhetőséget.
 
A tavaly év végi rendeletmódosítás számos változást hozott az önellenőrzésben. Ezek legfontosabb eleme, hogy az ellenőrzés során elkészült adatlapok rögzítésére a továbbiakban kizárólag digitális úton, valós időben kerülhet sor.
 
További jelentős változás, hogy az elektronikus rendszerhez az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság számára olyan hozzáférést kell biztosítani, melyen keresztül a teljes önellenőrzési tevékenység átláthatóvá válik – olvasható a Nébih cikkében.
 
Az elektronikus rögzítésre alkalmazott informatikai rendszer működtetése megvalósulhat az élelmiszer-vállalkozás saját fejlesztésében, valamint külső vállalkozás bevonásával egyaránt.
 
Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a rendszerben rögzített adatok biztonságát, továbbá illetéktelen módosítástól való védelmét az informatikai rendszer üzemeltetőjének kell biztosítania.
 
Az önellenőrzési rendelettel kapcsolatos útmutató a https://portal.nebih.gov.hu/-/onellenorzesi-rendelet-utmutato oldalon olvasható.
 
Az elektronikusan vezetett önellenőrzési terv május 1-től érvényes követelményeiről a https://portal.nebih.gov.hu/-/elektronikusan-vezetett-onellenorzesi-terv-kovetelmenyei cikkben tájékozódhatnak az érintettek.
 
Az új rendszer nagy előnyét jelenti, hogy növeli a hatóság ‒ fogyasztók egészsége érdekében végzett ‒ munkájának hatékonyságát, és egyúttal erősíti a tisztességesen működő élelmiszer-vállalkozók piaci szerepét.
 
Hivatkozott jogszabály:
1 Az önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM rendelet
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar kapta az Év Nemzetközi Női Borásza kitüntetést

2023. május 04. 14:36
A legjobb női borásznak járó nemzetközi címmel tüntette ki Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát a legnagyobb német borászati szakportál. Az újvilági tapasztalattal is rendelkező borásznak ez már nem az első nemzetközi sikere.

Külföldön feleannyiért lehet eladni a tokajit, mint itthon

2023. július 05. 16:13
A borok értékesítési ára 6 százalékkal emelkedett egy év alatt.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 6 százalékkal 27 ezer Ft/hl-re emelkedett 2023. január–május között az előző év azonos időszakához képest. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 16 százalékkal 25,6 ezer Ft/hl-re növekedett, míg a vörös- és rozéboroké nem változott számottevően (28,2 ezer Ft/hl) – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.