Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok? Most mindenki elmondhatja a véleményét!

2019. április 03. 09:37
Az Európai Bizottság megkezdte az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó jogszabályok értékelését. A munkában – egy online kérdőív kitöltésével – többek között a lakosság, a vállalkozások, a kutatóintézetek, a civil- és szakszervezetek, valamint a hatóságok segítségére is számítanak.

Mik azok az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok?

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok közé tartozik minden élelmiszer-csomagolás, valamint a konyhai edények, az asztali étkészletek és a konyhai eszközök (evőeszközök, csészék, tányérok, tálak stb.). E körbe sorolhatóak azok a tárgyak is, amelyeket eredetileg nem arra szántak, de várhatóan mégis érintkezésbe kerülnek élelmiszerekkel, mint például a papírszalvéták.

A vonatkozó uniós jogszabályok arra kötelezik a vállalkozásokat, hogy az általuk gyártott élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok – rendeltetésszerű vagy várható – használatuk során ne veszélyeztessék az emberi egészséget. Emellett ugyan ilyen fontos elvárás az is, hogy ne okozzák az élelmiszerek összetételének elfogadhatatlan változását vagy azok érzékszervi tulajdonságainak – például íz, illat – romlását.

Mindenki véleményére számítanak!

Az Európai Bizottság megkezdte a területre vonatkozó jogi szabályozás értékelését. (A folyamatról további információk olvashatóak ezen a honlapon.) A kapcsolódó konzultációs folyamat egyik eleme a nyilvános kérdőív. Ennek célja, hogy összegyűjtsék az érintettek minél szélesebb körének az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal, valamint azok szabályozásával kapcsolatos véleményét és tapasztalatait. Mivel a jogszabályok alapvető célja a fogyasztók védelme, ezért a lakosság véleményének megismerése különösen fontos.

A visszajelzéseket a Bizottság tagjai figyelembe veszik az értékelés során, annak lezárását követően pedig közzéteszik a konzultációs tevékenységek összefoglalását.

A kérdőív kitöltésének határideje 2019. május 6.

A magyar nyelvű online kérdőív – rövid regisztrációt követően – az alábbi linken érhető el: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-5809429/public-consultation_hu

(Akiknek az online kérdőív használatára nincs lehetőségük, a SANTE-FCM-EVALUATION@ec.europa.eu e-mail címen jelezhetik részvételi szándékukat.)

A nyilvános konzultációkban részt vevő szervezeteket és vállalatokat kéri a Bizottság, hogy regisztrálják magukat az átláthatósági nyilvántartásban

Mindenki véleménye számít! Kérdés, vagy a kérdőív kitöltése közben tapasztalt probléma esetén a szilvassyb@nebih.gov.hu e-mail címen fordulhatnak a Nébih szakemberéhez.

 

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Tapasztalatcserével segítették egymást a sajtkészítők

2019. szeptember 24. 08:30
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2019. szeptember 11-12-én juh- és kecsketejből készített sajtok témakörében rendezett „TANULJUNK EGYÜTT!” programot a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél.

Horror áron mérhetik idén a szezon sláger gyümölcsét a piacokon: mi történt a terméssel?

2021. július 07. 07:58
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak. Ez viszont egészen biztosan kihat majd a gyümölcs árára is. Most annak jártunk utána, hogy jelenleg hol és mennyibe kerül a gyümölcs kilója. Illetve érdemes-e bevásárolni belőle, ha már most elkezdenénk befőzni a lekvárokat, befőtteket. Lássuk milyen termés várható idén és hogyan alakulnak az árak.