Élelmiszerminőség-kampány indul

2018. február 05. 09:18
Az Európai Bizottság és a tagállamok hatóságai összehangolt, az élelmiszeripari termékek minőségét vizsgáló kampányt indítanak májusban - közölte Vera Jourová jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos pénteken.

Az uniós biztos aláhúzta, az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi.

Bejelentette: ez év áprilisára elkészül az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (JRC) fejlesztett módszertan, amelyet legalább 16 tagállam és az érdekelt felek is támogatnak. Ez teszi lehetővé az összehangolt kampány indítását májusban. A kémiai és szenzoros ellenőrzést jelentő minőségvizsgálat olyan termékeket fog érinteni, melyek a legtöbb tagállamban forgalomban vannak.

A vizsgálatok eredményét várhatóan az év végéig közzéteszik.

Az uniós biztos elmondta, a bizottság áprilisban tervezetet mutat be a fogyasztók félrevezetésének megakadályozása és az alacsonyabb minőségű termékek gyártásának visszaszorítása érdekében, hogy az elvárásoknak megfelelően ugyanolyan minőségű termékek álljanak rendelkezésre az EU egész területén.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetéről szóló tavalyi értékelő beszédében hangsúlyozta: nem fogadható el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak. Erősebb hatáskört kell biztosítani a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes tevékenységeket.

Több uniós tagállamban tavaly folytatott élelmiszerbiztonsági vizsgálat megállapította, hogy bizonyos multinacionális cégek a később csatlakozott uniós tagállamok vásárlóinak megtévesztésére és becsapására épülő üzletpolitikát folytat. Általános jelenség, hogy gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében - közölték.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

NÉBIH: túl nagy mennyiségben mutattak ki növényvédő szer hatóanyagot burgonyában

2016. november 15. 21:05
Határérték feletti mennyiségben mutatott ki növényvédő szer hatóanyagot egy étkezési burgonya tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A termékben mért klórpirifosz mennyisége nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatóság azonban ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások betartásának fontosságára.

Érdekli az idősebb munkavállalók biztonsága és egészségvédelme? Az EU-OCHA a témában mindenre választ ad.

2016. október 18. 08:05
Amint az idősebb munkavállalók biztonságára és egészségvédelmére irányuló kísérleti projektünk a végéhez közeledik, az ügynökség a főbb megállapításokat bemutatja az Európai Parlament számára, valamint az idősödő uniós munkaerőre vonatkozó, munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi jelentéseket tesz közzé.