Elemző: az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción

2023. február 03. 13:15
Több oka is van annak, hogy 2022 decemberében a magyar élelmiszer-infláció volt a legmagasabb egész Európában – mondta az InfoRádiónak az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője. Héjja Csaba hozzátette, hogy az első negyedévben még számolni kell kisebb áremelkedéssel.
 
Az elemző úgy látja, a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8 százalékban a magyar élelmiszer-infláció az év végén.
Elemző: az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción
„Mindamellett a magyar élelmiszeripar ugyan elindult egy fejlődési pályán, de bizonyos hatékonysági mutatókban el vagyunk maradva a nyugat-európai átlagtól.
 
Ezek az alacsonyabb hatékonysági mutatók ahhoz vezetnek, hogy magasabb önköltségen tudunk gyártani”- mutatott rá. Ebből pedig áremelés következett annak érdekében, hogy az üzemek működni tudjanak.
 
Az áremelés előrehozása kapcsán arra hívta fel a figyelmet Héjja Csaba, hogy a magyar élelmiszeripar viszonylag magas tőkeáttétellel működik, azaz sok idegen, kvázi banki forrás van ezekben a cégekben, és a hirtelen megnövekedett forgótőkeigényt csak limitálva tudták bankból kielégíteni, ezért nekik az áremeléssel kellett megteremteni a következő időszak még nagyobb költségnövekményét.
 
Konszenzusos megállapításnak tartja, hogy márciusban tetőzhetnek az élelmiszerárak, akkor érik el az árplafont a szektorban. Azért az árstopok kivezetése bizonytalansági tényező. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a hatósági ár megszüntetésekor 3-5 százalékos egyszeri áremelkedés várható az élelmiszerárakban.
 
„Az év hátralévő részében – mondta Héjja Csaba – az élelmiszerek megfizethetősége valamelyest javulni fog, hogy ha az általános béremelések beérnek.
 
forrás:agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában

2024. április 23. 14:22
Magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik.
 
A sütőipar világszerte különböző adalékokkal igyekszik a kényér tápértékét, eltarthatóságát, ízét és nem utolsósorban előállítási költségeit javítani. A graincentral.com hírportál tájékoztatása szerint, Nyugat-Ausztráliában a Wide Open Agriculture (WOA) vállalat kísérleteket végzett csillagfürttel dúsított kenyér készítésével és piacra dobásával.

Kiderült, hogy a húsok 88%-ában találhatók mikroműanyagok

2024. január 17. 13:53
A mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban.
 
Másfél tucat húskészítményt vizsgáltak, és nem volt olyan, amelyben ne lett volna mikroműanyag, sőt még a húst helyettesítő vegán termékekben is kimutatták a szennyeződést – írja a hvg.hu.