Sikeres lengyel gyümölcsfeldolgozás

2023. november 08. 20:26
A lengyel gyümölcsfeldolgozás technológiai színvonala és termelékenysége európai szintű, mintegy 90%-os részesedéssel Lengyelország az EU legnagyobb gyümölcslégyártója.
Sikeres lengyel gyümölcsfeldolgozás
A lengyel gyümölcsfeldolgozás technológiai színvonala és termelékenysége európai szintű. 2018 és 2022 között Lengyelországban 1-1,2 millió tonna gyümölcsterméket készítettek, ennek kb. 36%-a volt fagyasztott gyümölcs, 32%-a sűrített gyümölcslé, a többi lekvár, pürék, ivólé. A kiszállított termékek értéke ebben az öt évben 1,4 milliárd euróról 1,9 milliárd euróra nőtt.  Ebben a termékcsoportban a sűrített almalé a meghatározó.
 
A VILÁGPIACOT NÉZVE KÍNA UTÁN LENGYELORSZÁGBAN KÉSZÍTIK A LEGTÖBB ALMALÉSŰRÍTMÉNYT.
 
Az alapanyagot legfőképpen a lengyel kertészetek gazdag kínálatából szerzik be. A termékeik iránt folyamatosan nő a hazai és külföldi kereslet. A lengyel gyümölcsleveket leginkább az Európai Unió országaiban – Németországban, Hollandiában és Ausztriában – értékesítik, de az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba is szállítanak. A fagyasztott gyümölcs exportja 2022-ben 13%-kal nőtt az előző évhez képest. Az ehhez felhasznált alapanyag a hazai termelésből származó ribiszke, eper, meggy, málna és szilva. Ezek is zömmel EU-s piacra kerülnek – Németországba, Hollandiába, Franciaországba és Belgiumba –, de értékesítenek az Egyesült Királyságba, Norvégiába és Fehéroroszországba is.
 
A lengyel gyümölcsfeldolgozó ágazat további fejlesztése a változó fogyasztói igények kielégítésére irányul majd, a minőség további emelésével és innovatív termékek bevezetésével.
Emellett a lakosság élelmiszerekkel kapcsolatos tudatosságának a növelése is hatással lesz a gyümölcstermékek piacára.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet / agroberichtenbuitenland.nl

Kapcsolódó cikkek

Ezek a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés tanulságai

2023. január 03. 13:09
Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek.
 
Az akció kapcsán Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, biztonságos, jó minőségű termékekből készíthették ünnepi fogásaikat a magyar családok, olvasható a Nébih honlapján.
 
December 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei által lefolytatott ellenőrzéssorozat fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége állt. 

Itt a kormány terve: megvan, mikor döntenek az élelmiszerárstop sorsáról

2023. január 12. 12:49
Az élelmiszer-árstop április 30-ig érvényes, a továbbiakról pedig szintén áprilisban dönt majd a kormány. Parragh László kijelentette, hogy a hatósági árak kivezetését meg kell tervezni. A GKI vezérigazgatója szerint is számos indok szól az árstop kivezetése mellett, a legfőbb az, hogy áruhiány alakult ki több termék esetében is.