Életéről vall a természetfotózás magyar Oscar-díjasa

2020. június 30. 08:24
Azt is elárulja, mit keresett Costa Rica őserdejében évekkel ezelőtt.
Életéről vall a természetfotózás magyar Oscar-díjasa

A Pusztaszer közeli tanyán élő világhírű természetfotós, Máté Bence a Forbes Magazin 2020. júniusi számának címoldaláról néz az olvasókra.

Megkérdeztem a barátaimat, mondjanak két magazint, aminek soha nem fogok a címlapján szerepelni. Az első helyen mindig a Playboy szerepelt, a másodikon a Forbes. Mondom, ezt buktátok

– mesélte a magazin újságírójának Máté Bence.

Óriási megtiszteltetés volt a Forbes megkeresése, de először nemet mondtam, mégpedig azért, mert úgy gondoltam: nem a magazinra jellemző gazdasági tevékenység, sikersztori az enyém. Azt, ahol tartok, azoknak köszönhetem, akik támogatnak, fantáziát látnak bennem

– mondta a címlapsztori kapcsán a Délmagyarnak a természetfotós, aki eddig páratlan módon, az ifjúsági és a felnőtt kategóriában is elnyerte a BBC Wildlife Magazin és a Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében lebonyolított az “Év természetfotósa” elismerést, melyet a szakmában a természetfotósok Oscar-díjaként emlegetnek.

A Forbes azzal győzte meg, hogy nemcsak gazdasági sikerekkel lehet a csúcsra érni, értékelik, amit eddig elért, és az addig megtett utat.

Világgyőztes lett Máté Bence madárfotója
A versenyre 55 országból 10 ezer képet küldtek be a pályázók.

Máté Bence két éve nem fotózik, de nemcsak a Forbes-sztori történt vele mostanában. Szabadtéri kiállítássorozatát tavaly 1 milliónál is több látogató látta és előadásaira 10 ezernél is többen váltottak jegyet.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum természettudományi állandó kiállítása megújul, és annak különlegessége, hogy Máté Bence képei is megjelennek benne. Csaknem 100 fényképet láthatnak majd az érdeklődők munkáiból.

Máté Bence természetfotós, a World Press Photo-díj természetfotó kategóriájának első helyezettje Túlélési ösztön című győztes fotója előtt a World Press Photo 2019 pályázat nyertes képeiből rendezett kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban 2019. szeptember 18-án. – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kerülöm a hosszú távú elköteleződést, a kötöttséget, mert az élet a legjobb rendező, és azt tapasztaltam, akkor járok a legjobban, ha hagyok magamnak időt és teret a rögtönzésre, hogy azt tehessem, amihez kedvem van. Terveim szerint a jövőben is mindig azzal foglalkozom majd, amit szeretek csinálni

– említette Máté Bence.

A sikerig azonban hosszú út vezetett. A Forbes Magazinból megtudhatjuk, a természetfotózás kétszeres Oscar-díjasa miért töltött 56 napot önkéntes karanténban évekkel ezelőtt, mennyit keresett londoni kertészként, mit keresett Costa Rica őserdejében és azt is, mit művelt a kertjében 156 ferihegyi ürge?

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Hazánk tíz kevésbé ismert csodájával köszöntjük a Magyar Természet Napját

2020. május 22. 08:55
A három hazai legnagyobb civil szervezet – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország –  még 2014 decemberének közepén aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A célok között szerepelt a Magyar Természet Napjának megalapítása, mellyel a hazai természeti értékeink fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

Kiemelt szerepet töltenek be a nemzeti parkok a környezeti nevelésben

2020. július 31. 07:25
Évente 200 ezer gyermek vesz részt a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban, ökoturisztikai létesítményeiben zajló környezeti nevelési programokon – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Holnapocska Tábor betekintőjén, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban.