Elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

2023. augusztus 08. 17:10
A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág és a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához, valamint meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, és az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket.
 
Elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát
A stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás, írta az agrártárca. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése.
A biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, hazánk sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációinak jóllétéhez. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint kulcsfontosságú a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.
 
Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak hazánk országimázsához.
Biodiverzitás-szigetek létrehozásával szándékoznak helyreállítani a szántók  biológiai sokféleségét az ÖK kutatói | ELKH - Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely nélkülözhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez.
 
A stratégia ide kattintva érhető el. 
 
 
forrás: Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Jó termést és szép gyümölcsfát akarsz? Fontos, hogyan metszel!

2023. február 15. 14:07
Országos tavaszi metszési tanfolyamot hirdet a MATE Kertészettudományi Intézete, melynek keretében egy időben öt településen tartanak felnőttképzéseket.
 
A tanfolyam célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, faalak és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők.
 
A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben nagyon fontos munka, nemcsak a következő évi terméshozás megalapozása, hanem növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is.

Rangos díjakat kapott a New Holland új T7.270 Methane Power CNG traktora

2024. február 16. 18:11
A New Holland új T7.270 Methane Power CNG traktora a Lamma Show 2024 innovációs díjának győztese és egy másik elismerést is "bezsebelt".
 
A New Holland új T7.270 Methane Power CNG traktora a Lamma Show 2024 Innovation Awards győztese és a Future Farming Innovation kategóriában is elismerést kapott – számolt be a sikerről az agrimachinery.trade.