Elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

2023. augusztus 08. 17:10
A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág és a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához, valamint meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, és az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket.
 
Elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát
A stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás, írta az agrártárca. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése.
A biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, hazánk sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációinak jóllétéhez. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint kulcsfontosságú a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.
 
Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak hazánk országimázsához.
Biodiverzitás-szigetek létrehozásával szándékoznak helyreállítani a szántók  biológiai sokféleségét az ÖK kutatói | ELKH - Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely nélkülözhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez.
 
A stratégia ide kattintva érhető el. 
 
 
forrás: Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Mi terem a sivatag közepén?

2023. február 27. 09:29
Az Egyesült Arab Emírségek fejleszti búzatermelését. Az öntözéshez napi 18.000 köbméter vizet kell felhasználni.
 
Az Egyesült Arab Emírségek 2022-ben 1,7 millió tonna búzát volt kénytelen importálni, és a teljes élelmiszer szükségletének mintegy 90 százalékát külföldről elégíti ki - írja a reuters.com

Portfolio díj: az év állattenyésztője

2022. december 20. 14:36
Kicsiben kezdte, ma már sajtüzemnek adja el a tejet a magyar családi gazdaság
 
Évente közel 5 millió liter tejet termel a Hajdú-Bihar megyében található hajdúböszörményi Formula GP. Kft., melyet a helyi sajtüzem részére értékesít. A családi vállalkozás több, mint 30 éve működik, és az eleinte csak növénytermesztéssel foglalkozó cég ma már lucernafeldolgozó üzemmel, egy szarvasmarha-, illetve egy sertésteleppel, valamint az állatokat ellátó keverüzemmel is rendelkezik. A Portfolio Csoport idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, 2022-ben az Év állattenyésztője ifj. Sántha Imre, a Formula GP. Kft. ügyvezetője lett.