Elhúzódó válságra készül a kormány

2020. november 02. 11:47
Az ipari szektor egyelőre jól teljesít, de ha munkahelyek szűnnek meg, a kereslet visszaeshet
Elhúzódó válságra készül a kormány
A bruttó hazai termék hat százalék körüli mértékben csökkenhet idén, a válság előtti teljesítményt jövő év végén, 2022 elején érheti el a magyar gazdaság – derült ki a Pénzügyminisztérium frissített előrejelzéséből, s ezt a lapunknak nyilatkozó elemzők is megerősítették.
 
 
 

Az idén 6-6,5 százalékkal csökkenhet a GDP, ezt jövőre 3,5-4 százalékos növekedés követheti – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Hungarian Business Leaders Forum konferencián. A válság előtti teljesítményt 2022 első fél évében érheti el a magyar gazdaság.

A miniszter leszögezte: ha megérkezik a vakcina, 2021 második negyedévében kedvező gazdasági fordulat várható, enélkül viszont elhúzódó talpra állással kell számolni. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a Világgazdaság kérdésére elmondta:

a kormányhoz hasonló prognózisa 5,8 százalékos visszaeséssel számol 2020-ban, jövőre pedig 3,5 százalékos lehet a növekedés.

A harmadik negyedévben 5,5-6 százalék körüli GDP-csökkenés jöhet 2019 azonos időszakához képest. Palócz Éva várakozása szerint is 2022-ben érheti el a gazdaság teljesítménye a válság előtti szintet.

Illusztráció. Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Hat százalék körüli GDP-csökkenést hozhat az év, amelyet jövőre ugyancsak 6 százalék körüli növekedés követhet, a válság előtti teljesítményt már 2021 második felében elérheti a magyar gazdaság – mondta Eppich Győző, az OTP Bank elemzője. Az idei harmadik negyedévben erős visszapattanás várható – erre utalnak a nemzetközi adatok is –, a soha nem látott bizonytalanság miatt azonban pontos számot nehéz prognosztizálni.

A július–szeptemberi időszakra várt erős felpattanásban fontos szerepe lehetett

a tavasz folyamán kiesett termelés pótlásának és az élénkülő lakossági fogyasztásnak.

Sok vállalkozás rövid, átmeneti sokkra készült, és mostanáig megtartotta a munkaerőt, a második járványhullámban azonban a nagyobb megtakarításokkal nem rendelkező cégek elvérezhetnek – magyarázta a szakértő.

Az ipari szektor egyelőre jól teljesít, de ha munkahelyek szűnnek meg, a kereslet visszaeshet, konzerválva a tartósan alacsonyabb fordulatszámon működő üzemek helyzetét. Eppich Győző hozzátette: ez jelenik meg a bizalmi indikátorokban is, amelyek a tavaszi visszaesés után gyors felpattanást mutattak, majd megtorpanó talpra állást jeleztek.

Az Európai Bizottság által közzétett gazdasági hangulatindex a tavaszi, 75,4-es mélypont után júniusban gyors felpattanást mutatott – 82,4 pontra ugrott –, ezután lassan emelkedett az index,

októberben azonban enyhe, 1,2 pontos esést szenvedett el.

A külkereskedelemben javulás várható a második fél évben, ugyanis az egészségügyi import kisebb mértékű lehet, valamint a fogyasztás is egészen jól alakulhat – hívta fel a figyelmet Palócz Éva. A legnagyobb bizonytalanság a beruházásokat övezi, illetve a második negyedévhez képest a készletek is ellenkező irányba mozgathatják a GDP-t. A Kopint-Tárki vezetője szerint a válság elején várt gyors felpattanás valószínűleg elmarad.

Az év vége felé a járványhelyzet romlása határozhatja meg a gazdaságot, ugyan a tavaszihoz hasonló leállás nem valószínű, azonban az eddig jól teljesítő fogyasztást megtépázhatja a járvány.

A vendéglátásból kiesett forintok duplán fájnak a gazdaságnak, a vendégek nem vásárolnak, és az alkalmazottak jövedelme is csökken – vagy akár teljesen megszűnik –, így ők is visszafogják a költéseiket.

Palócz Éva a Pénzügyminisztérium által belengetett 500 milliárd forintos gazdaságvédelmi csomagot hiányolja, amely lökést adna a GDP-nek.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Az eredetmegjelöléses termékek hódítanak

2016. május 10. 07:47
A francia eredetvédelmi intézet főigazgatójával is tárgyalt Párizsban Gál Péter, az agrártárca helyettes államtitkára, aki az OECD Környezetpolitikai Bizottsági ülését követően, csatlakozásunk 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen képviselte az agrártárcát. Franciaországban egy eredetmegjelöléssel ellátott termék gyártásához szükséges alapanyagért a gazdák magasabb árat kaphatnak. A találkozón az OECD szakemberei elismerően nyilatkoztak Magyarország környezet-, és agrárpolitikai gyakorlatáról – közölték Párizsban.

Idén is kevesebb meggy teremhet az átlagnál

2020. június 16. 07:43
Idén a tavaszi fagyok miatt az átlagnál kevesebb, várhatóan mintegy 45-50 ezer tonna meggy terem – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A hazai meggytermelők kiszámítható termelését segíti egy jogszabály is.