A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2016 programsorozat nyitóhétvégéjének május 28-29-én Debrecen és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ad otthont.

Az elmúlt években nagy sikerrel megrendezett eseményt május 24-én kedden, az Európai Nemzeti Parkok Napján, a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett ökoturisztikai, természetvédelmi szakmai konferencia indította.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

„A táj szerepe, megjelenése az ökoturizmusban” című konferenciát Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében megemlékezett az Európai Nemzeti Parkok Napja eseményéről, mely az első európai nemzeti park 1909-es alapításának időpontja is egyben. Emlékeztetett arra, hogy a természetvédelemért felelős minisztérium 2016-ban tizedik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatot, mely a tavalyi évben 15 ezer látogatót vonzott. Beszédében fontosnak tartotta, hogy a nagyközönség megismerje a hazai ökoturisztikai programokat, nemzeti parkjainkat, és magát az ott folyó elkötelezett munkát is. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország kiemelt természeti adottságokkal bír, hisz a természetközeli állapotban megmaradt területei az ország egyharmadát képezik. Utóbbinak is köszönhetően 170 természetvédelmi területtel, 39 tájvédelmi körzettel és 10 nemzeti parkkal büszkélkedhetünk.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A konferencián ünnepélyes keretek között hirdették meg „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázatot, amit a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turisztikai Ügynökség közösen írt ki.

Mártonné Máthé Kinga a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója beszédében elmondta, a pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények, illetve működtetőik megmérettessenek kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján. A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői pályázhatnak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A címet elnyerő létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A 2016-ban beérkezett pályázatok között lehetőség van kategóriánként legfeljebb egy-egy különdíj odaítélésére, melyet a leginnovatívabb megoldást kivitelező vállalkozás, szervezet kaphat meg, függetlenül attól, hogy a pályázaton a létesítmény helyezést ér el vagy sem. A pályázat beadásának határideje: 2016. június 30.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Dr. Kovács Zita a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vezetője  beszédében tájékoztatta a jelen levőket, hogy a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2016 rendezvény keretében május 28. – június 05. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket. A rendezvény nyitóhétvégéjének május 28-29-én Debrecenben a Békás-tó zöldövezete ad otthont, kapcsolódva a Hortobágy házhoz jön! – pusztai kínáló- elnevezésű kulturális és gasztronómiai programsorozathoz és IX. Nemzetközi Fazekas Fesztiválhoz.

Forrás: FM