Elindult az első: áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

2024. április 17. 14:10
2024 áprilisa és augusztusa között Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV Zrt. Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között. A vasúttársaság elsősorban turisztikai céllal indított járatai célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar, vagy osztrák oldalának településeit, látnivalóit.
Elindult az első: áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV
A „Fertő-táj vonatok” turisztikai céllal, az Interreg Central Europe program által támogatott SUSTANCE projekt keretében, a hétvégi napokon közlekednek a két település között: mind Sopronból, mind pedig Neusiedl am See-ből (Nezsider) két-két vonat indul naponta.
Az első vonat 2024. április 13-án 9.08-kor indult el Sopron állomásról, sajtónyilvános projektindító ünnepség keretében. Az eseményen Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke felidézte, régi vágyuk volt egy közvetlen vasúti összeköttetés létrejötte a Fertő tóhoz.
Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere megjegyezte, a mostani volt az első alkalom, hogy a vállalattal zárta és kezdte is a napot, ami rávilágít a nagy múltú cég jelentőségére.
Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója ismertette, a hétvégi Fertő-táj vonatokat biztosító szerelvények hétköznap Bécs és Sopron között közlekednek.
A járatok augusztus 25-ig közlekednek szombaton és vasárnap. A vasúttársaság úgy állította össze a menetrendet, hogy optimális csatlakozási lehetőséget biztosít a Fertő-táj vonatokra a Győr (Budapest), illetve a Szombathely (Szentgotthárd) felől érkező turistáknak is.
A vonatok indításával a vasúttársaság célja, hogy minél több turista vonattal, azaz maximálisan környezetbarát módon közlekedve keresse fel a 2001 óta UNESCO Világörökségi címmel rendelkező Fertő-tájat. A vonatok kerékpárszállításra is alkalmasak, így további kiemelt cél, hogy még inkább fellendüljön a tó magyar és osztrák oldalán futó kerékpárutak forgalma.
A Fertő-táj vonatok esetében kényelmes, klimatizált, alacsonypadlós szerelvényen lehet utazni, aminek köszönhetően kerékpárral is könnyű a fel- és leszállás.
A járatokat az ingyenes kerékpárszállítást is biztosító Fertő-táj felfedező jegy vásárlásával lehet igénybe venni, mely az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
  • Sopron-Fertőszentmiklós-Pamhagen-Neusiedl am See viszonylaton közlekedő Fertő-táj vonatokon történő utazás
  • Pamhagen-Neusiedl am See között tetszőleges fel- és leszállás, rugalmas közlekedés
  • Díjmentes kerékpárszállítás Sopron-Neusiedl am See viszonylaton.
 
A Fertő-táj felfedező jegyet rendkívül kedvező áron kínálja a vasúttársaság, a 24 órás felnőtt jegy 6 euróba, míg a gyermekek esetében (6-15 év) 3 euróba kerül. Elérhető továbbá 48 órás érvényességű és egy útra szóló menetjegy is, ez utóbbi 3 euróba (1170 Ft) kerül.
 
A járatok szombati és vasárnapi napokon Sopronból 9.08-kor és 15.08-kor, míg Neusiedl am See-ből 11.33-kor és 17.33-kor indulnak.
 
A Fertő-táj vonatokhoz alkalmi, kedvezményes Fertő-táj csatlakozó jegyet kínál a vasúttársaság. Az utazási kedvezmény bármely belföldi induló állomásról a Fertő-táj vonatokra történő átszállás esetén vehető igénybe, mellyel az utazás hazaútban díjmentes.
A Fertő-táj vonatokról további információk, részletes menetrend ide kattintva érhető el.
 
forrás: cyberpress.hu

Kapcsolódó cikkek

Húsz év után megújult az orosházi múzeum állandó kiállítása

2024. február 08. 14:37
Elkészült az új állandó kiállítás és befejeződött az épület renoválása az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Ezeket a programokat kínálja Győr az Idegenvezetők Világnapján

2023. február 21. 11:18
Az Idegenvezetők Világnapja (International Tourist Guide Day) alkalmából február 26-án az idén 10 éves GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetői egymást váltva vezetik a sétát, és sok érdekes, eddig soha nem mesélt történeteket mesélnek az érdeklődőknek.A hagyományos szezonnyitó turisztikai programot 1985 óta számos országban megünneplik február utolsó vasárnapján, amikor az idegenvezetők betekintést engednek munkájukba és díjmentes programokkal ajándékozzák meg a résztvevőket.