Elindult az első: áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

2024. április 17. 14:10
2024 áprilisa és augusztusa között Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV Zrt. Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között. A vasúttársaság elsősorban turisztikai céllal indított járatai célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar, vagy osztrák oldalának településeit, látnivalóit.
Elindult az első: áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV
A „Fertő-táj vonatok” turisztikai céllal, az Interreg Central Europe program által támogatott SUSTANCE projekt keretében, a hétvégi napokon közlekednek a két település között: mind Sopronból, mind pedig Neusiedl am See-ből (Nezsider) két-két vonat indul naponta.
Az első vonat 2024. április 13-án 9.08-kor indult el Sopron állomásról, sajtónyilvános projektindító ünnepség keretében. Az eseményen Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke felidézte, régi vágyuk volt egy közvetlen vasúti összeköttetés létrejötte a Fertő tóhoz.
Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere megjegyezte, a mostani volt az első alkalom, hogy a vállalattal zárta és kezdte is a napot, ami rávilágít a nagy múltú cég jelentőségére.
Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója ismertette, a hétvégi Fertő-táj vonatokat biztosító szerelvények hétköznap Bécs és Sopron között közlekednek.
A járatok augusztus 25-ig közlekednek szombaton és vasárnap. A vasúttársaság úgy állította össze a menetrendet, hogy optimális csatlakozási lehetőséget biztosít a Fertő-táj vonatokra a Győr (Budapest), illetve a Szombathely (Szentgotthárd) felől érkező turistáknak is.
A vonatok indításával a vasúttársaság célja, hogy minél több turista vonattal, azaz maximálisan környezetbarát módon közlekedve keresse fel a 2001 óta UNESCO Világörökségi címmel rendelkező Fertő-tájat. A vonatok kerékpárszállításra is alkalmasak, így további kiemelt cél, hogy még inkább fellendüljön a tó magyar és osztrák oldalán futó kerékpárutak forgalma.
A Fertő-táj vonatok esetében kényelmes, klimatizált, alacsonypadlós szerelvényen lehet utazni, aminek köszönhetően kerékpárral is könnyű a fel- és leszállás.
A járatokat az ingyenes kerékpárszállítást is biztosító Fertő-táj felfedező jegy vásárlásával lehet igénybe venni, mely az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
  • Sopron-Fertőszentmiklós-Pamhagen-Neusiedl am See viszonylaton közlekedő Fertő-táj vonatokon történő utazás
  • Pamhagen-Neusiedl am See között tetszőleges fel- és leszállás, rugalmas közlekedés
  • Díjmentes kerékpárszállítás Sopron-Neusiedl am See viszonylaton.
 
A Fertő-táj felfedező jegyet rendkívül kedvező áron kínálja a vasúttársaság, a 24 órás felnőtt jegy 6 euróba, míg a gyermekek esetében (6-15 év) 3 euróba kerül. Elérhető továbbá 48 órás érvényességű és egy útra szóló menetjegy is, ez utóbbi 3 euróba (1170 Ft) kerül.
 
A járatok szombati és vasárnapi napokon Sopronból 9.08-kor és 15.08-kor, míg Neusiedl am See-ből 11.33-kor és 17.33-kor indulnak.
 
A Fertő-táj vonatokhoz alkalmi, kedvezményes Fertő-táj csatlakozó jegyet kínál a vasúttársaság. Az utazási kedvezmény bármely belföldi induló állomásról a Fertő-táj vonatokra történő átszállás esetén vehető igénybe, mellyel az utazás hazaútban díjmentes.
A Fertő-táj vonatokról további információk, részletes menetrend ide kattintva érhető el.
 
forrás: cyberpress.hu

Kapcsolódó cikkek

A fény napját köszöntik Szegeden

2024. május 14. 17:44
Interaktív tudományos bemutatókkal, látványos kísérletekkel, izgalmas előadásokkal köszöntik a fény napját a szegedi ELI ALPS lézeres kutatóintézetben csütörtökön este – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Magyar nyelvű tematikus sétákon fedezhetjük fel Pozsony rejtett zugait

2024. április 03. 15:34
A Pozsony történelmével foglalkozó Pozsonyi Kifli Polgári Társulás idén is elindítja magyar nyelvű tematikus sétasorozatát. Az érdeklődők többek között a pozsonyi kálváriáról, a város középkori védműveiről, a pozsonyi nőkről és a fővárosban megbúvó antik mitológiai emlékekről tudhatnak meg többet.