Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon

2022. december 02. 10:43
Geresdlakon, Baranya megyében már 15 éve minden adventkor elkészítik a falu látképét mézeskalácsból. Ez idén se történt másképp, azonban most egy kis csavar is belekerült: egy Ukrajnából menekülő család az elhagyott házukat és új otthonukat is megformázta, a béke jeleként.
Geresdlak miniatűr mézeskalács másában megtalálhatóak a házak, a hivatalok, a bolt és a templomok is, amiket életképekkel egészítenek ki, hogy igazán élethű legyen – számolt be róla a Pécs Aktuál.
 
Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon
Idén egy meglepetéssel is készültek a falubeliek, melyet a béke szimbólumaként helyeztek el a mézeskalácsfalut tartó terepasztalon. Egy háromgyermekes család az Ukrajnában zajló háború elől a faluba menekült, ahol új otthonra leltek.
 
Ők a mézeskalácsfalu készítésekor megformázták ukrajnai és jelenlegi otthonukat is, apró zászlókkal jelezve, hogy különleges épületek.
 
Az idei mézeskalácsfalu másik különlegessége, hogy a kiállítóterem falain megjelentek Geresdlak testvér-, illetve partnertelepülései, címerrel, zászlóval és egy-egy, a tájra jellemző sajátossággal.
 
Így például a finn sarokban rénszarvasok, a székely Mikóújfalunál székelykapu, medvék láthatók, illetve az osztrák Raaba-Grambach testvértelepülésnél mézeskalácsból megformálták az alpolgármestert és feleségét, aki házuk előtt integet – írja a Csodálatos Magyarország.
 
A mézeskalács épületek elkészítése és díszítése minden évben heteket vesz igénybe. Az ötletgazda Kettné Schmidt Tímea, ő kezdetben csak a saját házát szerette volna megformázni mézeskalácsból, azonban a környékbeliek csatlakoztak hozzá és egyre nagyobb lett a mézeskalácsfalu. Ma már 25 négyzetméteres a kiállítótér, ahol a falu megelevenedik - ez a való életben 88 hektárnak felel meg.A mintegy 100 épületből álló falu elkészítéséhez idén 70 kilogramm liszt, 30 kiló porcukor, 7 liter méz, 300 tojás, 20 csomag fahéj, 10 kiló margarin kellett.
 
A geresdlaki mézeskalácsművészek elárulták a tökéletes díszítés titkát is: Az íróhoz a porcukrot 10-12-szer szitálják át, majd 15 dekagrammot kimérnek belőle és 20 perc alatt felverik egy közepes méretű tojással.
 
A Mézeskalácsfalunak a régi, napjainkban már nem használt iskolaépület ad otthont. Az aprólékos műalkotások egyébként nem csak karácsonykor, de egész évben megcsodálhatók, előre bejelentkezés után, kis csoportokban.
 
Forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

UNESCO kulturális örökség lett a lipicai lótenyésztés és a magyar vonós zenekari hagyományok

2022. december 02. 10:36
A magyar vonós zenekari hagyomány és a lipicai lótenyésztés is felkerült az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) szellemi kulturális örökség listájára a világszervezet 17. ülésszakán.
Az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze. A listára kerülésről az egyes országok felterjesztései alapján a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága dönt, amelynek tizenhetedik ülésszakát november 28. és december 3. között Marokkó fővárosában, Rabatban rendezik meg – tájékoztatta szerkesztőségünket a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága.

Berettyóújfalu turisztikai tervei

2023. szeptember 13. 17:59
A Magyar Fürdőszövetség elnöksége 2023. szeptember 11–12-én Berettyóújfaluban tartotta meg kihelyezett elnökségi ülését, amelyen az őszi szakmai napról, a szakbizottságok javaslatairól, a novemberi közgyűlés napirendi témáiról és az aktuális kérdésekről folytattak eszmecserét.