Elkezdődött a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 Díj döntőseinek szemlézése

2019. július 01. 08:33
Az első birtoklátogatási napon egy kertészetben és egy családi gazdaságban jártunk

Közel harminc fős zsűrivel kezdtük meg a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 Díj döntőbe jutott gazdaságainak megtekintését. Nyolc birtoklátogatási napon, hét kategóriában, összesen 21 gazdaságot látogatunk meg.

Előre is köszönjük minden döntősnek, hogy készülnek látogatásainkra, talán kicsit felborítjuk a napi rendet a birtokon, de kárpótlásul biztosan sokan tudni fogják, hogy kik a legszebbek idén, nem csak esztétikailag, de szakmailag is.

Az első birtoklátogatási napon egy kertészetben és egy családi gazdaságban jártunk

Simon Kertészet, Nagyvenyim - a kertészet kategória döntőse

A 100%-os tulajdonban lévő birtok 2012-ben alakult, fő profilja kezdetektől a csemegekukorica, a saláta, a kápia paprika és a bocskorpaprika termesztésére szakosodott. 2 ha területen, fóliasátor alatt növekszik a saláta, fél hektáron a paprika és 21 hektárnyi kukorica is található a birtokon.

 

 

A birtokot négy állandó alkalmazott tartja kézben, természetesen alkalmi munkások is besegítenek a munkálatokba, legfőképpen a szedés ideje alatt.

A vállalkozás a folyamatos fejlődésnek köszönhetően tökéletesen megfelel a kötelezően előírt higiéniai szempontoknak, rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal, így a magas elvárású McDonalds étterem láncolatába is szállítanak kiváló minőségű terményeikből. A fejlődő kertészetben megtalálható minden olyan épület és eszköz, ami elengedhetetlen a korszerű technológiák mellett az igényes működéshez.

A kertészetben teljesen automata rendszer oldja meg az öntözést, a szellőztetést, a klímavezérlést és a párásítást is az innovatív megoldásoknak köszönhetően.

A birtok 400 méterre található a főúttól, így az bárki számára könnyen megközelíthető.

Krizák tanya, Paks, Forrás-major - a családi gazdaság kategória döntőse

Krizák Ferenc családi gazdálkodó a rendszerváltás után fiatal agrárvállalkozóként indította gazdaságát, akkor még pár hold területen. Az idők során szorgalmas és kitartó munkával 76 ha szántóterületre sikerült felfejleszteni a gazdaságot, amin szántóföldi kultúrnövényeket termesztenek.

A családi gazdaság a szántóföldi munkálatokhoz szükséges teljes gépállománnyal rendelkezik, kizárólag az aratási munkálatokhoz szükséges segítséget igénybe venni, melyben egy helyi gazdatárs a partnere. A családi gazdaság a tulajdonos 2011-es balesetéig állattenyésztési ágazattal is rendelkezett, hízómarhákkal foglalkoztak.

A gazdaság központi területén, csodálatos környezetben falusi turizmussal is foglalkoznak.

A birtok gyönyörű környezetben, 4 hektáron fekszik egy erdő szélén, a területen található legelő, forrás, halastó. A porta állandó vendége számos, a szomszédos erdőből kijáró különböző vad és megannyi madár, melyek csicsergésükkel hozzájárulnak a nyugalomhoz.

A Gazdaságot egy háromtagú család alkotja, melynek nagy reménysége a tulajdonosok 12 éves kislánya, aki tovább dolgozva a családi úton a birtokon képzeli el a jövőjét, a tervek között szerepel a lótenyésztési tevékenysé és a terápiás célú lovagoltatás megkezdése.

A birtok gazdái nem törekszenek mértani pontosságra, de nagyon fontos számukra a természet közelsége, megóvása, a harmónia és s béke fenntartása, a mezőgazdaság szeretetének továbbadása.

agrotrend.hu / Magyarország legszebb birtoka

Kapcsolódó cikkek

Folytatódnak a műhelymunka-megbeszélések

2020. január 22. 09:37
2020. január 21-én a LIGA Szakszervezetek folytatta a megbeszéléssorozatát, amely műhelymunka címmel immár a harmadik, és amely ez alkalommal a szakszervezetek politikai pártokkal való kapcsolatának témakörét járta körül.

Koronavírus: így tisztítsd a telefonod, ha nem akarod, hogy a fertőzés melegágya legyen

2020. március 19. 07:53
Szakértők szerint amellett, hogy gyakran kezet mosunk, legalább egy héten kétszer alaposan meg kellene tisztítanunk a telefonunkat is. És hogyan tartsuk tisztán? Erre is vannak tanácsaink.