Szlávik János: Hét fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon

2020. március 23. 08:13
Jelenleg 49 koronavírusos beteget ápolunk a Szent László Kórházban, közülük 7-en szorulnak intenzív kezelésre - mondta Szlávik László, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Szlávik János elmondta, eddig mind a hat halálos áldozatnak krónikus betegségei voltak.

Jó hírként hozzátette, a gyógyultak között van 40 és 60 év körüli is, így nem csupán a fiatalok gyógyulhatnak ki a betegségből.

A főorvos kiemelte, egészséges emberek esetében jellemzően gyenge lefolyású a vírus. Ritka, mindössze 20% esetében vannak súlyosabb tünetek.

Fiatalok esetében csupán enyhe tünetek, kisgyerekek esetében szinte tünetmentes a vírus. Elsősorban az idős emberek azok, akiknek mindenképpen otthon kell maradniuk és kerülni a kontaktust - hangsúlyozta Szlávik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, egy újabb kampány indul, egy plakát, melyet letöltve, kinyomtatva ki lehet ragasztani, s ezzel felhívni a közösségek figyelmét arra, hogy vigyázzanak szeretteikre.

Az országos tisztifőorvos ismertette az otthoni karantén szabályait: 

  • Ne hagyja el az otthonát!
  • Ha nem egyedül él, különítse el magát a háztartásban annyira, amennyire lehetséges!
  • Takarítson, fertőtlenítsen gyakrabban, főként a WC-t és a fürdőszobát!
  • A karanténban lévők tartsák külön az edényeiket, evőeszközöket vagy használjanak egyszer használatos eszközöket!
  • Konyharuhát ne, hanem papírtörlőt használjon!
  • Tartsa be a köhögés, tüsszentés etikett szabályait, használjon zsebkendőt!
  • Használjon dupla falú szemeteszsákot!
  • Mosson gyakran kezet!

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, folyamatosan dolgoznak a teherforgalom gyorsabb átjutásán. Hosszú sorok már nincsenek, de néhány határátkelőnél még lehetnek torlódások

Az ezredes elárulta, már 3945 ember van hatósági házi karanténban, őket 19 ezernél többször ellenőrizték a rendőrök. 84 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, 14 embert büntettek és 2 embert figyelmeztettek.

Müller Cecília kérdésre elmondta, a hírekkel ellentétben Mohácson nincs gócpont, az ország egész területén egyenletesen eloszlik a betegek száma. Lakatos Tibor hozzátette, a földrajzi adatok és az egyéb körülmények még nem indokolják, hogy bevezessék a kijárási tilalmat.

A tájékoztatón elhangzott, hogy egy magyar orvos is megfertőződött, aki ausztriai síelésből hazatérve nem vonult önkéntes karanténba. Az ő esetében a kontaktkutatás megtörtént, több mint 120 mintavétel történt, az érintettek karanténban vannak, a vizsgálat még zajlik. 

Ahol betegellátás történik, ott rendelkezésre állnak a megfelelő védőfelszerelések - közölték.

Lakatos Tibor elmondta, az egészségügy esetében jelenleg nincsen anyagi korlát, a kormány biztosítja a szükséges forrásokat, de hozzátette, minden önkéntes adomány sokat számít.

Az újszülöttekről Müller Cecília azt mondta: az ő immunrendszerük - ahogy a szüleiké sem - még nem találkozott kórokozókkal, ezért a maximális biztonság érdekében azt javasolják, hogy inkább az erkélyeken, illetve nyitott ablak mellett történjen a levegőztetésük.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Képzési nagykövetek

2019. szeptember 23. 08:47
2019. szeptember 17-én az Európai Szakszervezeti Szövetség oktatási és képzési munkacsoportja soros ülésén az is szóba került, hogyan segítik a szakszervezetek a munkavállalókat a szükséges képzettségek megszerzésében.

„Nem betöltünk, hanem megtöltünk egy pozíciót” - interjú a Bónusz Brigád HR-vezetőjével

2018. október 04. 08:53
A legjobb értékesítője segédmunkásból lett és a mai napig bánja, hogy egy szintén értékesítőnek jelentkező kőművest nem vett fel a pozícióra. A munkavállalók háromnegyede 20 és 35 év közötti, vannak olyan pozíciók melyekkel hónapokig kínlódnak mire betöltik, holott a nevük jó hívószó a hazai álláspiacon - a Bónusz Brigád HR-vezetőjével, László Katalinnal beszélgettünk toborzásról, juttatási és értékelési rendszerekről.