Szlávik János: Hét fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon

2020. március 23. 08:13
Jelenleg 49 koronavírusos beteget ápolunk a Szent László Kórházban, közülük 7-en szorulnak intenzív kezelésre - mondta Szlávik László, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Szlávik János elmondta, eddig mind a hat halálos áldozatnak krónikus betegségei voltak.

Jó hírként hozzátette, a gyógyultak között van 40 és 60 év körüli is, így nem csupán a fiatalok gyógyulhatnak ki a betegségből.

A főorvos kiemelte, egészséges emberek esetében jellemzően gyenge lefolyású a vírus. Ritka, mindössze 20% esetében vannak súlyosabb tünetek.

Fiatalok esetében csupán enyhe tünetek, kisgyerekek esetében szinte tünetmentes a vírus. Elsősorban az idős emberek azok, akiknek mindenképpen otthon kell maradniuk és kerülni a kontaktust - hangsúlyozta Szlávik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, egy újabb kampány indul, egy plakát, melyet letöltve, kinyomtatva ki lehet ragasztani, s ezzel felhívni a közösségek figyelmét arra, hogy vigyázzanak szeretteikre.

Az országos tisztifőorvos ismertette az otthoni karantén szabályait: 

  • Ne hagyja el az otthonát!
  • Ha nem egyedül él, különítse el magát a háztartásban annyira, amennyire lehetséges!
  • Takarítson, fertőtlenítsen gyakrabban, főként a WC-t és a fürdőszobát!
  • A karanténban lévők tartsák külön az edényeiket, evőeszközöket vagy használjanak egyszer használatos eszközöket!
  • Konyharuhát ne, hanem papírtörlőt használjon!
  • Tartsa be a köhögés, tüsszentés etikett szabályait, használjon zsebkendőt!
  • Használjon dupla falú szemeteszsákot!
  • Mosson gyakran kezet!

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, folyamatosan dolgoznak a teherforgalom gyorsabb átjutásán. Hosszú sorok már nincsenek, de néhány határátkelőnél még lehetnek torlódások

Az ezredes elárulta, már 3945 ember van hatósági házi karanténban, őket 19 ezernél többször ellenőrizték a rendőrök. 84 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, 14 embert büntettek és 2 embert figyelmeztettek.

Müller Cecília kérdésre elmondta, a hírekkel ellentétben Mohácson nincs gócpont, az ország egész területén egyenletesen eloszlik a betegek száma. Lakatos Tibor hozzátette, a földrajzi adatok és az egyéb körülmények még nem indokolják, hogy bevezessék a kijárási tilalmat.

A tájékoztatón elhangzott, hogy egy magyar orvos is megfertőződött, aki ausztriai síelésből hazatérve nem vonult önkéntes karanténba. Az ő esetében a kontaktkutatás megtörtént, több mint 120 mintavétel történt, az érintettek karanténban vannak, a vizsgálat még zajlik. 

Ahol betegellátás történik, ott rendelkezésre állnak a megfelelő védőfelszerelések - közölték.

Lakatos Tibor elmondta, az egészségügy esetében jelenleg nincsen anyagi korlát, a kormány biztosítja a szükséges forrásokat, de hozzátette, minden önkéntes adomány sokat számít.

Az újszülöttekről Müller Cecília azt mondta: az ő immunrendszerük - ahogy a szüleiké sem - még nem találkozott kórokozókkal, ezért a maximális biztonság érdekében azt javasolják, hogy inkább az erkélyeken, illetve nyitott ablak mellett történjen a levegőztetésük.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

2018. november 19. 08:06
Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük van a mezőgazdasághoz, hanem fontosnak tartják az agrárvilág értékeit, tisztelik a mezőgazdaságból élőket és büszkék rá, hogy életüket meghatározza az agrárium.

ÉLETMÓD - 23 jó tanács, ami segít, hogy teljesebb életet éljünk

2016. július 22. 12:46
ess egy pillantást erre a 23 egyszerű, mégis hasznos tanácsra. Talán nem minden ponttal értesz egyet, de a legtöbb biztos, hogy javadra válik.