Elköszönnek a villanybojlerektől, a gázkazánokhoz is hozzányúlnának az amerikaiak

2023. július 25. 12:42
Az amerikai kormány jelentős szigorítást tervez a lakossági gázkazánok és villanybojlerek felhasználásában a klímavédelem jegyében - az erről szóló tervezet szombaton jelent meg az amerikai sajtóban.
Elköszönnek a villanybojlerektől, a gázkazánokhoz is hozzányúlnának az amerikaiak
Az energiaügyi minisztérium (Department of Energy) javaslata szerint a legszélesebb körben elterjedt villanybojlerek esetében a hőszivattyút, míg a gázkazánoknál a kondenzációs technológiát tennék kötelezővé 2029-től, írta az Infostart. A kormányzati számítás szerint a készülékállomány lecserélése évente 11,4 milliárd dollár (mintegy 3500 milliárd forint) megtakarítást jelentene az amerikai fogyasztóknak az alacsonyabb költségeken keresztül, miközben összességében, 30 év alatt, 501 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előzne meg.
 
A javaslatban az is olvasható, hogy az amerikaiak átlagos rezsikiadásaiban ma 13 százalékot teszi ki a vízmelegítésre fordított összeg, és a javaslatban szereplő változások nyomán 23 százalékkal csökkenne az energiafelhasználás. A közlés szerint az intézkedési javaslatot a legnagyobb készülékgyártókkal történt egyeztetés után tette az adminisztráció és tárgyalt a fogyasztóvédelmi érdekképviselettel.
A javaslatot ugyanakkor több bírálat is érte szintén vásárlói szervezetek részéről, amelyek szerint az előírt készülékek jóval drágábbak a hagyományosaknál, így komoly többletköltséget jelent majd a lakosság számára a változás, valamint az intézkedéssel szűkül a fogyasztói szabadság.
 
A szövetségi jogszabályt a kongresszusnak is el kell fogadnia.
 
A közelmúltban komoly vitát váltott ki az a kormányzati tervezet, amely az évtized közepére az új építésű ingatlanok esetében megtiltaná a gáztűzhelyek beszerelését szövetségi szinten. Hasonló tilalmakat egyes államokban már törvénybe foglaltak, így májusban New York állam fogadott el törvényt a gáztűzhelyek betiltásáról az új lakásokban.
 
forrás: Infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

A Munkavédelem Nemzeti Politikája

2024. január 29. 18:52
Kihirdette a Kormány a 2024-2027 évi A Munkavédelem Nemzeti Politikájáról szóló határozatát (Magyar Közlöny 2024 évi 4. szám), amelyet korábban megküldött az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának is. Az oldal véleménye szerint a programból hiányoznak a stratégia tervezés alapvető elemei és a célok megvalósításának eszközrendszere.

Pásztorok és hangszereik

2023. április 21. 12:36
A hazai pásztortársadalom zenéje mindig a magyar népzene szerves részét képezte, és zenei világa a 20. századig szinte érintetlen maradt.
A pásztorok nemcsak az időt múlatták hangszereikkel és hangkeltő eszközeikkel, hanem egyrészt gyakorlati jelentőségük volt a legeltetéses állattartásban, másrészt a zene által – és, természetesen, egyéb népművészeti kincsek megalkotásával - olyan gondolatokat is ki tudtak fejezni, amiket szavakkal nehéz lett volna megfogalmazni.