Közel ezer delfin pusztult el a francia partoknál

2023. március 24. 12:56
Legalább 910 elpusztult delfint mosott partra Franciaországban az Atlanti-óceán idén télen, jelentette március közepén a oceanográfiai intézet.
 
Csak a jelentést megelőző héten több, mint 400 példányt találtak a partokon, mely példátlanul nagy mennyiségnek számít - írta a La Rochelle városában található Pelagis oceanográfiai obszervatórium egy jelentésben. Hozzátették, hogy ezek a számok még nem véglegesek.
Az eddigi vizsgálatok alapján a legtöbb partra mosott delfin már több nappal, egyes esetekben több héttel ezelőtt pusztult el. A sérüléseik pedig egybevágnak azokkal, melyet a halászhálók, vagy más halászathoz használt eszközök, illetve a maguk a halászhajók okoznak
- írja a Phys.org.
Közel ezer delfin pusztult el a francia partoknál
2017 és 2020 között átlagosan 850 elhullott delfint vetett partra a víz telente. A legtöbb februárban és márciusban pusztul el, amikor az állatok közelebb húzódnak a partokhoz táplálékot keresve, és így kerülnek kapcsolatba a halászokkal.
 
Néhány civil szervezet és tudós azt kéri, hogy ezekben a hónapokban ideiglenesen állítsák le a halászatot. A kormány azonban inkább olyan megoldást vetne be, mely csökkenteni az ipari halászat hatását a delfinekre, mint például a fedélzeten felszerelt kamerák vagy riasztóeszközök, melyek távol tartanák a ceteket a hajóktól.
 
Februárban az Államtanács megbízottja - mely Franciaország legfelsőbb kormányzati jogkörrel rendelkező szerve - támogatta, hogy bizonyos helyeken ideiglenesen betiltsanak olyan halászati formákat, melyek a delfinek elhullásáért felelőssé tehetők.
 
Hamarosan várható egy formális döntés a tanács részéről, miután több környezetvédelmi egyesület is jogi panaszt adott be a kormány ellen.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Fedezzük fel a torma előnyeit!

2023. április 03. 13:20
A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!
 
A gyógyászati ​​célú felhasználása többezeréves múltra tekint vissza, és rendszeresen születnek új kutatások a növénynek tulajdonított gyógyhatások tudományos alátámasztása érdekében.
Amit biztosan tudunk róla, hogy gazdag kalciumban, élelmi rostban, folsavban, mangánban, magnéziumban, káliumban, C vitaminban és cinkben, amelyek mind hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

Már lépett is a kormány: 270 milliárdot költenek a munkaerőpiaci aktivitás növelésére

2024. február 21. 16:44
A kormány a munkaerőpiaci aktivitás növelésére márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a Ginop Plusz programaban. 2030-ig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását.