Közel ezer delfin pusztult el a francia partoknál

2023. március 24. 12:56
Legalább 910 elpusztult delfint mosott partra Franciaországban az Atlanti-óceán idén télen, jelentette március közepén a oceanográfiai intézet.
 
Csak a jelentést megelőző héten több, mint 400 példányt találtak a partokon, mely példátlanul nagy mennyiségnek számít - írta a La Rochelle városában található Pelagis oceanográfiai obszervatórium egy jelentésben. Hozzátették, hogy ezek a számok még nem véglegesek.
Az eddigi vizsgálatok alapján a legtöbb partra mosott delfin már több nappal, egyes esetekben több héttel ezelőtt pusztult el. A sérüléseik pedig egybevágnak azokkal, melyet a halászhálók, vagy más halászathoz használt eszközök, illetve a maguk a halászhajók okoznak
- írja a Phys.org.
Közel ezer delfin pusztult el a francia partoknál
2017 és 2020 között átlagosan 850 elhullott delfint vetett partra a víz telente. A legtöbb februárban és márciusban pusztul el, amikor az állatok közelebb húzódnak a partokhoz táplálékot keresve, és így kerülnek kapcsolatba a halászokkal.
 
Néhány civil szervezet és tudós azt kéri, hogy ezekben a hónapokban ideiglenesen állítsák le a halászatot. A kormány azonban inkább olyan megoldást vetne be, mely csökkenteni az ipari halászat hatását a delfinekre, mint például a fedélzeten felszerelt kamerák vagy riasztóeszközök, melyek távol tartanák a ceteket a hajóktól.
 
Februárban az Államtanács megbízottja - mely Franciaország legfelsőbb kormányzati jogkörrel rendelkező szerve - támogatta, hogy bizonyos helyeken ideiglenesen betiltsanak olyan halászati formákat, melyek a delfinek elhullásáért felelőssé tehetők.
 
Hamarosan várható egy formális döntés a tanács részéről, miután több környezetvédelmi egyesület is jogi panaszt adott be a kormány ellen.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Szijjártó: aláírásra került a paksi bővítés kivitelezési szerződésének módosítása

2023. augusztus 31. 14:51
Aláírásra került a paksi bővítés kivitelezési szerződésének módosítása, ami lezárja a projekt előkészítési szakaszát, és ezzel második fázisként megindulhat a valódi fizikai építkezés is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca tájékoztatása szerint aug. 18.-án, pénteken Budapesten.

Ma van a környezetvédelmi világnap!

2023. június 05. 11:26
Tudtad, hogy 3 másodpercenként irtanak ki egy futballpályányi őserdőt?
 
A környezetünk védelme életbevágóan fontos, és mi is rengeteget tehetünk érte!
Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelmi világnapot, melynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire. Ezekkel a következményekkel pedig minden nap szembesülünk. A szennyezettség mértéke óriási, akár a földekre, akár a levegőre vagy a vizekre gondolunk.