Elment az ország kertésze: emlékezetes gondolatok Bálint gazdától

2020. június 22. 08:26
"Sokat gondolok arra, mi van az élet után, van-e Isten, és talán egy napon azt is meg fogom tudni, hogy mi történt pontosan az édesanyámmal."
Elment az ország kertésze: emlékezetes gondolatok Bálint gazdától

Életének 101. évében június 21-én, vasárnap este meghalt Bálint György, népszerű nevén Bálint gazda, Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, volt országgyűlési képviselő – közölték Bálint gazda Facebook oldalán

Munkásságát többek közt a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (2005) és Prima Primissima Díjjal (2017) is elismerték, Budapest és Gyöngyös díszpolgára is volt.

Az ország kertészeként is emlegetett Bálint gazdáról a Sokszínű vidék több alkalommal írt.

Az alábbiakban csokorba gyűjtöttük sokak szeretett Bálint gazdájának az elmúlt években a magyar sajtóban megjelent bölcs és emlékezetes gondolatait. Nyugodjon békében!

Két dolog köt össze testileg és lelkileg az országgal: az egyik a magyar kultúra, a másik a föld. – Mandiner

Markolj csak keveset, hogy azt jól megszorítsd, ne a földet, a munkát gyarapítsd! – Zalai Hírlap

Bolond gazda az, aki birkát nevel csikólegelőn, és csikót akar nevelni birkalegelőn. – 19. kerületi Hírhatár

Olyan okosan van az embernek az agyműködése megszervezve, hogy a jó dolgokat megtartja – és talán egy kicsit ki is színezi természetesen -, a rossz dolgok meg elhomályosulnak az ember előtt. Talán azért, hogy a jó dolgok befogadására helyet adjon az agyában, mindenesetre ezért hálásnak kell lenni a természetnek. – Citatum

Fiatalok! Egész életetekben viselkedjetek és dolgozzatok úgy, hogy reggelente borotválkozás közben szégyenérzet nélkül nézhessetek tükörbe! – Ripost

Fontos, hogy a felnövekvő generáció is megismerje változó világunkat, a természet változását. – Sokszínű vidék

Sokunkba bele van építve az a késztetés, hogy dolgoznunk kell, hogy valami hasznosat kell alkotnunk. – Agrárszektor

Ritkán fordul elő, de rossz érzés, ha az derül ki, hogy aznap nem jutottam semmire. Meggyőződésem, hogy a munka életben tartja az embert. – HVG

Ha egy darab kenyér leesik az asztalról, fölveszem, megcsókolom, elfogyasztom. – 24.hu

Legyünk hűek egymáshoz, szeressük és becsüljük meg egymást, „én a 100 év tapasztalata alapján ezt tudom és szeretném üzenni mindannyiunknak, és Magyarország egész népének. – Agrotrend

Többször kihúzták a talajt a lábam alól, de sok munkával mindig sikerült mégis talpra állnom. – HR-portál

Apámnak mindig az volt a mondása, hogy az ember nem az ünnepeknek, hanem a hétköznapoknak él. Ennek következtében az én családomban sosem ünnepeltünk látványosan, se a születésnapokat, se más jeles napot, például házassági évfordulót. – Life Magazin

Én föl vagyok készülve a végre, lelkileg is, úgyhogy engem nem ér semmi se véletlenül. – WMN Magazin

Sokat gondolok arra, mi van az élet után, van-e Isten, és talán egy napon azt is meg fogom tudni, hogy mi történt pontosan az édesanyámmal. – Blikk

sokszinuvidek.24.hu 

Életének 101. évében elhunyt Bálint György magyar kertészmérnök, politikus, szerkesztő, médiaszemélyiség, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, akit mindenki csak Bálint gazdaként ismert. A rövid gyászhír Bálint gazda hivatalos Facebook-oldalán jelentették be.
 

Bálint György 1919. július 28-án, gazdálkodó hagyományokkal rendelkező zsidó családba született Gyöngyösön. Apja Braun Izidor több nyelven beszélő, vállalkozó és kísérletező szellemű középbirtokos volt, édesanyja Koch Rozália. Fiatal korától kezdve a mezőgazdaság szeretetére és ismeretére nevelték - olvasható a Wikipédia róla szóló szócikkében.

Általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte. Cserkészként 1933-ban részt vett a gödöllői dzsemborin. 1937-ben érettségizett a főgimnáziumban, 1941-ben kertészmérnöki oklevelet szerzett a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián.

1942-ben behívták munkaszolgálatra, ahonnan először a mauthauseni, majd a gunskircheni koncentrációs táborba került. Utóbbiból két barátjával egy nappal a tábor felszabadulása előtt megszöktek, az éjszakát a német–amerikai fronton töltötték. Másnap reggel egy amerikai katonai konvojtól tudták meg, hogy a tábor felszabadult. A holokauszt során egy testvérét kivéve teljes családját kiirtották. A háború után hazatért családi birtokára, ám a kommunista hatalomátvétel után internálással fenyegették meg, és földjét elvették.

1949-ben mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. 1949–1952 között a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott, majd onnan egy évre a Kertészeti Kutatóintézetbe került. 1955–1959 között a Mányi Állami Gazdaság főagronómusa volt, ahonnan a Fejér Megyei Állami Gazdaságok Igazgatósága főkertészként alkalmazta, 1964-ig. 1967-ig Budapesten, az Állami Biztosító Főigazgatóság szakértője volt, majd nyugdíjazásáig (1981) a Kertészet és Szőlészet főszerkesztői teendőit látta el.

1969–1981 között a Kertészet és Szőlészetet, 1970–1981 között a Kertgazdaságot, 1972–1981 között a Kerti Kalendáriumot, 1984–1988 között a Kertbarát Magazint szerkesztette. 1989-től tagja a Budapest Rotary Clubnak, amelynek két évig alelnöke is volt. 1981–2009 között a Magyar Televízió Ablak című magazinjának állandó munkatársa (Bálint gazda). 1991–2000 között főszerkesztője az MTV Gazdaképző című műsorának. 1994. június 1-jén belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe; tagja lett az országos tanácsnak. 1994–1998 között országgyűlési képviselő volt. 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből, alapító tagként részt vett a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) megalapításában.

1999-ben költözött a 16. kerületbe feleségével, aki ott dolgozott. A kerületi közkönyvtárban Sashalmon, aminek sok könyvet adományozott az évek alatt, az ott működő olvasókör róla kapta a nevét. 2017-ben egy olvasókertet is létesítettek Bálint gazda kertje néven, ami átadásán egy diófacsemetét ültettek közösen a névadóval.

A Budapest díszpolgára címet viselő kertészmérnök, bár többször is az önkormányzat díszpolgár-jelöltjei között volt, végül más kapta meg a címet, ami 2019-ben már a kiosztás előtt kiszivárgott. Március 10-én, 100. életévének tiszteletére ezért 16. kerületiek, „Akire büszkék vagyunk” alternatív kerületi díszpolgári cím elismerésben részesítették. Júliusi születésnapja alkalmából leplezte le a kerület polgármestere, Kovács Péter és országgyűlési képviselője, Szatmáry Kristóf a Kertvárosi minta tanyaudvar Bálint Gazda Gyümölcsöse részegységét, ami kialakításában ő maga aktív szerepet is vállalt. 100. születésnapja alkalmából a Reuters készített róla riportot.

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

A munkahelyi erőszak és zaklatás ellen

2018. november 14. 08:17
2018. november 8-án a LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottsága a Friedrich Ebert Stiftung (FES) Budapesti Irodájának támogatásával szervezte meg a munkahelyi erőszakról és zaklatásról szóló rendezvényét, melyet Doszpolyné Dr Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke és Németh Edit a FES tudományos munkatársa nyitottak meg.

„Nem betöltünk, hanem megtöltünk egy pozíciót” - interjú a Bónusz Brigád HR-vezetőjével

2018. október 04. 08:53
A legjobb értékesítője segédmunkásból lett és a mai napig bánja, hogy egy szintén értékesítőnek jelentkező kőművest nem vett fel a pozícióra. A munkavállalók háromnegyede 20 és 35 év közötti, vannak olyan pozíciók melyekkel hónapokig kínlódnak mire betöltik, holott a nevük jó hívószó a hazai álláspiacon - a Bónusz Brigád HR-vezetőjével, László Katalinnal beszélgettünk toborzásról, juttatási és értékelési rendszerekről.