ÉLMÉNYGAZDAG PROGRAMOKKAL VÁRNAK A KÖZÉP-DUNÁNTÚL ERDEJEI

2023. május 08. 18:02
Gaja-szurdok, Bence-hegyi kilátó, Sárpentelei pihenőerdő, Pákozdi Pagony. Közös bennük, hogy a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt-hez tartozó közép-dunántúli régió területein találhatók, ahol 20 000 hektár állami terület vagyonkezelését végzi az állami erdőgazdaság. Foglalkoznak továbbá vadhús felvásárlással, feldolgozással és értékesítéssel is.
ÉLMÉNYGAZDAG PROGRAMOKKAL VÁRNAK A KÖZÉP-DUNÁNTÚL ERDEJEI

Kisgyónbánya erdősége, Balinka

A fehérvárcsurgói Károlyi kastélytól nem messze található a Bakony egyik legbájosabb völgye, a Gaja-szurdok, mely ideális kiinduló pontja számtalan gyönyörű túraútvonalnak. A kanyargó Gaja-patak mellett vezető sétaúton juthatunk el a Károlyi-kilátóhoz, ahonnan a teljes Gaja-szurdok megcsodálható, a fehérvárcsurgói víztározótól egészen Balinkáig elláthatunk.

A kilátó a Gaja-völgyi Tájcentrum része ahol számos úti cél található a környéken, ahova minden évszakban érdemes visszatérni. Itt található az Erdei szentély, a Vaskereszt, a Vasutas pihenő, az Alba Regia-forrás, a halomsírok, az Ádám-Éva fa, a Sobri Jóska-barlang, a Rigó-lyuk és maga a patak is. A területen található továbbá a Bársony István Emlékház, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. A helyszín választása nem véletlen, ugyanis itt hozta létre a grófi Károlyi család az ország egyik első vadaskertjét, amelynek ispánja volt Bársony János, Bársony István édesapja.
Gaja-patak völgye, Fehérvárcsurgó
 
A velencei Bence-hegyi kilátóból nemcsak az egész Velencei-tavat, hanem távolabb a Budai-hegységet és a Vértest, sőt még a Bakony egy csücskét is megcsodálhatjuk, ha elég tiszta az idő. A levélkehelyre emlékeztető építmény különlegessége, hogy minden irányból más alakúnak látszik. A csaknem 20 méter magas kilátószintre 118 lépcsőfok vezet fel. A kilátóból lélegzetelállító, 360 fokos panoráma tárul elénk, csak északi irányban akadályozza kissé a kilátást a Bence-hegy közvetlen szomszédja, a 351 méter magas Meleg-hegy.
Bence-hegyi kilátó, Velence
 
A Sárpentelei pihenőerdő magját a régi, körülbelül 80 hektáros Sárpentelei erdő adta, amely korábban gróf Széchenyi Viktor birtoka volt. Itt töltötte gyermekéveit, itt szerette meg a természetet a neves vadász, író és természettudós, Széchenyi Zsigmond. A sétaút kétharmadánál látható Széchenyi Zsigmond, a híres vadászíró emlékköve, ahol évente megrendezik a székesfehérvári városi természetbarát találkozót.
Soponyai Ökoturisztikai Központ, Soponya
 
A Pákozdi Pagony 100 hektáros kirándulóhelye a gazdag növény- és állatvilágával kiváló lehetőséget kínál a természet iránt érdeklődők számára. A Vadasparkban több mint 7 hektáros területen, természetes környezetükben figyelhetők meg a gímszarvasok, a dámszarvasok, a vaddisznók, a muflonok és az őzek, emellett hazánk vadasparkjai és állatkertjei közül itt lelhető fel a legnagyobb szikaszarvas állomány.
Pákozdi Pagony - Vadaspark és Arborétum, Pákozd
 
Az interaktív játékokkal felszerelt Tájmúzeum betekintést nyújt a Velencei-tó és a Velencei-hegység természetrajzába, a halászati kiállítás pedig a régi, helyi halászok, nádvágók életét mutatja be. A Pákozdi Pagonyban minden év, május utolsó vasárnapján rendezik meg a Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazurit. Idén is várnak minden érdeklődőt!
 
Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét!
 
Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. legszebb területére!
 
A szavazók között hetente nyereményeket sorsolunk ki.
 
Kapcsolódó oldalak:
Agrárminisztérium Facebook oldal: https://www.facebook.com/Agrarminiszterium
 
forrás: AM Sajtóiroda

 

 

Kapcsolódó cikkek

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

2023. május 30. 12:59
A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.
Az erdőgazdaság főleg Veszprém vármegye területén végzi gazdálkodási tevékenységét. 

Két új tanösvényen sétálhatunk szívünk egészségéért

2024. január 15. 16:53
A Bakonyerdő és a Mecsekerdő is hozzájárult egy-egy kardiotanösvény létesítéséhez, amelynek az ötletgazdája a Budapesti Szent Ferenc Kórház.