Hétvégén rendezik a 32. Jókai-napokat Balatonfüreden

2023. április 26. 20:02
Pénteken kezdődik a 32. Jókai napok irodalmi és gasztronómiai fesztivál Balatonfüreden, melyet idén a Petőfi-bicentenárium jegyében rendeznek.
 
A hétfőig tartó rendezvénysorozat egyebek mellett irodalmi esttel, képzőművészeti és gyermekprogramokkal, valamint a hagyományos Jókai bableves-főzőversennyel várja a látogatókat.
Hétvégén rendezik a 32. Jókai-napokat Balatonfüreden
A pénteki megnyitóünnepség díszvendége Kiskőrös, valamint a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum lesz. A rendezvényen mutatják be a Magyar Kultúra folyóirat Petőfi-számát és a fesztiválra minden évben tematikus tartalommal megjelenő Jókai-kiskönyvet Hansági Ágnes irodalomtörténész közreműködésével, amelynek témája Petőfi és Jókai barátsága lesz. A Kisfaludy Galériában az érdeklődők Zalán Tibor költő és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész közös irodalmi, zenés estjét láthatják este.
 
Szombaton rendezik a Jókai bableves-főzőversenyt a Koloska-völgyben, a verseny ideje alatt gyerekprogramok, néptánc- és népzenei bemutatók szórakoztatják a látogatókat.
 
Vasárnap az Arácsi Tájházban májusfát állítanak a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Koloska Néptánc Csoport közreműködésével. A megújult Jókai Mór Emlékházban Praznovszky Mihály irodalomtörténész tart emlékező sétát Petőfi vendégségben Jókainál címmel.
 
A Vaszary Galériában a Bak Imre-kiállítás záróeseményeire kerül sor, kurátori tárlatvezetéssel és kerekasztal-beszélgetéssel Földényi F. László esztéta, Fehér Dávid és Rókai Enikő művészettörténészek közreműködésével. A Vaszary Alkotóműhelyben a kiállításhoz kapcsolódó családi alkotófoglalkozást tartanak. Hétfőn a város új kortárs kiállítóterében, a Modern Műtár - Szöllősi-Nagy-Nemes Gyűjteményben tárlatvezetés várja az érdeklődőket.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Elindul a bulivillamos, újranyit a Merlin Színház – így ünnepli Budapest a 150. születésnapját

2023. október 17. 16:09
A 150 éves Budapest igazi meglepetéssel készül a városlakóknak. Tizenkét év után újra életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház, birtokba vehetjük a Városháza udvarát, elindul a bulivillamos és új sétány nyílik a Károly körút és a Városház utca között.
 

Megújult terek és programok az egri Dobó István Vármúzeumban

2023. február 24. 16:17
Új terekkel és programokkal is várja látogatóit a Dobó István Vármúzeum Egerben – jelentette be az intézmény igazgatója pénteken, a múzeum idei programkínálatáról és megvalósult, valamint folyamatban lévő fejlesztéseiről szóló sajtótájékoztatóján.
Ringert Csaba a szezon egyik legfontosabb újdonságaként kiemelte: a látogatók megtekinthetik és birtokba vehetik a Nemzeti Kastély- és Várprogram támogatásával kialakított új tereket és látnivalókat az egri várban.
 
Így a főbejáratnál létesült Déli fogadóépületet, az Ágyúdombban kialakított fogadóteret és 70 fős mozitermet, valamint a Cipóosztóházat, ahol később a korabeli gasztronómiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.