Elmosta az árhullám Gemencet, leáll az erdei kisvasút

2024. június 07. 13:06
 Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása is.
 
Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része. A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. az alábbiakban döntött.
Elmosta az árhullám Gemencet, leáll az erdei kisvasút
Leáll a Gemenci Állami Erdei Vasút
 
A kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. 2024. június 7-étől teljesen szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasút teljes szakaszán.
 
Víz alatt a turistautak
 
A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán – hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája -, valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.
 
Tilos a vízitúra, a meghirdetett szervezett túrák is elmaradnak
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. A 2024. június 8-ára az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra is elmarad.
 
Az árhullám elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is.
 
A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyezteti a vízen lévőket, valamint a menekülő vadállományt.
 
A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését.
 
forrás:sokszinuvidek24.hu

Kapcsolódó cikkek

M9: mérföldkőhöz ért Magyarország leghosszabb autópályájának megvalósítása

2024. június 06. 13:00
Jó hír érkezett a hányattatott sorsú, páratlan magyar autópálya megépítéséről. Most egy 57 kilométeres rész tervezése kezdődik meg az M9-en.
 

Európa legnagyobb beltéri betlehemét építették fel Vörsön

2022. december 09. 11:01
A vörsi betlehem újra látogatható minden nap tíz órától délután négy óráig egészen 2023. január 22-ig.
Vörs faluja és a Szent Márton templom beltéri betleheme mára igazi kuriózum, az adventi időszakban nem csak szerte Magyarországról, hanem külföldről is érkeznek látogatók.
 
A vörsi betlehem története 1948-ra nyúlik vissza: egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb betlehemet építettek.