Elmosta az árhullám Gemencet, leáll az erdei kisvasút

2024. június 07. 13:06
 Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása is.
 
Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része. A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. az alábbiakban döntött.
Elmosta az árhullám Gemencet, leáll az erdei kisvasút
Leáll a Gemenci Állami Erdei Vasút
 
A kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. 2024. június 7-étől teljesen szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasút teljes szakaszán.
 
Víz alatt a turistautak
 
A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán – hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája -, valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.
 
Tilos a vízitúra, a meghirdetett szervezett túrák is elmaradnak
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. A 2024. június 8-ára az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra is elmarad.
 
Az árhullám elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is.
 
A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyezteti a vízen lévőket, valamint a menekülő vadállományt.
 
A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését.
 
forrás:sokszinuvidek24.hu

Kapcsolódó cikkek

Ideális túracélpontok Magyarország észak-keleti részén

2023. március 06. 14:08
A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. az elmúlt 5 évben, 880 ezer csemete elültetésével, több mint 126 hektár erdő telepítését fejezte be. A februárban lezárult szociális tűzifaprogramhoz csaknem 43.800 köbméter fával járult hozzá, ami az országban kiszolgált mennyiség egyötöde. Az állami erdőgazdaság kiemelt figyelmet fordít a fenntartható erdőgazdálkodásra, az őshonos fafajokra, valamint folyamatosan fejleszti turisztikai szolgáltatásait.

Íme az összes balatoni szabadstrand, ahol ingyenesen csobbanhatunk

2023. augusztus 03. 12:51
Nagyrészt a tó déli részén találhatók ingyenes strandok.
 
A balatontipp.hu összegyűjtött 59 olyan balatoni strandot, ahol ingyenesen lehet fürödni, és ahol parti szolgáltatások is megtalálhatók. Emellett egy térképen ábrázolták azokat a balatoni szabad partokat is, ahol az általános szabályokat betartva lehet fürödni. Az strandokhoz tartozó szabályokról, aktuális szolgáltatásokról, megközelítéséről, parkolási költségéről, jelenlegi képéről a honlapon, a térképre kattintva lehet részletesen olvasni, mi ezekből öt jelentősebbet emeltünk ki.