ÉLŐ NÖVÉNYEK REZGÉSEI ÁLTAL KELTETT ZENE SZÓL KÉT BUDAI VILLAMOSMEGÁLLÓBAN

2022. november 30. 10:37
Különleges, zenélő installációkat találunk a Széna- és Szent Gellért téren, ha leszállunk a villamosokról, vagy éppen várakozunk egyre. A hátunk mögé nézve egy növényekkel beültetett megállót találunk, fűvel bevont "kanapéval", és egy kis üvegkalitkával, amiben egy médialejátszó található.
 
Ebből pedig olyan zene szól, amit egy úgynevezett szonifikációs technológiával generálnak, a növények biorezgéseit felhasználva. 
ÉLŐ NÖVÉNYEK REZGÉSEI ÁLTAL KELTETT ZENE SZÓL KÉT BUDAI VILLAMOSMEGÁLLÓBAN
A kampányt, ami a klímaváltozás elleni küzdelemre szeretné felhívni a figyelmet, az ACG Reklámügynökség és az E.ON hozta létre. Az őszi kampány célja, "hogy olyan lokális akciókat valósítson meg, amelyek emberközelibbé és kézzelfoghatóbbá teszik a fenntarthatóság témakörét, és általuk a városi emberek közelebb kerülhetnek a mindennapi életükből egyre inkább kiszoruló természethez és a zöld energiaforrásokban rejlő lehetőségekhez" - írták a sajtóközleményben.
 
A talpalatnyi, vagy inkább megállónyi zöld természetet Budapest két forgalmas, zajjal és légszennyezettséggel terhelt pontján, a Széna téri és a Szent Gellért téri villamosmegállókban hozták létre. A megállókat földlabdás élőnövényekkel, többek között borostyánnal, csarabbal és erdei mohával díszítették. De a tapinthatóság mellett a hallható zene is fontos része az installációnak, ugyanis a rejtett hangszórókból a növények biorezgéseiből generált dallamokat hallhatunk.
 
„Ahogy nekünk embereknek, úgy minden növénynek van egy saját rezgése. A növény által keltett rezgést a levelére és a gyökeréhez helyezett szenzorral, a „Music of the Plants" nevű eszköz segítségével rögzítettük. A készülék képes a növények biorezgéseit előbb MIDI adatokká, majd dallamokká alakítani" - meséli a megvalósult projekt részleteit Maróti Tímea, az ACG kreatívja.
 
Hogy az élményből azok se maradjanak ki, akik nem használják az érintett villamosvonalakat, a növények által keltett zenét az ügynökség stúdióban is rögzítette, és online elérhetővé tette, ezért azt bárki meghallgathatja.
 
Forrás: 

Kapcsolódó cikkek

A Puskás Ferenc Stadion metrómegálló környékének fejlesztése - látványtervek

2024. január 10. 16:41
Jelentős lépés a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló környékének fejlesztésében a Chain Bridge Ventures Kft. most bejelentett nagyberuházása. A cég a Bánáti + Hartvig építésziroda tervei alapján építteti fel a 29 ezer négyzetméteres Centralét.
A Kerepesi út és a Hungária körút kereszteződésénél épülő Centraléban üzletek, irodák, hotel, szolgáltatási terek és ételudvar is várja majd a látogatókat. A Puskás Ferenc Stadion metrómegállót is fejlesztik új mozgólépcsőkkel és új zöldterülettel.
 

Szerzetesi cellákat alakítottak át szállodai szobákká Sopronbánfalván

2024. január 23. 16:00
A Sopronhoz tartozó, hegyek közé ékelődő Sopronbánfalván, a templom falához épült kolostorban különleges világba csöppenünk. Az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobás szállodai szobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a mai kor igényeit is kielégítve.