Kína megnyitotta első tengeren átívelő nagysebességű vasútvonalát

2023. szeptember 28. 16:10
Átadták Kína leggyorsabb, az első tengeren átívelő nagysebességű vasútját ma a Tajvani-szoros nyugati partján, ahol a tervek szerint a vonatok óránként 350 kilométeres maximális sebességgel közlekednek majd – közölte a kínai állami vasútvonal vasútüzemeltetője.
Kína megnyitotta első tengeren átívelő nagysebességű vasútvonalát
A G9801-es szamú Fuhszing gyorsvonat 9 óra 15 perckor indult el Fucsouból, a kelet-kínai Fucsien tartomány fővárosából, megnyitva ezzel az 53 milliárd jüan beruházással megépített, 277 kilométeres Fucsou-Hsziamen-Csangcsou nagysebességű vasútvonalat.
 
A Fucsou, Putien, Csüancsou, Hsziamen és Csangcsou városokban megállóval rendelkező vasútvonal a legújabb nagyszabású infrastrukturális projekt Kínában.
 
A vasútvonal 19,9 kilométer hosszan a tenger fölé épített vágányokon halad, érintve három tengerparti öblöt is.
 
Korábban beszámoltunk róla, hogy – közel másfél évvel a felavatás után –  áprilisban elindult a személyszállítás Kína és Laosz között. Tavaly Kína már 42 ezer kilométeren működő nagysebességű vasútvonallal rendelkezett, amivel a világon az első helyen áll.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A Kárpát-medence borászati tradícióiról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

2023. április 05. 14:08
A Kárpát-medence borvidékeiről és borászati tradícióiról nyílik kiállítás ma az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
 
A kiállítás, amelynek címéül Hamvas Béla jeligéjét – "Végül is ketten maradnak, Isten és a bor" – választották, a Kárpát-medence egyedülálló és világszínvonalú borászati tradícióit és produktumait népszerűsíti.
 

Akár egy órával is tovább tarthat a vonatozás Bécsbe

2023. szeptember 13. 17:53
Szeptember 18-tól megkezdik a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszának a decemberi menetrendváltásig tartó felújítását. Egyes személyvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek majd.