Élőhely-helyreállítás bölcs vízgazdálkodással

2024. március 25. 14:05
Ilyen az egyre súlyosbodó problémák hatékony kezelése.
Élőhely-helyreállítás bölcs vízgazdálkodással
Az ártereinkkel való együttélés, folyóink ismerete és az ártér nyújtotta lehetőségek feltárása a helyi gazdálkodás és fennmaradás záloga – írja az ng.24.hu.
 
A közel 6 éven át a WWF Magyarország vezetésével zajló WiseDrava LIFE projekt horvátországi és magyar partnerek együttműködése révén élőhely-helyreállításokat valósított meg Dráva menti mintaterületeken, és ezzel sikerült hatékonyan kezelni egyre súlyosbodó problémákat.
Bölcs vízgazdálkodás a Dráva mentén - Greendex
Hosszú ideje problémát jelent a természetvédelem és a gazdálkodás számára a Dráva menti területek fokozatos száradása, a talajvízszint csökkenése a Lankóci-erdőben és az elmaradó nagyvizek a Dráva mellékágaiban. A 2024 márciusában véget érő WiseDrava LIFE projekt során megvalósított beavatkozások ezeket a negatív tendenciákat kezelték.
Brutálisan emelkedik a mezőgazdaság vízigénye – muszáj okosan öntözni -  Agroinform.hu
A projektben a WWF Magyarországon kívül részt vett a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Hrvatske Vode horvát vízügyi kezelő és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.
Bölcs vízgazdálkodás a Dráva mentén - Greendex
A Lankóci-erdőben 6 helyszínen készültek vízmegtartó műtárgyak, így átmenetileg több száz hektáron tartható vissza a lezúduló csapadékból származó víz, ezzel enyhítve a vízhiányos időszakok által okozott szárazodást, ami remélhetőleg hozzájárul majd az erdő jó állapotának fennmaradásához is. Ezt segíti egy itt tájidegen akácos állomány cseréje is. Az újonnan létrehozott erdőt kocsányos tölgy, madárcseresznye és további őshonos kísérőfajok alkotják majd.
 
forrás:agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig

2023. január 27. 17:50
Idén kettő dolgot nem lehet csinálni a mezőgazdaságban: megszokásból gazdálkodni és megszokásból támogatást igényelni.
 
Erről dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt az AGROmashEXPO keretében szervezett szántóföldi szakmai napon. Mint mondta, az egységes kérelem beadásához tartalmilag már nagyrészt összeálltak a szükséges rendeletek, amelyek márciusban fognak megjelenni. A szakmai tartalom azonban már előbb, február elején megismerhető lesz.
 
Egy rendeletben jelennek majd meg az alaptámogatás (BISS), a visszaosztó támogatás (CRISS) részletei és az átmeneti nemzeti támogatások alapelvei.

Már a józanabb oldal hangja is hallható az európai állattenyésztésről

2023. május 25. 11:52
A hazai állattenyésztők számára továbbra is biztonságot jelentenek az állami és európai uniós támogatások, számíthatnak a kormány segítségére, de a háború hatásai, az energia-, alapanyag- és takarmányárak volatilitása, a piaci folyamatok kiszámíthatatlansága miatt fontos, hogy mindenkinek legyen egyéni kockázatkezelési stratégiája.