Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig

2023. január 27. 17:50
Idén kettő dolgot nem lehet csinálni a mezőgazdaságban: megszokásból gazdálkodni és megszokásból támogatást igényelni.
 
Erről dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt az AGROmashEXPO keretében szervezett szántóföldi szakmai napon. Mint mondta, az egységes kérelem beadásához tartalmilag már nagyrészt összeálltak a szükséges rendeletek, amelyek márciusban fognak megjelenni. A szakmai tartalom azonban már előbb, február elején megismerhető lesz.
 
Egy rendeletben jelennek majd meg az alaptámogatás (BISS), a visszaosztó támogatás (CRISS) részletei és az átmeneti nemzeti támogatások alapelvei.
Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig
Külön rendeletben jelenik meg az egyes pilléres fiatal gazda támogatás feltételrendszere. A legfontosabb változások ebben a konstrukcióban, hogy nagyobb területtel lehet bekerülni és hektáronként is nagyobb lesz a támogatás összege, viszont Juhász Anikót idézve "nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig", csak a teljesen új, induló gazdákat lehet majd támogatni. Az ŐCSG-k egészen fiatal tagjaival kapcsolatban még dolgoznak azon, hogy ők se legyenek kizárva a lehetőségből, és őket is induló gazdáknak lehessen tekinteni.
 
A két leghosszabb rendelet a feltételesség és az agroökológiai program szabályrendszerét fogják tartalmazni. A feltételességi előírásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az eddigi, zöldítéshez kapcsolódó előírások beépülnek minden területalapú támogatás feltételei közé. A szabályok nagyrészt megfelelnek az eddigi kölcsönös megfeleltetés előírásainak, de lesznek az eddiginél szigorúbb előírások, amelyek a talajvédelemre és a vetésváltás szabályaira vonatkoznak.
 
A másik hosszabb rendelet az agroökológiai program részleteit fogja tartalmazni. Az agroökológiai programmal kapcsolatban több kérdés felmerült, például:
 
Aki az idén már vállalja az AÖP feltételeket, mihez kell alkalmazkodnia, hiszen még nincsen meg a rendelet? Válasz: amely feltételek a rendelet megjelenése után is teljesíthetőek, azokat teljesíteni kell, amelyek nem, azokkal kapcsolatban derogációs lehetőség lesz.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre több a veszett róka, ebzárlat és legeltetési tilalom is érvényben van

2023. október 06. 14:28
Megkezdődött a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása Magyarország déli és keleti vármegyéiben. Ezzel párhuzamosan ebzárlatot és legeltetési tilalmat is vezettek be az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. 

Oktatás a soproni erdőkben

2023. január 16. 10:42
Már több mint hetven éve támogatja a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság az egyetemi oktatást és kutatást. Tavaly újabb mérföldkőhöz érkezett a TAEG Zrt., a Soproni Egyetemért Alapítványhoz való csatlakozással még szorosabbá vált az elméleti és gyakorlati oktatás kapcsolata. Az egyetem hallgatói így tanulmányaik során bekapcsolódhatnak a gazdálkodás napi feladataiba.
 
A Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola utolsó diákjai 1918 decemberében hagyták el Selmecbányát, de a felsőfokú erdészeti oktatás csak 1919 áprilisában indulhatott meg Sopronban, miután a főiskola személyzete és hallgatói birtokba vették a Károly laktanyát. A két világháború közötti időszak viharos éveinek végére az addig Sopron szabad királyi város tulajdonát képező erdők 1945-ben az állam tulajdonába kerültek.