Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig

2023. január 27. 17:50
Idén kettő dolgot nem lehet csinálni a mezőgazdaságban: megszokásból gazdálkodni és megszokásból támogatást igényelni.
 
Erről dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt az AGROmashEXPO keretében szervezett szántóföldi szakmai napon. Mint mondta, az egységes kérelem beadásához tartalmilag már nagyrészt összeálltak a szükséges rendeletek, amelyek márciusban fognak megjelenni. A szakmai tartalom azonban már előbb, február elején megismerhető lesz.
 
Egy rendeletben jelennek majd meg az alaptámogatás (BISS), a visszaosztó támogatás (CRISS) részletei és az átmeneti nemzeti támogatások alapelvei.
Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig
Külön rendeletben jelenik meg az egyes pilléres fiatal gazda támogatás feltételrendszere. A legfontosabb változások ebben a konstrukcióban, hogy nagyobb területtel lehet bekerülni és hektáronként is nagyobb lesz a támogatás összege, viszont Juhász Anikót idézve "nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig", csak a teljesen új, induló gazdákat lehet majd támogatni. Az ŐCSG-k egészen fiatal tagjaival kapcsolatban még dolgoznak azon, hogy ők se legyenek kizárva a lehetőségből, és őket is induló gazdáknak lehessen tekinteni.
 
A két leghosszabb rendelet a feltételesség és az agroökológiai program szabályrendszerét fogják tartalmazni. A feltételességi előírásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az eddigi, zöldítéshez kapcsolódó előírások beépülnek minden területalapú támogatás feltételei közé. A szabályok nagyrészt megfelelnek az eddigi kölcsönös megfeleltetés előírásainak, de lesznek az eddiginél szigorúbb előírások, amelyek a talajvédelemre és a vetésváltás szabályaira vonatkoznak.
 
A másik hosszabb rendelet az agroökológiai program részleteit fogja tartalmazni. Az agroökológiai programmal kapcsolatban több kérdés felmerült, például:
 
Aki az idén már vállalja az AÖP feltételeket, mihez kell alkalmazkodnia, hiszen még nincsen meg a rendelet? Válasz: amely feltételek a rendelet megjelenése után is teljesíthetőek, azokat teljesíteni kell, amelyek nem, azokkal kapcsolatban derogációs lehetőség lesz.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági összeírást végez a Központi Statisztikai Hivatal

2023. május 09. 10:38
A KSH 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez Agrárium 2023 néven. Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára, amihez a kérdőív kitöltői nagyban hozzájárulnak a pontos adatszolgáltatással.

Különbség a rohanó világ és a régi paraszti gondolkodás között - Egy üveg mézen is meglátszik

2023. július 25. 13:21
Kuna István és kedvese, Nelli másfél éve élnek együtt a grábóci tanyán, Tolna megyében. A teába házi mézet csurgatunk, miközben sok mosollyal és elgondolkodó csendekkel mesélnek gyökerekből eredő mesterségről, türelemtől gazdag mézről és a természettel való együttélésről.