Elstartolnak a méhészeti támogatásokra kiírt pályázatok

2024. február 14. 15:29
Érdemes tájékozottnak lenni.
 
Újra beadható a méhcsaládonkénti “1000 forintos” és a méhészeti járművekre igényelhető de minimis támogatás – írja a nak.hu.
Elstartolnak a méhészeti támogatásokra kiírt pályázatok
Amennyiben az igénylő 2024-ben első alkalommal lép be az Államkincstár támogatás kezelő felületére el kell végeznie a kötelező adategyeztetést – fotó: pixabay.com
 
2024-ben újra lehetőség nyílik igényelni a méhcsaládonkénti “1000 forintos” támogatást. A méhegészségügyi csekély összegű támogatás helyett mostantól a Válságtámogatás – Méhegészségügyi támogatás igényelhető, továbbra is a 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet és a 6/2024. (I. 31.) számú Kincstár Közlemény alapján.
 
A támogatás iránti kérelmeket 2024. február 1. és 2024. február 28. között lehet benyújtani. A támogatás alapja a 2023 november 15-ig a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR) bejegyzett méhcsaládok száma. További információk a támogatás igénylésének módjáról és feltételeiről az OMME, illetve a Kincstár weboldalán találhatóak.
Bizonyos költségeik után támogatást igényelhetnek a méhészek - Agroinform.hu
2024. február 15. és 2024. április 15. között nyújthatják be a méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatáshoz kapcsolódó kérelmüket a 4/2014. (I. 27.) VM rendelet, valamint az 5/2024. (I. 30.) számú Kincstár Közlemény alapján azon méhészek, akiknek a tárgyévben elvégzett monitoring vizsgálata alapján legalább nyolcvan méhcsalád volt a tulajdonukban, és a vizsgálat adatait bejelentették a TIR-be.
 
A támogatás legfeljebb kettő darab méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház üzemben tartásához kapcsolódó megfizetett, és igazolt költségekre, továbbá a jogszabályban meghatározott feltételekkel a megvásárolt OBU fedélzeti rendszer megvásárlásához kapcsolódó költségekre igényelhető.
Ha méhészkedsz, ezekkel a változásokkal tisztában kell lenned -  Agroinform.hu
Amennyiben az igénylő 2024-ben első alkalommal lép be az Államkincstár támogatás kezelő felületére el kell végeznie a kötelező adategyeztetést.
 
A 25/2023. (VI.26.) AM rendelet tavaly év végéig szabályozta a méhészeti támogatásokat, így számos jogcím (gyógyszer cukor és a méhhigéniás eszközök beszerzése, új eszközök támogatása stb.) tekintetében még nincs érvényben új támogatási rendelet, a beszerzésekkel ezen jogcímekhez kapcsolódóan érdemes kivárni, illetve tájékozódni. A 2023-as méhállatjóléti támogatás kifizetési kérelmének beadása várhatóan a nyár elején lesz esedékes – olvasható a nak.hu cikkében.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az országos jégkármérséklő rendszer 9,3 millió hektárnyi földterületet véd

2024. február 08. 13:45
Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból üzemeltetik tovább a 2018 óta működő országos jégkármérséklő rendszert, amely 9,3 millió hektárnyi földterületet véd - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Dunaharasztiban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az AM rendezvényén.

Új KAP: szigorúbb zöldfeltételek és új lehetőségek a kisebb gazdaságoknak

2023. február 20. 18:03
Fel kell készülni az újonnan induló agrártámogatási ciklusra.
 
A tudásalapú, professzionális agráriumé a jövő, a sikerhez az új technológiák alkalmazására, nyitottságra és tudásra van szükség – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán tartott gazdakonferencián, Gyöngyösön.