Elunják a jelentkezők a többkörös állásinterjúkat

2021. augusztus 12. 12:06
Kifejezetten kontraproduktív lehet a többkörös állásinterjú, amit a HR-esek is észleltek, ezért a folyamat elindult az egyszerűsödés irányába. A legjobb aspiránsok elunhatják a kiválasztási procedúrát, így a cégek pont azoktól a tapasztalt és tehetséges munkavállalóktól eshetnek el, akikre a leginkább szükségük lenne.
Elunják a jelentkezők a többkörös állásinterjúkat

A nagyvállalatok munkaerő-toborzási procedúrájában bevett gyakorlat, hogy a cégek többkörös állásinterjúkat tartanak. Az első két-három rostán való sikeres szereplés még motiváló lehet, a negyedik vagy az ötödik azonban már elveheti a munkavállaló kedvét az újabb megmérettetésektől, így a cégek elveszíthetik a legkiválóbb jelölteket – derül ki a BBC cikkéből. 

Főként a technológiai, a pénzügyi és az energiaszektorban jellemzőek az interjúmaratonok. Ennek oka, hogy a cégek is szeretnének biztosra menni, mert az új emberek felvétele és betanítása rendkívül költséges számukra, különösen ha a dolgozó gyorsan tovább áll, és az időközben megszerzett tudást, tapasztalatot átviszi a következő munkahelyére.

A lelkesedés általában a második interjú során még látható a jelölteken, a harmadik körben pedig már számítanak az ajánlattételre, ami szintén fenntartja az érdeklődést. Ezek után viszont az aspiránsok fokozatosan elveszítik a motivációjukat.

Ezt a jelenséget a HR-esek is észlelték, ezért a toborzási folyamat világszerte elindult az egyszerűsödés irányába.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Kell-e munkaszerződést módosítani a hibrid munkavégzés miatt?

2021. december 02. 11:18
Nem csak számítógéppel végezhető a távmunka

Neurodiverzitás - A befogadó munkahelyek figyelembe veszik agyunk működésének különbségeit is

2019. augusztus 22. 08:44
Noha a népesség legalább 10 százaléka valamilyen módon neurodivergens, vagyis neurológiai működése eltér a megszokottól, a HR-esek 72 százaléka egyáltalán nem veszi figyelembe az idegrendszeri sokféleséget. Bizonyos cégek ugyan már próbálkoznak „neuroinkluzív” munkahelyeket kiépíteni, például csendes órát biztosítanak az autista munkavállalóknak, ahhoz, hogy a munkaáltatók kihasználják a neurodivergens emberekben rejlő potenciált, az egyén igényeikre kell szabniuk a felvételi folyamatot és a munkakörnyezetet is.