Elutasítottuk, hogy Brüsszel migránsoknak adja az agrárpénzeket

2017. december 13. 12:46
Elutasította Magyarország Brüsszelben, hogy az unió migrációs célokra fordítsa a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak egy részét. Az uniós agrárminiszteri tanács most először egyeztetett az Európai Bizottság (EB) november végén nyilvánosságra hozott, új KAP-terveket tartalmazó hivatalos közleményéről. Jogszabályi javaslatok jövő júniusban várhatók.

A gazdákat kell támogatnia az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikájának, ezért Magyarország elutasítja, hogy a migráció és a mezőgazdaságtól idegen más célok is a KAP részévé váljanak – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint Gulyás Andrea, a tárca államtitkára az EU mezőgazdasági és halászati tanácsának brüsszeli ülésén. A migráció és a nem mezőgazdasági egyéb célok kezelése a kormány szerint nem agrárpolitikai feladat.

Az Európai Bizottság november 29-én hozta nyilvánosságra azt a hivatalos közleményt, amely a 2020 utáni KAP-ra vonatkozó előzetes terveket tartalmazza. A mostani brüsszeli tanácskozáson az uniós miniszterek először egyeztettek a javaslatokról, és a tárgyalások 2018 januárjában folytatódnak. Az Európai Bizottság a tervek szerint júniusban mutatja be az új KAP-ról szóló jogszabályi javaslatokat.

Olyan új KAP-ra van szükség, amely valamennyi európai mezőgazdasági termelő, illetve a megtermelt jó minőségű és egészséges élelmiszereken keresztül minden uniós állampolgár számára kedvező – hangsúlyozta Gulyás Andrea. A kormány szerint az egyik legjelentősebb változás a támogatások elosztásának új rendszere lehet, mivel a tagállamok nagyobb szabadságot és felelősséget kapnának az uniós szinten meghatározott célok megvalósításában, az általuk kidolgozott stratégiai tervet pedig az EB hagyná jóvá. Így kívánnák többek között biztosítani, hogy a KAP járuljon hozzá az uniós célok megvalósulásához, illetve a tagállamok környezetvédelmi és klíma céljainak eléréséhez.

A bizottság megőrizné a KAP kétpilléres szerkezetét, illetve a termelők jövedelembiztonsága szempontjából fontos közvetlen támogatásokat. Ugyanakkor számos nyitott kérdés van még azzal kapcsolatban, hogy a bemutatott közlemény a gyakorlatban mit jelentene pontosan – hívja fel a figyelmet a minisztérium.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

2030-ra a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában

2017. október 30. 10:22
Fejenként a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában 2030-ra, ha megvalósulnak az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Unió új szándéknyilatkozatában kitűzött célok. A nemzetközi akcióhoz a NÉBIH is csatlakozott a „Maradék nélkül” elnevezésű programja révén. A szándéknyilatkozat az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem mellett az antimikrobiális rezisztencia (AMR) növekvő fenyegetésére is felhívja a figyelmet.

Nem lesz újabb munkaszüneti nap? Sokan ellenzik

2017. október 13. 08:57
A kormányzat, a szakszervezetek és a munkaadók is sikeresnek ítélték a hatéves bérmegállapodást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottságának első őszi ülésén csütörtökön. A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról azonban parázs vita alakult ki.