Változó földügyi jogszabályok

2018. június 15. 15:50
Elsősorban az eljárási szabályokat érintik a 2018. június 11-én kihirdetett földügyi rendeletmódosítások.

Az egyes földügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 103/2018. (VI. 11.) kormányrendeletből az alábbi fontosabb változásokat emelte ki cikkében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

1. A földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) kormányrendelet módosítása
A módosítás célja, hogy a rendelet szabályozása a saját használat vonatkozásában összhangba kerüljön a Földforgalmi törvény és a Fétv. szabályozásával. Továbbá a földhasználati nyilvántartási eljárásokban során kizárja az eljárás szünetelését.

2. A földművesekről, a mezőgazdasági termelőszervezetekről, valamint a mezőgazdasági üzemközpontokról vezetett nyilvántartás részletes szabályairól szóló 38/2014. (II. 24.) kormányrendelet módosítása
Pontosításra és kiegészítésre került a mezőgazdasági termelőszervezetként való nyilvántartásba vétel iránti eljárás szabályozása. A módosítás kizárja a földműves nyilvántartásba vételi eljárás során az eljárás szünetelésének lehetőségét. Módosult a földművesként való nyilvántartásba vétel iránti kérelem adattartalma és a mezőgazdasági termelőszervezetként való nyilvántartásba vétel iránti kérelem adattartalma.

3. A mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás keretében árverés útján történő értékesítésének szabályairól szóló 191/2014. (VII. 31.) kormányrendelet módosítása
Kiegészült az árverezőre vonatkozó feltételrendszer azzal, hogy csak az lehet árverező, aki megfelel a legfeljebb 20 km-es távolságra vonatkozó feltételnek.

4. Az egyes földügyi eljárások részletes szabályairól szóló 384/2016. (XII. 2.) kormányrendelet módosítása
Szigorodik a telekalakítási eljárás vonatkozó szabályozás, mivel ha a telekalakítás következtében valamelyik tulajdonos tulajdoni hányadát képező földterület(ek) nagysága meghaladja az ingatlan-nyilvántartásban a kiinduló állapot szerinti tulajdoni hányadból számítható területnagyságot, akkor igazolni kell, hogy a többlet terület megszerzésére vonatkozóan a Földforgalmi tv. szerinti hatósági jóváhagyás megtörtént.

agrotrend.hu / nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Segítség a jégesőkárosult gazdáknak

2016. június 22. 08:29
2016. június 21-én reggel ismételten súlyos károkat okozott a jégverés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Békés megye északi részében is. A károsodott növénykultúrák köre és a jégesőkárok konkrét mértéke ugyan még nem állapítható meg, de a kárfelmérések a termelői kárbejelentéseket követően megkezdődnek. Fontos, hogy minden kárt szenvedett gazda 15 napon belül megtegye a kárbejelentését.

Gőzerővel halad a betakarítás, pénzt kaphatunk az MVH-tól

2016. szeptember 26. 08:43
Nincs több földárverés, könnyebb lesz hozzájutni a kárenyhítéshez, jó tempóban zajlik a napraforgó betakarítása, a zöldítés élén is járhatnánk, az MVH megkezdi a visszatérítések kifizetését – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.