Elveszik a ki nem vett szabadság?

2017. április 10. 07:42
Hogyan járjon el a munkáltató, ha megállapodott a munkavállalókkal az előző év végén, hogy átviszik a következő évre az életkor szerinti szabadságnapokat, és azokat március 31-éig kiveszik a dolgozók, de erre nem került sor? Ilyen esetben elvesznek a szabadságnapok a határidő után? Mit tehet a munkáltató, ha a dolgozók nem vették ki a szabadságnapokat? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Főszabályként a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, kivéve, ha a törvény megengedi az ettől való eltérést, mint például a munka törvénykönyve (Mt.) 123. paragrafusában az életkor alapján járó, valamint a következő évre áttolható pótszabadság esetén.

Az életkori pótszabadság továbbviteléről először is minden évben külön meg kell állapodniuk a feleknek. A pótszabadság a következő év végéig, és nem március 31. napjáig adható ki. Fontos leszögezni, hogy a szabadság kiadása minden esetben a munkáltató joga és kötelezettsége is. Töretlen a bírói gyakorlat azt illetően, hogy sem peres eljárásban, sem munkaügyi ellenőrzés esetén nem hivatkozhat a munkáltató arra, hogy a munkavállaló nem vette ki a szabadságot – akár azt a hét munkanapot, mellyel maga rendelkezik.

A szabadságra vonatkozó igény nem évül el a munkaviszony fennállása alatt. Tekintettel arra, hogy bizonyos idő után a felgyülemlett szabadság kiadása technikailag nem lehetséges (mivel a munkavállaló túlzottan hosszú ideig lenne távol), így a felhalmozott szabadságnapokat mielőbb ki kell adni. Azzal együtt, hogy a szabadságot a munkáltató adja ki, az időpontról egyeztetnie kell a munkavállalóval.

A gyakorlatban az is előfordult, hogy a munkáltató 10 évig nem adta ki a felgyülemlett szabadságnapokat, így azok kiadására technikailag már nem volt mód, pénzben megváltani pedig kizárólag a munkaviszony megszűnésekor lehet. A szabadság nem kiadása a munkáltató jogsértésének minősül.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyógynövenyek az agráriumban

2017. március 27. 08:27
A gyógynövények hallatán, köszönhetően a naponta megjelenő, nem mindig hiteles információknak, egy idilli, mesébe illő illatokkal és virágokkal teli világ jut az eszünkbe. Cikkünk megpróbál szakmailag hitelesen utánajárni a gyógynövényágazat kihívásainak.

Németország és Románia kapkod a magyar halért

2017. február 10. 07:55
Jól alakult a tavalyi év a haltermelés szempontjából. Ám a 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztás még mindig nagyon alacsony. Ezen próbálnak idén is változtatni a szakemberek.