Erdő alapú biogazdaság hozzájárulása a klímaváltozás elleni küzdelemhez

2022. április 12. 08:32
Az Európai Bizottság Biogazdasági Tudásközpontja új weboldalt tett közzé, amely arra összpontosít, hogy az erdőalapú biogazdaság hogyan járul hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez a szén-dioxid-tárolás és az anyaghelyettesítés révén.
Erdő alapú biogazdaság hozzájárulása a klímaváltozás elleni küzdelemhez
  • Az erdőalapú biogazdaság többféle módon járul hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez: az erdőkben tárolt szén és a fából készült termékekben tárolt szén révén, valamint azáltal, hogy a fát a fosszilis tüzelőanyagok és más, szén-dioxid-intenzívebb anyagok helyettesítésére használják.
  • Az erdők és a kitermelt fatermékek együttesen jelenleg az EU üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 10%-át kötik meg. Az erdők szén-dioxid-elnyelő képessége azonban számos tényező miatt csökken.
  • E tendencia megfordításához fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatra és erdősítésre van szükség. A hosszabb élettartamú és helyettesítési előnyökkel rendelkező fatermékek nagyobb mértékű felhasználása felé való elmozdulás szintén növelheti az éghajlatváltozás mérséklésének előnyeit.
  • A “rendszerszemléletű” elemzés segít megérteni a különböző lehetőségek közötti kompromisszumokat és szinergiákat, és optimalizálni az erdőalapú biogazdaság hozzájárulását Európa éghajlatvédelmi céljaihoz.

Rövid tájékoztató az erdőalapú biogazdaság szerepéről az éghajlatváltozás mérséklésében a szén-dioxid-tárolás és az anyaghelyettesítés révén. (16 oldal angolul, pdf)

A honlapon elérhető információ:

Üvegházhatású gázok kibocsátása és eltávolítása, az országok készítette leltárak.

Az európai erdők állapota, helyzete. A pán-európai térség erdeinek és erdőgazdálkodásának helyzete, trendjei.

FAO fa és fatermék termelés és forgalom statisztika 1961-2020.

Fatermékek a globális biogazdaságban. Olvassa el a FAO legújabb jelentését arról, hogy az erdei termékek hogyan járulnak hozzá a fosszilis alapú és üvegházhatást okozó gázok kibocsátásával járó termékek kiváltásához, erősítve ezzel a fenntartható fejlődést.

A fatermékek építési használatának klíma előnyei.

Az IPPC jelentése a klíma és területváltozásról.

Erdők föld feletti biomassza tömege. Távérzékelés alapján készült elemzés.

Erdő alapú biomasszával és klímaváltozással kapcsolatos kutatások.

Biomassza szótár, a téma fogalmainak jegyzéke és magyarázata.

A téma további, kiegészítő információs forrásai.

A legújabb bejegyzés 2022. március 28-ai: Az erdőalapú biogazdaság 2060-ig vezető útjai az éghajlatváltozás mérséklésére és a biológiai sokféleség védelmére vonatkozó politikai célok keretében.

Forrás: EU / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

2020. július 06. 09:35
Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István szombaton, a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.

Karácsonyfa árak 2020: ennyibe kerül idén a lucfenyő, ezüstfenyő, nordmann fenyő

2020. december 11. 10:09
A karácsony közeledtével sokan hezitálnak azon, hogy vágott fenyőt vagy műfenyőt állítsanak otthonukban. Ahhoz, hogy dönteni tudjunk érdemes készíteni egy pro és kontra listát, hogy ennek alapján előrébb jussunk. Ugyan, azt nem tudjuk megmondani kinek, mennyire fontos a friss fenyő illata, és ki az, akinek mindegy milyen fát díszít fel, de annak után jártunk, hogy mennyibe kerülnek idén a különböző fenyőfák. Valamint, hogy mennyiből ússzuk meg, ha ragaszkodunk a hagyományokhoz és vágott fenyőt választunk. Lássuk az eredményeket!