Érkeznek a szociális tűzifák!

2022. december 19. 13:10
A BM minden évben meghirdeti a települési önkormányzatok számára a szociális tűzifa beszerzésére kialakított pályázatot.
 
Idén is 5 milliárd forintot biztosít a kormány a szociálistűzifa-programra, és már megkezdődött a kiszállítás - közölte a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára hétfőn a Pest megyei Csörögön.
 
Érkeznek a szociális tűzifák!
A legrászorulóbbak krízishelyzetét igyekeznek csökkenteni
Dukai Miklós elmondta, hogy a BM minden évben meghirdeti a települési önkormányzatok számára a szociális tűzifa beszerzésére kialakított pályázatot a kormány által biztosított keretösszegben, amely már szeptember óta rendelkezésre áll. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatokon keresztül biztosított kiegészítő támogatási formával a legrászorulóbbak krízishelyzetét igyekeznek csökkenteni.
 
A kormány a pénzt biztosítja, a települések ebből beszerzik a tűzifát és eljuttatják a legrászorulóbb emberekhez - mondta az államtitkár.
 
Minden fakitermelés a fenntarthatóság szem előtt tartása mellett kialakított tervek szerint zajlik
Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az önkormányzatok eddig is mindig 80-90 százalékban a 21 állami erdőgazdaságot választották a tűzifa beszerzéséhez. Közölte, 1984 önkormányzat kötött szerződést 200 ezer köbméter tűzifára az állami erdőgazdaságokkal, ebből eddig 110 ezer köbméter tűzifát már átadtak a településeknek.
 
A program február 15-ig tart és párhuzamosan zajlik a kormány másik programjával, amelyben a családok igényelhetnek 10 köbméter fát, amit szintén az erdőgazdaságok biztosítanak - fűzte hozzá az államtitkár.
 
Kitért arra, hogy sokszor éri a kormányzatot az a vád, hogy a tűzifaprogramok kivitelezése miatt erdőket áldoznak fel, ezzel szemben minden fakitermelés az előzetesen, a fenntarthatóság szem előtt tartása mellett kialakított tervek szerint zajlik. Hozzátette, hogy a fakitermelés csak hatósági engedélyekkel, így a természetvédelmi hatóság engedélyével kivitelezhető.
 
Az önkormányzatok feladata eljuttatni a fát az emberekhez
Zambó Péter elmondta, a szociálistűzifa-támogatásoknak még az a vetülete is megvan, hogy azokon a településeken, ahová eljut a fa, ott a lakosság remélhetőleg nem éget szemetet, gumit vagy egyéb, a környezetet súlyosan károsító anyagot.
 
Szorcsik József (független), Csörög polgármestere elmondta, hogy az önkormányzatok állnak kapcsolatban a lakossággal, így ők "a kormány kinyújtott keze". Hozzátette, hogy feladatuk eljuttatni felhasználásra kész állapotban a fát az emberekhez.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Feldman Zsolt: könnyítésekre számíthatnak a gazdálkodók a támogatási feltételeknél

2024. február 16. 19:04
Sőt, más-más pályázat jelenik meg a kisebb és a nagyobb vállalkozások számára.
 
A 2024-es pályázati menetrendről, a támogatási feltételek kedvező változásairól, az utóbbi években az agráriumot sújtó nehézségekre választ jelentő, a növénytermesztésben követhető alkalmazkodási stratégiákról is szólt Feldman Zsolt a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület Egerben rendezett szakmai fórumán – írja közleményében az Agrárminisztérium.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

2023. március 21. 10:33
„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.
 
Szerintem nem minden család mondhatja el magáról, hogy közös hobbijuk van, és mi ebben is szerencsések vagyunk. Arról nem beszélve, hogy nem tudunk leülni, mindig jár valamin az agyunk. Így jött a birsalmasajt, a befőttek, lekvárok, szörpök, a sültpaprika-szeletek, majd a sültpaprika-krém, és így tovább – mesélte tudósítónknak a kiskunhalasi Lánytesók vállalkozást is vezető Ignácz Gábor kistermelő.
– Visszatekintve a kezdetekre, beleszülettem a növénytermesztés és a háztáji állattenyésztés csodálatos világába.