Feldman Zsolt: könnyítésekre számíthatnak a gazdálkodók a támogatási feltételeknél

2024. február 16. 19:04
Sőt, más-más pályázat jelenik meg a kisebb és a nagyobb vállalkozások számára.
 
A 2024-es pályázati menetrendről, a támogatási feltételek kedvező változásairól, az utóbbi években az agráriumot sújtó nehézségekre választ jelentő, a növénytermesztésben követhető alkalmazkodási stratégiákról is szólt Feldman Zsolt a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület Egerben rendezett szakmai fórumán – írja közleményében az Agrárminisztérium.
Feldman Zsolt: könnyítésekre számíthatnak a gazdálkodók a támogatási feltételeknél
Hozzátették, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár előadásában jelezte: 2024 februárjától megkezdődik a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között 2.900 milliárd forint keretösszegű új agrár- és vidékfejlesztési támogatás pályázati meghirdetése. Az idei tervezett menetrendet az Agrárminisztérium megjelentette.
 
Mindenkinek az az érdeke, hogy ezt a jelentős összeget minél hatékonyabban használják fel a gazdálkodók. Ezért például a pályázatok értékelésekor kiemelt hangsúlyt fektetnek azoknak a beruházásoknak a támogatására, amelyeknél a hozzáadott érték megléte, a termelői együttműködés, vagy a tartós beszállítói kapcsolat igazolható – emelte ki Feldman Zsolt.
 
Feldman Zsolt a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület Egerben rendezett szakmai fórumán – Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor
 
Feldman Zsolt említést tett arról, hogy a kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön beruházási felhívások előkészítésén dolgoznak azért, hogy kisvállalkozásoknak és a nagyobb pályázóknak ne kelljen versenyezniük egymással. Emellett a bázislétszámtartási kötelezettség kikerült a támogatási feltételek közül, ez szintén jelentős segítség a gazdálkodóknak. Az agrártárca a pályázat nyerteseit további eszközökkel segíti, tervezik a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamatköltségek elszámolhatóságát vagy például megteremtik a biztosítékmentes előlegfinanszírozás lehetőségét.
Az államtitkár beszélt a gazdálkodóktól elvárható alkalmazkodásról is. Mint fogalmazott, a piaci környezet, valamint az éghajlat tartós változása miatt ma már nem lehet ugyan úgy termelni, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. A szántóföldi növénytermesztésben a hatékonyságjavítás, az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás, a technológiai fegyelem, vagy akár a kevéssé intenzív termesztési technológiák alkalmazása jelentheti az előrelépést. A termelési szerkezet differenciálása is hozzájárulhat a hatékony gazdálkodáshoz. A hagyományos termelési szerkezetben a prémium minőségű, egészséges, speciális fehérje- vagy rosttartalmú gabonák piacilag stabil pontot jelenthetnek. A széles körben jelenleg termesztett kultúrnövényeken kívüli alternatív szántóföldi kultúrák – cirok, köles, olajlen, pillangós virágúak, szója, mák, rozs, tritikálé – termesztésbe vonása lehet egy válasz a felmerülő problémákra – áll az Agrárminisztérium sajtóközleményében.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes kibocsátáskalkulátor a növénytermesztő gazdaságoknak

2023. október 11. 16:51
A K&H és az Agrárközgazdasági Intézet digitális programot fejlesztett ki és tett ingyenesen elérhetővé, amely alapján bármelyik növénytermesztő kiszámíthatja, hogy mekkora a karbonlábnyoma.
 

Óriási pazarlás: mintha évente háromszor lecsapolnánk a Balatont

2024. március 07. 17:39
Az Alföld szárazodása jelentős mértékben mérsékelhető lenne a folyók és az árterek újbóli összekapcsolásával, a belvizek megtartásával.