ERRE KELL FIGYELNED PALÁNTAVÁSÁRLÁSKOR - NÉHÁNY TRÜKK, AMIVEL NEM LŐHETSZ MELLÉ

2019. május 03. 09:20
Palántát bárki nevelhet otthon vetőmagról, nem ördögtől való azonban az sem, ha valaki szakboltban vásárolja meg a növénykezdeményt, és azt ülteti ki a kertbe, vagy akár a balkonra cserépbe. Mi most az utóbbiaknak szeretnénk segíteni, van ugyanis néhány szabály, amit érdemes betartani a palántavásárláskor, és néhány apróság, amire nem árt odafigyelni. A palánták minősége nagyon fontos, ezért elegendő időt kell szentelnünk arra, hogy megfelelő növényeket válasszunk.

A palántavásárlás döntően az időhiányban szenvedőknek lehet jó megoldás, sokkal egyszerűbb és gyorsabb ugyanis ha szakboltban megvesszük a kis növényt, hazavisszük, és már el is ültethetjük a végleges helyére. Április végén, május elején érdemes a megvásárolt palántát kiültetni a szabadba, ekkorra már ugyanis elmúlnak a fagyok. Kiskertbe elsősorban földlabdás palánta ültetése javasolt, mert nem szenvedik meg a helyváltoztatás stresszét, szemben a szabadgyökerűekkel. A palántákat megbízható termelőtől, piacon, vagy szaküzletben vásároljuk meg.

Érdemes vásárlás után szoktatni a palántákat a külső levegőhöz, pláne ha beltérben nevelkedtek addig. A korai erős napsugár, és a szél megviseli palántáinkat, ezért ha van lehetőségünk a délelőtti óráktól, az esti órákig naponta szoktassuk a változáshoz. A végleges helyre ültetés előtt, előző napon locsoljuk be növényeinket, hogy megszívják magukat csapadékkal. Ha lehetőségünk van, a kiültetést a délutáni, esti órákban végezzük, így másnap reggel szépen álló növények várnak bennünket.

A jó minőségű palántát néha nehéz kiválasztani, ezért készítettünk egy kis útmutató, hogy miről ismerhetőek fel a gondosan nevelt és jó állapotú palánták. Alaptulajdonság, hogy a palánta zömök és ne megnyúlt legyen, a levelei sötétzöldek, valamint frissek legyenek, a szárai pedig vastagok. Gyökere dús és fehér színű legyen, és nagyon fontos, hogy kártevők nyomait sehol se leljük fel a növénykezdeményen. A termés sikerességéhez a tökéletes palántákon kívül fontos a talaj minősége is, ahova majd ültetjük őket, így erről mindig időben gondoskodjunk. Az ültetést mindig alapos öntözéssel fejezzük be.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A gyümölcs aminek számtalan neve van

2016. június 22. 08:43
Általában zöld, néha piros, éretlenül savanyú, éretten viszont már édes. Ez a tézis ugyan sok gyümölcsre igaz, de ebben az írásban most a köszmétéről emlékezünk meg röviden. A megemlékezés szó nem véletlen, hazánkban korábban jóval jelentősebb területen termesztették a köszmétét mint napjainkban. Elsősorban a hűtőipar vásárolja fel a terméseket, ami főként a brit és az észak-európai piacra kerül.

Műhelymunka a tagszervezésről

2020. szeptember 02. 08:13
2020. szeptember elsején a LIGA Szakszervezetek folytatta azt a megbeszélés-sorozatot, amely Műhelymunka címmel immár az ötödik alkalommal zajlott le a szervezet székházában.