Erre kéri a Szállodaszövetség a kormányt

2022. május 27. 09:59
Az érdekvédelmi szervezet szerint a SZÉP kártya további kiskereskedelmi felhasználása a vidéki, sok esetben családi tulajdonban lévő turisztikai vállalkozások megélhetését sodorhatja veszélybe.
Erre kéri a Szállodaszövetség a kormányt

 A 2008-as gazdasági világválság a hazai turizmust jelentősen – bár a koronavírusnál sokkal kisebb mértékben – vetette vissza. A Nemzetgazdasági Minisztérium az ágazat támogatására átalakította a cafeteria-rendszert, s 2012-től a SZÉP kártya lett ennek a zászlóshajója - olvasható a közleményben, amelyet az MSZÉSZ eljuttatott lapunkhoz.

A juttatás célja, a vidéki, sok esetben családi tulajdonban lévő szálláshelyek forgalmának növelése mellett, hogy a magyar állampolgároknak jobb életminőséget biztosítson, hozzájáruljon az egészségmegőrzéshez, rekreációhoz.

 

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos



A cafeteria-rendszer ezen elemének a kiskereskedelemben való használata hátráltathatja a koronavírus miatt két évig padlón lévő hazai turizmus talpraállását.

Sajnos a tavalyitól és a 2019. évitől is elmaradhat még idén a vendégéjszakák száma, s emellett az infláció mértéke, az emelkedő alapanyag-, és bérköltségek és leginkább a három-négyszeres energiaárak is késleltethetik a válságból való kilábalást. Ezzel részletesen a Turizmus Online hasábjain ITT foglalkoztunk.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyári hónapokban – amikor a vidéki szállodák az egész éves forgalmuk legalább 50%-át könyvelik el –, a belföldi szállásdíjbevétel több mint 30%-át biztosítja a SZÉP-kártya forgalom, melynek jelentős csökkenése negatívan érintené a hazai kkv-k gazdálkodását.

A SZÉP kártya további kiskereskedelmi felhasználása a vidéki, sok esetben családi tulajdonban lévő turisztikai vállalkozások megélhetését sodorhatja veszélybe. Erről a Turizmus Online hasábjain ITT írtunk.

Az MSZÉSZ a szakma nevében kéri, hogy 2022. július 1-től kizárólag az eredeti célok szerint legyen lehetőség a SZÉP kártya felhasználására.

www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó cikkek

5 tipp - Hogyan ne őrülj bele a nyári szabadságolásokba

2019. július 10. 08:58
A munkáltatók érdeke, hogy nyugodtan teljen a saját nyári szabadságuk. Az L-soft Zrt. öt pontban foglalta össze, hogy mire figyeljenek oda.
1. Érdemes tisztázni a vállalati elvárásokat, hogy a kollégáknál ne torlódhassanak év végére a ki nem adott szabis napok.

2. Térképezzétek fel a leterhelt időszakokat, ehhez alakítsatok ki egyedi szabályokat.

3. Év elején kérjétek be az éves szabis terveket!

4. Vessétek össze a dolgozók szabis tervét a vállalati elvárásokkal, ellenőrizzétek a vállalati szabályok érvényesülnek-e!

5. Ne feledkezz meg a vonatkozó MT szabályokról.

„Nem igaz, hogy nem rúghatom ki azt, akivel nem bírok együtt dolgozni!”

2018. szeptember 24. 08:18
Számtalanszor hallom ezt a felháborodott mondatot vezetők szájából. Nem azért, mert nem tudják, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű, hanem azért, mert a munkahelyi konfliktusok mindenkit felőrölnek. És függetlenül attól, hogy kinek mennyire van igaza. Ilyenkor munkajogászként átváltok együttérző pszichológusba, és elmondom, hogy mélyen megértem a frusztrációt, de a felmondásnak vannak szabályai, és ha az ember nem úgy csinálja, akkor lehet, hogy sokba kerül neki. Persze láttam már olyan ellenszenvet, ahol a pénz se számított.