Esélyt a nőknek, esélyt a munkavállalóknak!

2017. április 13. 07:30
A Nyitott Ház rendezvénysorozat esélyegyenlőségről szóló előadásokkal és érzékenyítő tréninggel folytatódott 2017. április 12-én, Budapesten. Az eseményen Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek elnöke a nemek közötti bérkülönbség megszüntetését, Zsura Brigitta, a LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke a szolidaritás erősítését hangsúlyozta. 
Esélyt a nőknek, esélyt a munkavállalóknak!

Megnyitójában Dr. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke felidézte, hogy az esélyegyenlőség eszméje vallási gyökerekből ered, a gondolatot abból a bibliai helyből származtathatjuk, miszerint Isten előtt mindenki egyenlő. Továbbá az elnök megemlékezett Bárány Péterre, aki a 18. század végén felszólalt az anyák védelmében, a francia forradalomra és a nőmozgalmakra. Kiemelte, Teleki Blanka, a nők művelődési egyenjogúságának szorgalmazója szerint “Ha azonos színvonalú oktatásban részesítjük a férfiakat és a nőket, akkor azok azonos teljesítményt tudnak nyújtani.” Mészáros Melinda felhívta arra is a figyelmet, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség béremelési kampányában a nemek közötti bérkülönbség megszüntetése is hangsúlyosan jelentkezik. Hozzátette, reméli, hogy a résztvevők megismerik az Esélyegyenlőségi Bizottság munkáját, és hasznos tapasztalatokat szereznek az előadásokból és az érzékenyítő tréningből.

Ezt követően Zsura Brigitta, a LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottságát mutatta be. Elmondta, el kell érni, hogy a munkahelyeken az Esélyegyenlőségi Bizottságok ne csak papíron működjenek. Hozzátette, az Egyenlő Bánásmódról szóló törvény 18 féle védett tulajdonságot azonosít, de a munkavállalókon belül vannak olyan csoportok, amelyek szintén védelemre szorulnak. A szakszervezeteknek mindent meg kell tenniük, hogy azonos esélyük legyen a munkavállalóknak, és erősíteni kell a szolidaritást.


Ezt követően Dr. Kéri Ádám, munkajogász Esélyegyenlőség a munkahelyeken – mit tehet a szakszervezet? című előadása következett. A délelőtt - Hangonyi Adrienn moderálásával - kérdésekkel és a rájuk adott válaszokkal zárult.

Délután Pethő Melinda, érzékenyítő tréner tartott interaktív foglalkozást a megjelent mintegy 30 résztvevő számára.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A terméktanács 150-160 forintos meggy felvásárlási árat tartana idén reálisnak

2016. március 31. 08:15
Az idén közepes, jó termés várható meggyből, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) 150-160 forintos felvásárlási árat tartana reálisnak - mondta Csizmadia György, a szervezet alelnöke az M1 aktuális csatornának.

Kétszer annyi munkabaleset történik, mint amennyit a statisztika mutat

2018. augusztus 01. 08:01
A balesetek oka , hogy a munkaerőhiány miatt egyre több túlórát kell vállalni, nincs meg a megfelelő betanulási idő sem, magas a fluktuáció. A balesetek felét nem jelzi a statisztika, mivel a munkáltató be sem jelenti - írja a Népszava.